reyden Opublikowano 3 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2012 W takie upały chętnie bym pojechał do domu mojej babki - naturalna klima w postaci murów kilkumetrowej grubości robi swoje . Na dworze może prażyć ile wlezie a w domu chłodno . 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slavok Opublikowano 3 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2012 naturalna klima w postaci murów kilkumetrowej grubości robi swoje . :blink: babka mieszka w schronie przeciwlotniczym, czy jak ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 3 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2012 Mieszkała bo już nie żyje . A dom nie ma murów o grubości kilku metrów , metr może więcej - trochę się rozpędziłem z tym , do tego ściany wysokie że 2 dorosłych ludzi stojąc jeden na drugim by nie sięgnęło sufitu . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 4 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2012 Mieszkałem przez wiele lat w zabytkowej kamienicy i potwierdzam to co pisze Reyden. Grube mury z przedwojennej cegły skutecznie chronią przed mrozem i silnie operującym słońcem. Do tego wysokość pomieszczeń, około 3 metrów. No i oczywiście klimat - mozaika, kute poręcze, łuki, gzymsy etc. :) Obecnie mieszkam na nowym osiedlu w budynku ze stropami żelbetowymi i ścianami działowymi z silikatowego, białego pustaka. Szczerze odradzam, beznadziejna akustyka (wszystko słychać, po jednej stronie mieszka jebnięta furiatka-matka znęcająca się nad dzieckiem, po drugiej "studentka", która musi się kilkukrotnie w ciągu dnia myć, szczególnie o 1-2 w nocy), a w zimę ziąb (kaloryfery na 4-5, a jest to mieszkanie środkowe), a w lato parówa nawet powyżej 30C. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 15 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2012 (edytowane) Wczoraj traby powietrzne ladny sajgon zrobily na terenie naszego kraju. Jak ktos jeszcze nie slyszal http://wiadomosci.on...,wiadomosc.html Wierzyc sie nie chce, to juz nie byle co tylko konkretne traby. W jakiejs miejscowosci poskladalo 400ha lasu http-~~-//www.youtube.com/watch?v=mAnraOkx3ak Edytowane 15 Lipca 2012 przez Carson Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam83 Opublikowano 15 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2012 U podstawy miała nawet 600m, a to już konkret. Chyba największa do tej pory trąba w Polsce. Kilka dni wcześniej, chyba czwartek, trąba pojawiła się na Bałtyku na wysokości Rygi(Łotwa). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 16 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2012 U podstawy miała nawet 600m, a to już konkret. Chyba największa do tej pory trąba w Polsce. Wątpię... po prostu kiedyś nie było tak rozwiniętych mass mediów. Po przejściu tornada często wiedziały o nim tylko wsie przez które przeszło. Dzisiaj z jednego przejścia w internecie mamy 100 fimików, bo każdy ma w kieszeni "kamerę" ;) To tornado miało f2/f3, a chociażby w 2008 było f4. A podobno tak silne tornada nowym zjawiskiem u nas nie są: silne trąby powietrzne zdarzały się już przed II wojną światową. Na przykład 20 lipca 1932 roku w okolicach Lublina pojawiła się trąba powietrzna, która szła z prędkością ponad 400 kilometrów na godzinę. Wiatr był wtedy tak silny, że niszczył mury o grubości pół metra i przewracał załadowane wagony towarowe. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 16 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2012 no faktycznie przyklad z '32 uzmyslawia jak czesto przez nasz kraj przechodza takie trabki 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 16 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2012 (edytowane) Może Tobie nowe =/= częste. Bardziej jako ciekawostkę to podałem, wiele osób mówi, że kiedyś takich zjawisk pogodowych na terenie naszego kraju nie było, a te obecne są skutkiem globalnego ocieplenia... Edytowane 16 Lipca 2012 przez kkNd! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2012 A dla mnie temp 22-23 jest optymalna. Nie przepadam za upałami. Ja już wakacje mam za sobą i to dosć długie (za długie) i upały po 38-40 w cieniu skutecznie mnie zniechęciły. W taką pogodę można spokojnie robić grilla przy słoneczku, a te jaki świeci to przyjemnie grzeje. Nie męczy. 4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniakalny Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Wczoraj klime sprzedalem, wiec pewnie w najblizszym czasie mozna spodziewac sie upałów :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 18 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2012 To zrób duże pranie - będzie dyszcz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniakalny Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2012 zrobilem (na serio) na szczescie dzis nie bylo tak zeby klimy uzywac ale co najmniej 25-27*C w cieniu bylo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2012 U mnie na patelni wyskoczyło 36°C. A rano myślałem że nie rozstanę się z shellem. :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Ja to musiałem klime odpalić w robocie bo siedziałem i sie ze mnie lało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Jak chcecie deszcz, to umyjcie okna/samochód. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 6 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2013 (edytowane) Odkop. Nad Polskę nadciągnął tzw. orkan. Jak wrażenia? Warszawa: wieje już od wczoraj. Na chwilę obecną śnieży ostro, a wicher dmie dość hardo :). Aura wydaje się być ok, dopóki nie musimy wybyć za ogniomurek. "Meteopaci" z kolei mogą mieć problem(y). @Tapatalk Edytowane 6 Grudnia 2013 przez AragornPL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m4r Opublikowano 6 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2013 U mnie jak zwykle, wiatr szału nie robi. Ale że mieszkam na przedgórzu, czuję każdy halny, naprzemiennie z milionami metrów sześciennych powietrza, pompowanego przez Przełęcz Dukielską. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KHOT Opublikowano 6 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2013 Poznań: http://youtu.be/RSEJyv3hv6s Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 6 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2013 U nas się dopiero zaczyna , do tej pory tylko wiało i były jajca z temperaturami - termometr pokazuje 0 lub +1 a odczuwalna temperatura gdzieś w okolicach -10 stopni , zależy jak kto się ustawi do wiatru . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 13 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2013 (edytowane) W miejscu ktorym przebywam obecnie -8'C i snieg. Cieszcie sie takimi temperaturami poki mozecie. U mnie zima na calego Edytowane 14 Grudnia 2013 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 14 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2013 Zdziwiłbym się, gdyby było inaczej... w Kanadzie. ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 14 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2013 (edytowane) Nie nie nie. Nie co roku sa takie zimy tu bez przesady. I Tu chodzi tez o to ze dosc wczesnie przyszla stad moje zdziwienie. Rok temu zima przyszla znacznie pozniej, a tu juz pod koniec listopada bywaly takie temperatury. Od dawna moja siostra nie pamieta by tak wczesnie przyszla. Dwa lata temu w tym regionie bylo znacznie mniej opadow. Ciezko sie tu jezdzi bo plugi nie nadazaja niestety z takimi opadami po 5 dni z rzedu. Edytowane 14 Grudnia 2013 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...