testerossa1648 Opublikowano 30 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2005 Witam, mam taki problem - zmienilem Radeona 9100 na GeForca 6600 (TurboForce) z Gigabyte O ile w 3dmarku widac znaczna roznice (z 1100 do 4900(non oc) 5800(oc)). w AquaMarku3 z 15000 na 30000) to w grach jest juz prawie niezauwazalnie. Demo HL2 800x600 wiekszosc na srednie - 13do20 paru klatek na obydwoch kartach Thief Deadly Shadows - niewielkie roznice (do 5-10 klatek) na default) Stolen - pare klatek roznicy na tych samych ustawieniach mam najnowsze sterowniki z grudnia, komp Athlon 2000, pamiec 512. 2HDD po 80GB kazdy prosze o ewentualne pomysly co z tym zrobic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrekszew Opublikowano 30 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2005 A Driver Cleanerem pojechałeś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emilooos Opublikowano 30 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2005 driver cleaner moze nie wystarczyc ;] najlepiej bachnąć formata ;] co do gier, to moze sterowniki jakies inne. komp tez juz leciwy, ale jakis tam przyrost powinien byc... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majkel_ Opublikowano 30 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2005 A czy możliwe jest, że wąskie gardło w tym wypadku stanowi procek? Czy raczej wina driverów? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
testerossa1648 Opublikowano 30 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2005 (edytowane) Tak sie zastanawiam, jezeli to procesor albo stery to dlaczego benchmarki wykazuja tak duza roznice pomiedzy radkiem 9100 a GF6600 (obie karty na agp). W 3dmarku03 widac roznice w testach np Battle of Proxycon Rad9100 (7.93fps) GF6600 (41.53fps) Trol Lair Rad9100 (7.90) GF6600 (35.28) w aquamarku03 to srednia 15klatek Radek i 30 GeForce - a to test oparty na rzeczywistym silniku gry i w tym samym czasie na tych samych sterach w wymienionych wczesniej grach roznica jest minimalna Dodam jeszcze ze jak pokrece karte (GeForca) z 400/500 na 450/650 to w 3dmarku03 skacze mi wynik z 4900 na 5800 a w grach efektu tez zadnego nie widac. Sam juz nie wiem. Takie male domniemanie mam ze moze to jest kwestia tegi iz wszystkie te gry (+Doom takze) mają dynamiczne cienie za ktore odpowiada procek. No ale w takim wypadku na Radku powinna byc zupelna kicha a nie jest Moze ktos ma jakies logiczne wytlumaczenie tej sytuacji? Ostatecznie zrobie reinstalke wina, choc na razie wole uniknac - bo moze sie okazac ze nic nie da a i jeszcze jedno - procek mam athlona 2000, a w stolen recommended jest 1.5ghz wiec powinno byc ok a nie jest Edytowane 30 Grudnia 2005 przez testerossa1648 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majkel_ Opublikowano 31 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2005 (edytowane) Na 99% jest to wina procka. Bo benchmarki są robione w ten sposób aby zminimalizować użycie procka, a zmaksymalizować wykorzystanie karty graficznej. A gry to są robione różnie :) Ale w większości w znacznie większym stosunku kładą nacisk na procesor niż na grafikę. I dokładnie to da się u Ciebie zaobserwować... I dlatego niewielkie różnice w grach odczuwasz po zmianie procka. Czas pomyśleć o przesiadce. Edytowane 31 Grudnia 2005 przez Majkel_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 31 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2005 Pamietaj tez o tym ze 9100 oblsuguje tylko dx8.1 a twoj gf 9.0, przez to wyswietla wiecej zaawansowanych efektow (niestety tez kosztem wydajnosci). Po przesiadce z konkurenci reinstal to podstawa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotruśPan Opublikowano 31 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2005 No i dochodzi jeszcze kwestia rozdzielczości na jakiej grasz. Jeżeli grasz na 800x600 to tam główne znaczenie (w większości przypadków) ma procesor. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
testerossa1648 Opublikowano 6 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2006 (edytowane) Jednak chodzilo o procesor (no i pamiec). przerzucilem GeForca do kompa mojej przyjaciółki (AMD 64 3000 1GBramu) i teraz chodzi jak należy. Na razie testowalem w Doomie ale widac kolosalną poprawe. Jedynie dawanie jakosci ultra nie ma za bardzo sensu bo tekstury biora za duzo pamieci i zdarza sie przycinac. Za to na Hi gra lata tak jak powinna. Natomiast w Stolen dalej bez zmian - ale to prawdopodobnie wina wersji gry Edytowane 6 Stycznia 2006 przez testerossa1648 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...