Skocz do zawartości
testerossa1648

Problemy Z Wydajnoscia Grafy W Grach

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam taki problem - zmienilem Radeona 9100 na GeForca 6600 (TurboForce) z Gigabyte

O ile w 3dmarku widac znaczna roznice (z 1100 do 4900(non oc) 5800(oc)). w AquaMarku3 z 15000 na 30000) to w grach jest juz prawie niezauwazalnie.

Demo HL2 800x600 wiekszosc na srednie - 13do20 paru klatek na obydwoch kartach

Thief Deadly Shadows - niewielkie roznice (do 5-10 klatek) na default)

Stolen - pare klatek roznicy na tych samych ustawieniach

mam najnowsze sterowniki z grudnia,

komp Athlon 2000, pamiec 512. 2HDD po 80GB kazdy

prosze o ewentualne pomysly co z tym zrobic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak sie zastanawiam, jezeli to procesor albo stery to dlaczego benchmarki wykazuja tak duza roznice pomiedzy radkiem 9100 a GF6600 (obie karty na agp).

W 3dmarku03 widac roznice w testach np

Battle of Proxycon Rad9100 (7.93fps) GF6600 (41.53fps)

Trol Lair Rad9100 (7.90) GF6600 (35.28)

w aquamarku03 to srednia 15klatek Radek i 30 GeForce - a to test oparty na rzeczywistym silniku gry

i w tym samym czasie na tych samych sterach w wymienionych wczesniej grach roznica jest minimalna

Dodam jeszcze ze jak pokrece karte (GeForca) z 400/500 na 450/650 to w 3dmarku03 skacze mi wynik z 4900 na 5800 a w grach efektu tez zadnego nie widac.

Sam juz nie wiem.

Takie male domniemanie mam ze moze to jest kwestia tegi iz wszystkie te gry (+Doom takze) mają dynamiczne cienie za ktore odpowiada procek. No ale w takim wypadku na Radku powinna byc zupelna kicha a nie jest

Moze ktos ma jakies logiczne wytlumaczenie tej sytuacji?

Ostatecznie zrobie reinstalke wina, choc na razie wole uniknac - bo moze sie okazac ze nic nie da

a i jeszcze jedno - procek mam athlona 2000, a w stolen recommended jest 1.5ghz wiec powinno byc ok a nie jest

Edytowane przez testerossa1648

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na 99% jest to wina procka. Bo benchmarki są robione w ten sposób aby zminimalizować użycie procka, a zmaksymalizować wykorzystanie karty graficznej. A gry to są robione różnie :) Ale w większości w znacznie większym stosunku kładą nacisk na procesor niż na grafikę. I dokładnie to da się u Ciebie zaobserwować...

I dlatego niewielkie różnice w grach odczuwasz po zmianie procka. Czas pomyśleć o przesiadce.

Edytowane przez Majkel_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jednak chodzilo o procesor (no i pamiec). przerzucilem GeForca do kompa mojej przyjaciółki (AMD 64 3000 1GBramu) i teraz chodzi jak należy. Na razie testowalem w Doomie ale widac kolosalną poprawe. Jedynie dawanie jakosci ultra nie ma za bardzo sensu bo tekstury biora za duzo pamieci i zdarza sie przycinac. Za to na Hi gra lata tak jak powinna.

Natomiast w Stolen dalej bez zmian - ale to prawdopodobnie wina wersji gry

Edytowane przez testerossa1648

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi