Didymos234 Opublikowano 30 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2005 Mam bardzo poważny problem z kartą graficzną Sapphire Radeon x800gt 128MB, za laika w sprawach komputerowych się nie uważam, ale tym razem skończyły się juz chyba wszystkie moje pomysły... Otóż o co chodzi: Po zakupie karty próbowałem ją zmodować na 12 potoków, bez skutku. Zmieniłem na niej chłodzenie na Pentagrama XC-80Cu , może z raz podkręciłem żeby sprawdzić jak śmiga (ale na pewno bezpiecznie, pamięci z 700DDR na 770DDR, a wiele osób kręciło do 800 i wyżej) i wszystko ładnie śmigało (a przynajmniej tak mi się wydawało)... aż do momentu wyjścia Quake`a 4. W grze pojawiały się artefakty, krzaki, przekłamania w teksturach, ale nie zawsze (czasem w ogóle nie było ich widać) i grę przeszedłem. Ale to co się dzieje teraz nie pozwala mi pozostać obojętnym: w Call Of Duty 2 mam mnóstwo przekłamań w teksturach, po prostu nie da się grać, miejscami pojawiają się także olbrzymie artefakty na pół ekranu itd... Screeny poniżej - masakra. Trochę mniej ale też da się zauważyć (ale BARDZO rzadko, w CoD2 non-stop) skaszanione tekstury w PoP3 T2T. Ogólnie karta w większości gier (Quake, CoD, PoP3) nie wyrabia, widać wszystko na screenach z Call of Duty, prawie zawsze wygląda to bardzo podobnie. Żeby było śmieszniej, w Need For Speed Most Wanted nie widziałem jeszcze złego piksela, wszystko jest w jak najlepszym porządku, podobnie w 3DMarku 2005 którego karta przechodzi bez jednego błędu na ekranie. Odkryłem również, że artefakty i przekłamania znikaja, gdy obniżę taktowania pamięci z defaultowych 350MHz na ~325MHz czyli około 50MHz w DDR. Wtedy karta zamiast na defaultowych 700 chodzi na 650 na pamięciach i wszystko wydaje sie być OK, w miejscach gdzie były krzaki nie ma ich. OK to na koniec co już zrobiłem aby zapobiec problemowi: Próbowałem różnych wersji sterowników, modowanych jak i zwykłych, wczoraj reinstall Windy na 32 bitową (bez skutku, to samo) - więc to wina sprzętu. Zdjąłem radiator i usunąłem nieudanego moda na 12p - ale na 100% wykluczam jakiekolwiek uszkodzenie podczas jego robienia, bo po prostu trzeba przeciągnąć malutka ścieżkę lakierem). Myślałem że może pamięci się przegrzewają ale nie, wręcz przeciwnie - sa zimne. Tym sposobem nie mam zielonego pojęcia o co może chodzić i chyba pozostaje mi tylko reklamacja karty (kupiona w sklepie internetowym imperium.net.pl (może ktoś coś wie nt. reklamacji tam ?) Sprzęt jak w podpisie, nie podkręcany. BARDZO PROSZĘ O JAKIEKOLWIEK PROPOZYCJE CO MAM TERAZ ZROBIĆ ;/ Bo już nie mam pojęcia ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mapet Opublikowano 30 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2005 (edytowane) Tak dla pewnosci bym sprawdzil jeszcze karte u znajomego/kolegi czy tez wystepuja podobne objawy. Jesli tak to karte bym oddal na serwis. Podejrzewam, ze pamieci dostaja za malo pradu i maly modzik pewnie by sprawe zalatwil, ale po co sie babrac jak jest na gwarancji. Edytowane 30 Grudnia 2005 przez Mapet Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LPKorn3324 Opublikowano 30 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2005 dokładnei jest to typowy objaw za wysokich zegarów tylko nei wiem czy MEM (na co wskazuje) czy GPU. Sam miałem tak np w MoHAA kiedy ustawiłem za wysokie zegary. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Didymos234 Opublikowano 30 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2005 dokładnei jest to typowy objaw za wysokich zegarów tylko nei wiem czy MEM (na co wskazuje) czy GPU. Sam miałem tak np w MoHAA kiedy ustawiłem za wysokie zegary.Zegary są defaultowe, pisałem o tym. W tym właśnie jest problem :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radeksz Opublikowano 30 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2005 ale dyskoteka , niema sensu sie meczyc na gwarancje dac i tyle ale troche to po trwa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xan02 Opublikowano 31 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2005 Nie jests pierwszym posiadaczem radka z serii X800 ktory skarzyl sie na arty w Quake4. Ja tez dla pewnosci przed oddaniem do serwisu sprawdzil bym ja na innym kompie u kumpla. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DirtZ Opublikowano 31 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2005 Pomysły: update sterowników,biosu karty. Lepszy pomysł: serwis na gwarancji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mastermind-pl Opublikowano 31 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2005 a to ciekawe, niektórym nię psują te GT,a u mojego kumpla co teżsobie kupiłz 3 mieś temu GT Q4,cod2,farcry i inne takie tutuły chodzą ładnie bez "efektów specjalnych" może to wina konfiguracji? i ja bym oddał na gwarancje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tommy_kt Opublikowano 31 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2005 (edytowane) Mi się GTO2 wykrzaczyło jak ciupałem w AOE3, poprostu tak arty zasmieciły ekran że nic niebyło widać, poprostu krzaki. Po restarcie w windzie na defaultowych zegarach karta generowały już artefakty, na rdzeniu i na pamięciach. Arty: ARTY Oddałem na serwis, czekam... Edytowane 31 Grudnia 2005 przez tommy_kt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Didymos234 Opublikowano 31 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2005 Spoko, dzięki za rady, pewnie karta pojedzie na serwis ;/ Tylko jeszcze u kumpla sprawdze. Dziś odpalałem CoD2 na pamięciach @640 (zamiast700) i też zaczynały wyskakiwać krzaczki na ścianach... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cymek Opublikowano 31 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2005 Witam.Mam podobny problem z Radeonem Gigabyte 9550:(Zmieniałem bios na 9600 taktowanie 400/400 atitoolem podkręcam do 465/520 stabilnie bez artefaktów, chłodzenie GPU to pentagram freezone Al+Cu i radiatorki na pamięci.W grach mam błedy w grafice w postaci kolorowych kosteczek, te błędy pokazują sie ciągle w tych samych miejscach jak dam alt+tab i wróce do gry to jest wszystko ok. Na defaultowych ustawieniach też jest to samo.Byłem z kartą u kumpla u niego jest wszystko ok. Mój konfig to Athlon1800+@2000+ płyta MSI6712 KT4V dysk 40DB Barracuda IV pamięć 768 twinmos CD-RW Liteon 48 DVD 16x zasilacz EPS PowerLiteon 48 DVD 16x zasilacz EPS Power Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Didymos234 Opublikowano 15 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2006 OK sprawy z kartą ciąg dalszy. Byłem w weekend u znajomego, koleś ma sempronka na jakimś Gigabyte (s754). Wkładamy kartę, próbujemy dwóch różnych wersji sterów (w tym takich, których sam używam) i co ? Wszystko działa, w CoD 2 nie widzieliśmy ani jednego arta lub innego krzaka. Wychodzi na to że nie jest to wina karty graficznej, tylko innego komponentu - tylko czego ? Ma ktoś pomysł ? Płyta ? Tylko co z tą płytą ;/ ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dj.skorek Opublikowano 15 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2006 A moze zasilka (mimo ze masz dobra) odmawia posluszenstwa? Jaka kolega ma zasilke? Wez podlacz swoja karte do swojego kompa, ale z zasilka kolegi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Heat Opublikowano 15 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2006 Imo specyficzne te arty . Biorac pod uwage , ze piszesz iz wystepuja tylko w Q4 / cod 2 czyli grach , ktore smigaja na OpenGl mysle , ze problem lezy w twoich sterownikach . Chociaz moze to rownie dobrze byc : -uwalona pamiec na vga -za wysokie HT -zalman nie daje rady na NB -> podaj jakie masz taktowanie HTT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_q_b_a_ Opublikowano 15 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2006 A może jednak karta się po prostu przegrzewa? Bo skoro po obniżeniu taktowania pamięci chodzi w miarę dobrze... I u kumpla może być przecież np. lepsze chłodzenie w obudowie / zimniej w pokoju itp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Didymos234 Opublikowano 15 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2006 A moze zasilka (mimo ze masz dobra) odmawia posluszenstwa?Jak już zauważyłeś, zasiłka raczej odpada, bo Chief zły nie jest a moj komp na pewno go nie wykorzystuje Imo specyficzne te arty . Biorac pod uwage , ze piszesz iz wystepuja tylko w Q4 / cod 2 czyli grach , ktore smigaja na OpenGl mysle , ze problem lezy w twoich sterownikach . Chociaz moze to rownie dobrze byc : -uwalona pamiec na vga -za wysokie HT -zalman nie daje rady na NB -> podaj jakie masz taktowanie HTT Oooo, jesteś blisko, tzn dokładnie to samo myślałem... Zgadza się - OPENGL. Także obstawiałbym stery, ale próbowałem już chyba wszystkiego ;/ I nie wiem co jeszcze można zainstalować, skoro nawet oficjalne sie wywalają. Co do uwalonych pamiątek - chyba JUŻ raczej nie skoro na innym kompie działa, HT mam na auto ustawione (nie podkręcane nic), Zalman - też myślałem o NB ale mam dosyć chłodno w porównaniu z tym co działo się tam w lecie. Myślę że jednak to nie to, zwłaszcza że mam duży cooler na VGA i dmucha na NB również. A może jednak karta się po prostu przegrzewa? Bo skoro po obniżeniu taktowania pamięci chodzi w miarę dobrze... I u kumpla może być przecież np. lepsze chłodzenie w obudowie / zimniej w pokoju itp.Wątpię, w kompie mam właśnie zimno, pamięci na karcie ledwo ciepłe. Mam sporo wiatraków i chłodno w budzie, akurat przegrzewanie się wykluczyłem na samym początku. Moim zdaniem problem leży albo w gryzącym sie gdzieś sprzęcie, albo ustawieniach, tylko jakich. Spróbuję biosa na pycie sflashować na nowszy, nie wiem co to da ale i tak chciaem to zrobić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trawienny Opublikowano 15 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2006 czy zmieniajac chlodzenie polozyles paste termoprzewodzaca? jesli tak to jaka? ile? co do sterownikow sprobuj jakichs "zmodowanych" omega albo warcaty.. sprawdz ustawienia w biosie wylacz OC w PEG link.. sprawdz taktowania PCIE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Didymos234 Opublikowano 15 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2006 czy zmieniajac chlodzenie polozyles paste termoprzewodzaca? jesli tak to jaka? ile? co do sterownikow sprobuj jakichs "zmodowanych" omega albo warcaty.. sprawdz ustawienia w biosie wylacz OC w PEG link.. sprawdz taktowania PCIESpokojnie, lamerem nie jestem. Jasne że jest pasta srebrna, wszystko OK, temp. bardzo niskie. Nie, nie przedobrzyłem z pastą na pewno :) Sterów próbowałem Warcatsów i oficjalnych Catalystów. Taktowania PCIEx w biosie na auto. Ja doskonale wiem że pomysły się kończą, mnie również... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam1004a Opublikowano 16 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2006 sprobuj odciazyc zasilke odepnij napedy itp... mialem kiedys taki motyw na slabym zasilaczu - to ze jest naklejka chiftec to jeszcze nie wszystko. ja bym poodpinal zbedny sprzet - karte audio, cdromy itp i odpalil. bo jak u kolegi jest dobrze to musi dzialac nie ma bata. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Didymos234 Opublikowano 16 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2006 sprobuj odciazyc zasilke odepnij napedy itp... mialem kiedys taki motyw na slabym zasilaczu - to ze jest naklejka chiftec to jeszcze nie wszystko. ja bym poodpinal zbedny sprzet - karte audio, cdromy itp i odpalil. bo jak u kolegi jest dobrze to musi dzialac nie ma bata.Dobra, sprawdzę jak mówisz że odepnę napędy - ale przecież one są w stanie spoczynku cały czas i nie pobierają prądu. Przed chwilką sflashowałem bios na płycie na nowszy. Wchodzę do Cod, mija 30 sekund i proszę: Masakra. Same arty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRID3 Opublikowano 17 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2006 witam miałem bardzo podobny przypadek z A8N deluxe i 6600GT Gainwarda u mnie pomogło przestawienie płytki na sli na i ustawien w biosie z auto na 2 karty czyli sli mimo iż mam tylko 1 karte graf. + nowe sterowniki działo sie tak samo jak u Ciebie czyli Brothers in Arms totalna sieczka 3dsamrki 2003/05 spoko super NFS2UND. super NFS most wonted super ale juz Call of Duty sieczka acha i zasiłka tez chief 410 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Didymos234 Opublikowano 18 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2006 witam miałem bardzo podobny przypadek z A8N deluxe i 6600GT Gainwarda u mnie pomogło przestawienie płytki na sli na i ustawien w biosie z auto na 2 karty czyli sli mimo iż mam tylko 1 karte graf. + nowe sterowniki działo sie tak samo jak u Ciebie czyli Brothers in Arms totalna sieczka 3dsamrki 2003/05 spoko super NFS2UND. super NFS most wonted super ale juz Call of Duty sieczka acha i zasiłka tez chief 410 :)Fajnie, tylko że nie mam SLI :) Lipa, nie wiem co robić, chyba nei jest to podstawą reklemacji... płyty głównej... nawet nie jestem pewien czy to płyta ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lumperator Opublikowano 18 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2006 Twój problem wskazuje, że coś jest nie tak z pamięciami na grafie. A może masz lekki luz albo kurz w slocie. Chociaż skoro artefakty pojawiają się tylko w OGL, to trzeba będzie pokombinować w systemie. Zakładam, że nie instalowałeś i nie majstrowałeś w programach typu ATI Tray Tools. Dla mnie ewidentnie wygląda to na uszkodzoną/przegrzaną pamięć. Zaskakujące w tej zagadce jest to, że u twojego kumpla działa wsio, soft OK, a u Ciebie takie cyrki i tylko w Open GL. 1. Pożycz od znajomego jakąś kartę ATI (ale przynajmniej 9550!) i sprawdź czy wtedy będzie działać. 2. Oddaj kartę na gwarancję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soldier666 Opublikowano 18 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2006 CoD2 nie uzywa do renderingu OpenGL. Ma dwa tryby Dx7 i 9. Quake 4 owszem jest na OpenGLu. Moim zdaniem sprawdz memtestem pamieci RAM czy nie sypia bledow oraz procesor przetestuj prime. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L!z@rD Opublikowano 6 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2006 Tak jak moi porrzednicy powiem poprobuj u kolegów,pokombinuj ze sterami itp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Didymos234 Opublikowano 8 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2006 No więc. Wyczytałem że problejmy są na AA x2. Faktycznie, na x2 jest masakra, po wyłączeniu AA problem praktycznie znika, gdzieniegdzie jakieś przekłamanie, po zmianie na AA x4 jest tez o wieeeeele lepiej, ale też gdzieniegdzie są przekłamania. Ogólnie to jest coś zwalnoego z Antyaliasingiem x2 ogólnie... Ludzie też mają takie problemy, możecie o tym poczytać np tutaj: http://forums.anandtech.com/messageview.as...MVIEWTMP=Linear Wysłałem maila do sklepu w którym kupiłem karte, czekamy na odpowiedź od supportu Sapphire, ale się jakośdoczekać nie możemy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...