tobiasz15 Opublikowano 23 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2002 sprawa jest taka mam karte na płycie (zintegrowana) i nowego radeona8500 na biurku:)i taeraz tak jak to włożyć ??? wiem że starą gdzieś sie wyłancza w biosie ale ja nie moge tego znaleść ,czy możena wyłączyć w systemie ??? tzw. właściwości-karta graficzna-wyłącz ?? czy jak ją włoże do kompa i odpale to mam kabel od monitora podłączyć do tej nowej czy tej na płycie??? i mam jescze kilka pytań. lae to najlepiej na gadzie. jeśli ktoś się zna i miał by ochote mi doradzić to bardzo był bym wdzięczny , mój numer gg 4606222 wchodze do biosu i jest tak : Standard CNOS setup load besrperformance setting Adwenced Setup Fedtures Setup power manager Setup CPU PnP setup PCI/Plug and play setup Hardware monitor Load optimal setting change pasword exit -------- ---------------------------------------------------------------------------- w Standard CNOS setup ustawia sie godzine/date i inne <span style="color:red;">[ciach!]</span>ły w Adwenced Setup jest: Frend chip anty virus enable Quick Boot enable 1st boot Device floppy 2 ble ble ble 3 -||- try otener boot Devices Yes S.M.A.R.T. try Hard Disk Disable -------------------------------------------------------------------- 2 nic sie nie wustawia:P --------------------------------------------------------------- 3 PCI/plug and play setup plug and -lay aware AS yes/no Share memory size 8/16/32/64-do ustawiuania pamiięci karty na płycie primary Graphics Adapter onboardAGP /PCI -jest ustawione na onboard AGP awocate IRQ to PCI Vga yes /no 4Load optimal setting ,5load besrperformance setting nic 6. Fedtures Setup onboard FDC enable -||- kilka podobnych on board main port - 300h / on board game port - 201 h midi port IRQ - 10 onboard AC 97 sond - Enable on Board AC 97 modem - auto on board lan - enable USB coś tam - enable usb for DOS - disable 7 -Hardware monitor - ile stopni i jak pracuje wiatrak 8-change pasword -hasło exit :P i co tu ustawić?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tobiasz15 Opublikowano 23 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2002 Standard CNOS setup load besrperformance setting Adwenced Setup | Fedtures Setup | power manager | Setup CPU PnP setup | PCI/Plug and | play setup Hardware monitor | Load optimal | setting change pasword | | exit tak to wygląda Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 23 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2002 Hej wystarczy wsadzić nową karte :) i po kłopocie. Nic sie nie stanie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majdan Opublikowano 23 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2002 Zmień to "primary Graphics Adapter onboardAGP /PCI -jest ustawione na onboard AGP" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 23 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2002 A kabelek podłączej do tej nowej grafy.Jak byś nie wierzył to już takl robiło.Dwa razy :) . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tobiasz15 Opublikowano 23 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2002 podłaczyłem !!! a primary Graphics Adapter onboardAGP /PCI -jest ustawione na onboard AGP" zmieniłem na PCI i tak samo się uruchamia!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tobiasz15 Opublikowano 23 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2002 tzw. zkmieniłem ,monitor jest podłaczony do starej grafy a i tak wszystklo widać Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 23 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2002 tzw. zkmieniłem ,monitor jest podłaczony do starej grafy a i tak wszystklo widaćWez no se jaj nie rob, podlacz do nowej grafiki, wejdz do biosu i wylacz te zintegrowana. Nie mow mi, ze tak ciezko to zrozumiec, bo ja chyba nie do konca zrozumialem to o czym ty napisales :lol: :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tobiasz15 Opublikowano 23 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2002 tzw.wyłaczyłem kompa (czały czas monitor podpiety pod starą grafe) włączyłem ,zmieniłem w biosie ,robie wxit i windows się łąduje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tobiasz15 Opublikowano 23 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2002 ale jak podłacze do radeona to nie ma obrazu !!! i monitor po 5sek gaśnie!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 23 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2002 ale jak podłacze do radeona to nie ma obrazu !!! i monitor po 5sek gaśnie!!Napisalem Ci chyba dosc wyraznie, bierz instruckje od plyty i wylacz stara zintegrowana karte graficzna w BIOSie - prawdopodobnie w menu Integrated Peripherals, oraz ustaw sekwencje kart na AGP/PCI majac caly czas wlozona nowa karte graficzna do kompa. Poszukaj w instrukcji to bedziesz wiedzial, dlatego wlasnie sie wylacza monitor, bo karta sie nie bootuje - bo system sie ogranicza do tej zintegrowanej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 23 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2002 kurna dziwne, bo jak ja montowałem dla kumpla kiedyś s3 virga to odrazu podłączyliśmy do monitora tego virga i było ok.Tak samo jak niedawno dla kumpla drugiego który ma celine 633 i mobo jakiegoś solteka ze zintegrowaną grafą montowałem gf2mx400.Wsadziłęm do kompa, kabelek od monita do gf2mx podłaczyłem i gitara.Nic nie wyłączałem w biosie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tobiasz15 Opublikowano 23 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2002 zrobiłem tak podłączyłem nowa karte i pod nią monitor ale nic nie widac i monitor gaśnie ,przed tem ustawiłem na starej karcie primary Graphics Adapter onboardAGP /PCI -jest ustawione na onboard AGP przestawłoem na PCI no to może wyłaczyc w systemie karte ??? właściwości -wyłącz?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tobiasz15 Opublikowano 23 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2002 co zorbic żeby komp przesyłał obraz na nowa karte?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 23 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2002 kurna to już nie wiem.może grafa się spsuła? :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tobiasz15 Opublikowano 23 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2002 HELP!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tobiasz15 Opublikowano 23 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2002 SpiderMAnN,,---------sory nie zauwarzyłem twojego posty ale instrukcje mam in englisz więc cytuje co jest napisane jak się ustawai ------------------------------------------------------------------------------------ PCI/plug and play -Enable this item if you are using an O/S that supoports Plug and play such as windows 95 or 98 ------------------------------------------------------------------------------------- Share memory size- This item you allocate a portion of the main memory for use by the onboard VGA display. ------------------------------------------------------------------------------------- O/S Control - This item lests you select JApanes operating system or not ------------------------------------------------------------------------------------- primary graphics Adapter - This item indicatesif the primary graphics adapter uses the PCI or the AGP bus. The Default PCi setting still lets the onboard display work and allows the use of a second display card installed in a PCI stol . ------------------------------------------------------------------------------------- Allocate IRQ for PCI VGA - if this item is enable ,and IRQ will be assined to the PCI VGA graphics system.YO ou set this value to not to free up an IRQ. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tobiasz15 Opublikowano 23 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2002 SpiderMAnN,,---------sory nie zauwarzyłem twojego posty ale instrukcje mam in englisz więc cytuje co jest napisane jak się ustawai ------------------------------------------------------------------------------------ PCI/plug and play -Enable this item if you are using an O/S that supoports Plug and play such as windows 95 or 98 ------------------------------------------------------------------------------------- Share memory size- This item you allocate a portion of the main memory for use by the onboard VGA display. ------------------------------------------------------------------------------------- O/S Control - This item lests you select JApanes operating system or not ------------------------------------------------------------------------------------- primary graphics Adapter - This item indicatesif the primary graphics adapter uses the PCI or the AGP bus. The Default PCi setting still lets the onboard display work and allows the use of a second display card installed in a PCI stol . ------------------------------------------------------------------------------------- Allocate IRQ for PCI VGA - if this item is enable ,and IRQ will be assined to the PCI VGA graphics system.YO ou set this value to not to free up an IRQ. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 23 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2002 Podaj mi model Twojej plyty glownej ale dokladnie co do znaczka. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tobiasz15 Opublikowano 23 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2002 jest to płyta MADSONIC na sis 730s MS8308D/E Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tobiasz15 Opublikowano 23 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2002 jestem zdołowany :( bardzo prosił bym o kontakt na gadzie jeśli ktoś jest w stanie mi doradzić:4606222 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 23 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2002 Pewnie chodzi o MATSONIC :) Wejdz do biosa i w nim wybierz PCI/Plun and Play Setup Page Z tego menu w zakladce Primary Graphics Adapter masz ustawione na PCI i dlatego odczytuje ci karte na plycie. Jezeli wsadzilbys jakas nowa karte w slot PCI to automatycznie by dzialala ta nowa. Ale ty masz karte AGP wiec ustaw ta zakladke na AGP. Wsadz karte R8500 do AGP. Kabel przelacz do tej wlasnie karty i odpalaj winde. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tobiasz15 Opublikowano 23 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2002 a może ta karta musi miec jakieś dodatkowe zasilanie ?? a w systemie też przeba wyłaczyć ?? ba wyączłem już chyba wszędzie ale nawet po wyłączeniu ta zintegrowana karta działa!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tobiasz15 Opublikowano 23 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2002 ODPALIŁEM na onboardAGP i karta (radeon nie odpowiada tzw. nie ma obrazu) a na starym sisie jest Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tobiasz15 Opublikowano 23 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2002 a w systemie wyłaczać?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 23 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2002 Odinstaluj ja tez w widowsie - chociaz to i tak bezsensu bo priorytet ma w tej sytuacji ta na AGP. Wez tego R8500 do kogos i sprawdz czy dziala. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tobiasz15 Opublikowano 23 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2002 a może odinstalować Xp ??? wtedy bedzie 98?? to może coś pomoże Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 23 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2002 Qrwa po co w systemie wyłaczać?!?Sory ale juz niemogłem wytrzymać.Jakie dodatkowe zasilanie?O co Ci chodzi?Zrobiłeś wszystko co kazał Kaeres? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tobiasz15 Opublikowano 23 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2002 moze formata zrobic?? i wtedy odczyta dobrze?? już sam nie wiem......jestem załamany Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 23 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2002 zaraz to jak masz tego rakda włożonego wo AGP i kabel podłączysz do niego to możesz wejśći do biosa?Bo już niewiem o co Ci chodzi.Skoro nieodpala monit to po holere chcesz formata robić?Z tego co tu wyczytałem to system niema nic z tym wspulnego! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...