Skocz do zawartości
Xtreme Addict

Lutowanie Nóżek W P4

Rekomendowane odpowiedzi

W P4 2,4C ułamały się 2 nóżki [2 na samych krańcach, tam gdzie jest ten pusty "prostokącik" gdzie się wkłada procka], niestety bez nich nie startuje :/ [co za kurestwo :lol: ma 476 zapasowych :lol2:] no i pytanie, czym lutować, cyną może być? posiadam teraz lutownice dość dużego kalibru więc muszę kupić małą :D [jaką polecacie?] no i czym to zlutować, czy cyna może być?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy nie będą większe opóźnienia w sygnałach (to chyba już jest brane pod uwagę ) no i przy takich częstotliwościach jakość przewodu się liczy. Próbuj jestem Ciekaw co z tego wyjdzie ;] bo było wiele takich tematów ale potem autorzy nic nie pisali.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrób tak jak moj znajomy - (venice w podpisie to własnie zreanimowany proc), dobra lutownica nie transformatorowa, grot->cieniutki drut miedziany (nie igły bo słabo sie nagrzewaja), cyna (ale jakas w miare dobrej jakosci bez zbednej kalafornii itp), drut miedziany od transformatora i włala..... 2 minuty roboty jak rece sie nie trzesą :) Venice w podpisie mial wyłamana jedna ze środkowych nózek :) i patrzecie jak smiga, a wczesniej nie wstawał :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy miedź jest dobrym materiałem na nóżkę proca ;] ponieważ może się pokryć patyną - pogorszy się przewodzenie... ale jeśli się już zdecydujesz na drut z trafo to pamiętaj, żeby go oczyścić - orginalnie jest pokrywany warstwą lakieru czy czegoś podobnego ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj wymieniałem chłodzenie i przypadkiem całkowici pogiąłem jedną nóżkę, dokładnie (według schematu w poście #2 ) jest to nóżka A26 (VSS). Próbowałem ją wyprostować ale jest zgięta w pół nie da rady jej wyprostować. Do tego przy próbie prostowanie po prostu się wyrwała (to znaczy wisi na laminacie :). Boję się podłaczyć proca aby czegoś nie zjarać. Pytanko czy ta nóżka była jakś ważna ? A może wsadzć proca i śmigać ?

Będzie to mialo wpływ np. na podkręcanie itp. ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi