Skocz do zawartości
Makonar

Zasilacz = grzejnik!

Rekomendowane odpowiedzi

No dobra, dziś zamontowałem w zasilaczu dodatkowy cooler 92x92 mm wyciągający gorące powietrze z nad procesora.

Cooler Sunon'a, potężny 2600 rpm. Spodziewałem się dobrych efektów, gdyż mój zasilacz bardzo się grzeje i powietrze uchodzące z niego było bardzo gorące.

Zasilacz, miał tylko cooler z tyłu, który ledwo się wyrabiał z chłodzeniem.

Tak więc dziś po dodaniu drugoego wiatraka, byłem pewien, że spadek temperatury będzie zadowalający. Jakże się zasmuciłem, kiedy zauważyłem, że temperatura rośnie w zastraszającym tempie ponad poziom normalnie zarezerwowany dla Full Load... jednak zaraz po chwili miałem ochote walnąć się w głowę... założyłem cooler złą stroną (taka ze mnie lama), tak więc natychmiast to porawiłem, i przy okazji zakleiłem taśmą zbędne już otwory z przodu zasilacza (nie chciałem, żeby mi ciepłe powietrze wdmuchiwał z powrotem do obudowy).

Spadek temperatury odnotowałem ogromny! Co prawda dziś jest bardziej zimno niż zwykle, ale akurat w kompie temperatury nie różniły się specjalnie od tych letnich.

Krótko mówiąc, na chipsecie dziś rano jeszcze miałem 33 stopnie (36 ze źle zamontowanym wiatrakiem), a teraz mam 27, a po męczeniu go jakąś grą temperatura skoczyła zaledwie na 28 stopni.

Na procu spadek z dzisiejszego ranka zanotowałem: 10 stopni w idle obecnie 38, a rano 48 stopni, przy obciążeniu temperatura skoczyła do 40, ale natychmiast spadła, podczas gdy dawniej rozgrzewał się aż do zastraszających 53-55 stopni :(

Ponieważ faktycznie temperatury dziś są trochę mniejsze (solidnie wywietrzyłem pokój) i nie męczyłem proca jakoś specjalnie nie mogę polegać na tych danych w pełni, choć temperatury nawet w zimnie trzymały się takie jak w lecie (komp stoi blisko kaloryfera), to i tak jestem bardzo zadowolony wynikiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak zrobilem takiegosamego moda zasilacza to mi sie zjaral - po zaklejeniu tasma wszytkich szczelin, nielepiej wymontowac zasilacz na zewnątrz obudowy? wtedy wystarczy ze pusci sie w nim wentylator na 5v i niebendzie si egrzal, w kompie spadnei temperatora, bedzie owiele wiecej miejsca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedy ja zakleiłem tylko dziury z przodu zasilacza, z tyłu jest wentylator 80x80 wydmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>ący a od spodu (nad procem) jest wentylator 92x92. Musiałem zakleić, gdyż, inaczej wentyl z nad procka, wydmuchiwałby mi tą dziurą ciepłe powietrze do obudowy, ale cały czas uchodzi na zewnątrz.

Co prawda niby powinny być te otwory, tak jak tego pragnie AMD, ale i tak są za małe żeby mieć jakiś wielki wpływ na wydajność.

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam zasilacz z dwoma wiatrakami i go postawie tak ze bedzie wyciagal powietrze z zewnatrz obudowy i wypluwal je na wydzielony kawalek chlodnicy, temp powietrza z zasilacza jest niska, a cieplo w przeciwienstwie do obudowy sie nie kumuluje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...