Skocz do zawartości
mibm

Toshiba - Dysk Problem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam taki problem któregoś pięknego dnia wyłączyłem laptopa a potem już przestał widzieć dysk nawet w biosie. :(

Posiadam dysk Toshiby o oznaczeniu MK2023GAS HDD2187 C ZE01 T,

Po podłączeniu i uruchomieniu laptopa dysk pracuje tzn. słychać ze sie kręci i głowica chodzi. Wiec pomysł pad że może to poszła elektronika.

I tak szukam elektorniki od takiego dysku i tu mam właśnie problem. Bo jest wiele modeli dysków a trafic na odpowiedni nie jest łatwo. Tak wiec czy ma ktoś informacje który numer w oznaczeniu dysku to numer elektroniki, ewentualnie z jakich innych modeli dysków bedzie pasować elektronika.

Z góry dziekuje za pomoc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

mam taki problem któregoś pięknego dnia wyłączyłem laptopa a potem już przestał widzieć dysk nawet w biosie. :(

Posiadam dysk Toshiby o oznaczeniu MK2023GAS HDD2187 C ZE01 T,

Po podłączeniu i uruchomieniu laptopa dysk pracuje tzn. słychać ze sie kręci i głowica chodzi. Wiec pomysł pad że może to poszła elektronika.

I tak szukam elektorniki od takiego dysku i tu mam właśnie problem. Bo jest wiele modeli dysków a trafic na odpowiedni nie jest łatwo. Tak wiec czy ma ktoś informacje który numer w oznaczeniu dysku to numer elektroniki, ewentualnie z jakich innych modeli dysków bedzie pasować elektronika.

Z góry dziekuje za pomoc :)

Skoro sie kreci i glowica, chodzi, to raczej nie elektronika...

Moze padl kontroler...

Dasz rade zabootowac sie z plytki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze padl kontroler...

Witam

Sprawdź czy bios znajduje napęd CD/DVD i czy są to poprawne dane (uruchomienie lapka POST ) jeśli jest ok to napewno padła elektronika HDD .

Edytowane przez Greeg67

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze padl kontroler...

Niby wszystko sie kręci i działa głowica ale wogóle go nie wiedzi w biosie. Załadowałem Linuxa z płytki to nie widział wogóle dysku. Probowałem jeszcze podłączyć do pod komputer stacjonarny kieszenią pod USB ale równierz nic z tego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niby wszystko sie kręci i działa głowica ale wogóle go nie wiedzi w biosie. Załadowałem Linuxa z płytki to nie widział wogóle dysku. Probowałem jeszcze podłączyć do pod komputer stacjonarny kieszenią pod USB ale równierz nic z tego.

To jak widać na 100% dysk do naprawy lub wymiany na nowy :mur:

(jak bios nie widzi to nic już nie zrobisz :cry: )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jak widać na 100% dysk do naprawy lub wymiany na nowy :mur:

(jak bios nie widzi to nic już nie zrobisz :cry: )

Że do naprawy to się spodziewałem że bedzie :cry:, myślalem że to może elektronika być i chciałem kupić taki sam dysk, lub dysk o takiej samej elektronice i poprostu wymienić tylko jest jeden problem, taki sam dysk ciężko znaleść a np. na allegro są dyski Toshiby ale troche inne modele.

Tak wiec czy istnieje na dyskach takie cos jak numer elektroniki dysku ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi