Skocz do zawartości
MeHow

Slask Under Weathers Siege

Rekomendowane odpowiedzi

Piękna zima :)

W piątek miałem egzamin na studiach ok 16:30 w bielsko-biała. Ze względu na panujące warunki wyjechałem jakieś pół godziny wcześniej. Normalnie docieram do szkoły w 30min. Niestety egzaminu nie napisałem bo spóźniłem się ponad... 2 godziny :) Miasto było totalnie nie przejezdne. Odcinek 3km pokonałem w 1.5h. Słuchając CB i tak stwierdziłem że to niezły wyczyn. Niektórzy na osławionej krakowskiej przejechali ok 300m w 2 godziny :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Warszawie od ponad 24 godzin sypie - super to wygląda. Pies, gdy wychodzę z nim na dwór spada ze schodów, później wpada w zaspę, a następnie "wypala" w niej wiadomego koloru dziurę i wraca pod drzwi, cały się trzęsąc. Generalnie fajne warunki :).

A teraz czas iść w kimę, bo na 8 do szkoły :unsure:

post-112992-1235004371_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Warszawie od ponad 24 godzin sypie - super to wygląda. Pies, gdy wychodzę z nim na dwór spada ze schodów, później wpada w zaspę, a następnie "wypala" w niej wiadomego koloru dziurę i wraca pod drzwi, cały się trzęsąc. Generalnie fajne warunki :).

A teraz czas iść w kimę, bo na 8 do szkoły :unsure:

Malo masz tego sniegu... ale Ty mieszkasz jesze w cywilizowanej okolicy ;) Na moim osiedlu przy Vogla to sniegu jest powyzej kostek.

A dzis w pracy w ogrodku antenowym wpadlem w snieg po pol lydki... ale tam sie nigdy nie odsnieza ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj przydałaby się taka mini-kopareczka...

U mnie (STA) znów od paru godzin sypie dość mocno... A już odśnieżanie powoli mi się nudzi ;/.

Nie wspominając o fakcie, że to nie miasto więc drogi białe - czasem pług przejedzie (x1 na 2-3dni) bez sypania soli czy czegokolwiek;

Moje auto (mimo niewielkiej gleby - ~4cm w dół, Civic V gen) jak nie przeora podwoziem po 'drodze' to mogę uznać to za sukces...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

We Wrocku też nie jest za ciekawie. W niektórych nieodśnieżonych miejscach śniegu było sporo powyżej kostek. Prawie, że po kolana. Rano jak jechałem do pracy to drogi nie były całkowicie odśnieżone lub wcale. W sumie od 4-5 dni non stop pada. Jutro ma przestać, ale mróz dalej będzie trzymał, więc śnieg będzie zalegał. Takiej zimy we Wrocławiu nie było dawno.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiecie co jest najgorsze w tej zimie? Brak miejsc parkingowych. Dziś i wczoraj, znaleźć miejsce pod uczelnią graniczyło z cudem (zresztą gdy śniegu nie ma, nie jest o wiele lepiej). Wszystkie miejsca parkingowe, znajdujące się zwyczajowo na chodnikach, zostały zasypane górą śniegu. Niektórzy desperaci mieszkający w bielsku, przejechali 2km autem, po to aby 1km przejść od najbliższego wolnego miejsca do szkoły ;]

...a tak poza tym to u mnie znów sypie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eee tam... Skarżycie się, że wpadliście w śnieg po łydki. :D My z kumplami po szkole postanowiliśmy sobie urządzić małą(Dużą) wojnę na śnieżki(I wcale to nie wyglądało tak dziecinnie). Pomijam, że jeden z nas wpadł po uda w śnieg, po czym wywinął orła. Wszyscy go szukali w promieniu 5 m, bo się chłopak w śniegu topił. :D

To są dobre zabawy. Najfajniej jak jest bezpośrednie starcie. Jeden drugiego przewraca, siada na nim, a reszta go śniegiem osypuje. ;)

Edytowane przez KitKat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Film niestety kiepski. Panowanie nad kierownicą było ważniejsze nad trzymaniem telefonu. Pierwszy raz jechałem po chodniku i po placu zabaw. Reszta kierowców nie miała tyle szczęścia i czekali... nie wiem na co czekali. Nie wiem na co można czekać jak auto wpadnie w kałużę i stanie. Chyba tylko na słońce ; )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siostra zadzwoniła z informacją, że słyszy ogłoszenia przez megafony. Gdyby nie to, to pewnie z gazety bym się dowiedział, co się działo w okolicy.

http://www.nowiny24.pl/apps/pbcs.dll/artic...ION00/751193053

http://wiadomosci.onet.pl/1997208,11,item.html

Niektórych znajomych pozalewało. My mieszkamy w na tyle bezpiecznym miejscu, że jedyny problem w tej chwili, to że kałuże na podwórkach nie mają już gdzie wsiąknąć.

Dopiero jak w pewnym momencie ustał ruch na E40, zrobiło sie bardzo dziwnie. Jakby świat stanął w miejscu- przez parę godzin nie słychać szumu samochodów (człowiek się przyzwyczaił), tylko co parę minut straż, albo co najwyżej auto któregoś z tubylców.

A jeszcze w południe dzwonili po mnie, że trzeba jechać wieczorem do Dębicy po zakupy- teraz wyczytałem, że akurat trudno byłoby się dostać do sklepu.

Chyba już ruch na szosie wrócił do normy- pewnie woda opadła i da się przejechać. Jeżeli w nocy nie będzie kolejnej burzy, to rano pewnie tylko muł na poboczach będzie przypominał co się działo.

Btw- napisałbym to wcześniej, ale prądu nie było.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja miałem nieprzyjemność jeździć wczoraj po Bielsku. Czegoś takiego jeszcze w życiu nie widziałem. W ciągu kilku godzin całe centrum było zalane.

Tutaj macie kilka fotek:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Drogą, którą widać na ostatnim zdjęciu jechałem dokładnie o godzinie 17. Gdzieś 1 - 1.5h później było tak jak widać na zdjęciu. Wracając już ze szkoły skrzyżowanie ul. PCK i 3-Maja były prawie nie przejezdne. Udało się mi przebić... chodnikiem, ale w pewnym momencie myślałem że już tam zostanę.

reszta zdjęć-> http://picasaweb.google.pl/xpektor/BBUnderwater

Tutaj macie kilka filmików:

http://www.youtube.com/watch?v=yYDTw1i__T0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.rmf.fm/fakty/?id=157792 moje zdjęcia na RMF

W nocy to było w niektórych miejscach po pas wody, a maluch ze zdjęć był zalany po dach. :D Do tego zalane wszystkie piwnice (łącznie z moją).

EDIT: Wszystko oczywiście Czechowice-dziedzice

Edytowane przez HucK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poj...na pogoda, wieczorami co 30 minut wyłączam i włączam cały sprzęt z gniazdek bo co chwila jakieś burze przechodzą i tak już od 4ch dni szlak człowieka może trafić :/

o tym, że leje od 2ch tyg i że mi zalało ogród i naniosło pełno mułu i innego syfu z pobliskiej rzeki już nie wspomnę, ale niestety coraz częściej będzie nas coś takiego napadało...

Edytowane przez slavOK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po wczorajszej nawałnicy jaka przeszła nad Śląskiem - Świętochłowice zalane, Bytom zalany, potworne zalewisko w Katowicach-Panewnikach*, no i spalona sieciówka ;) Wczoraj podczas ulewy, kiedy kładłem się do łóżka na suficie zauważyłem - wielką mokrą plamę. Okazało się, że dach przecieka i zalany jest cały strych.

* odnośnie samego zalewiska. Jadąc w stronę pracy zauważyłem, (jak i wiele innych kierowców) znak - zakaz wjazdu. Oczywiście każdy go olał i pojechał dalej. Kilka metrów dalej zauważyliśmy potworny korek :) Jak się potem okazało, zaraz przed zalewiskiem straż miejska kierowała ruchem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja obserwowałem co się działo w Bytomiu z odległości tych 20-25km... jak i Piekary Śląskie itd;

Ładnie 'świeciło';

U mnie na szczęście nic się nie stało... choć wszystko wypięte z gniazdek, bezpieczniki na pozycji off (poza głównym i zabezpieczeniami);

Strat zero;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm w tej chwili u nas swieci slonce i to ostre ( woj. mazowieckie okolo 100km od warszawy) , jest parno jak na poranek. Jednak pewnie zaraz zejda sie chmury, zacznie wiac, bedzie padal deszcz , powstanie kilka tornad :lol2: ewentualnie snieg. Pozniej znow na chwile wyjdzie slonce i tak w kolko :lol: Uwielbiam 4 pory roku w jednym dniu w polsce <_< Nic zaplanowac nie mozna;<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi