Makonar Opublikowano 23 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2002 No dobra, dziś zamontowałem w zasilaczu dodatkowy cooler 92x92 mm wyciągający gorące powietrze z nad procesora. Cooler Sunon'a, potężny 2600 rpm. Spodziewałem się dobrych efektów, gdyż mój zasilacz bardzo się grzeje i powietrze uchodzące z niego było bardzo gorące. Zasilacz, miał tylko cooler z tyłu, który ledwo się wyrabiał z chłodzeniem. Tak więc dziś po dodaniu drugoego wiatraka, byłem pewien, że spadek temperatury będzie zadowalający. Jakże się zasmuciłem, kiedy zauważyłem, że temperatura rośnie w zastraszającym tempie ponad poziom normalnie zarezerwowany dla Full Load... jednak zaraz po chwili miałem ochote walnąć się w głowę... założyłem cooler złą stroną (taka ze mnie lama), tak więc natychmiast to porawiłem, i przy okazji zakleiłem taśmą zbędne już otwory z przodu zasilacza (nie chciałem, żeby mi ciepłe powietrze wdmuchiwał z powrotem do obudowy). Spadek temperatury odnotowałem ogromny! Co prawda dziś jest bardziej zimno niż zwykle, ale akurat w kompie temperatury nie różniły się specjalnie od tych letnich. Krótko mówiąc, na chipsecie dziś rano jeszcze miałem 33 stopnie (36 ze źle zamontowanym wiatrakiem), a teraz mam 27, a po męczeniu go jakąś grą temperatura skoczyła zaledwie na 28 stopni. Na procu spadek z dzisiejszego ranka zanotowałem: 10 stopni w idle obecnie 38, a rano 48 stopni, przy obciążeniu temperatura skoczyła do 40, ale natychmiast spadła, podczas gdy dawniej rozgrzewał się aż do zastraszających 53-55 stopni :( Ponieważ faktycznie temperatury dziś są trochę mniejsze (solidnie wywietrzyłem pokój) i nie męczyłem proca jakoś specjalnie nie mogę polegać na tych danych w pełni, choć temperatury nawet w zimnie trzymały się takie jak w lecie (komp stoi blisko kaloryfera), to i tak jestem bardzo zadowolony wynikiem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czyzyk Opublikowano 23 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2002 A najlepiej bedzie jak zamontujesz zasilacz na zewnatrz kompa...Ja tak mam . Jest na tylniej sciance odudowy i mam super cyrkulacje powietrza .. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RS Opublikowano 23 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2002 jak zrobilem takiegosamego moda zasilacza to mi sie zjaral - po zaklejeniu tasma wszytkich szczelin, nielepiej wymontowac zasilacz na zewnątrz obudowy? wtedy wystarczy ze pusci sie w nim wentylator na 5v i niebendzie si egrzal, w kompie spadnei temperatora, bedzie owiele wiecej miejsca. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makonar Opublikowano 23 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2002 Kiedy ja zakleiłem tylko dziury z przodu zasilacza, z tyłu jest wentylator 80x80 wydmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>ący a od spodu (nad procem) jest wentylator 92x92. Musiałem zakleić, gdyż, inaczej wentyl z nad procka, wydmuchiwałby mi tą dziurą ciepłe powietrze do obudowy, ale cały czas uchodzi na zewnątrz. Co prawda niby powinny być te otwory, tak jak tego pragnie AMD, ale i tak są za małe żeby mieć jakiś wielki wpływ na wydajność. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr K Opublikowano 23 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2002 Ja mam zasilacz z dwoma wiatrakami i go postawie tak ze bedzie wyciagal powietrze z zewnatrz obudowy i wypluwal je na wydzielony kawalek chlodnicy, temp powietrza z zasilacza jest niska, a cieplo w przeciwienstwie do obudowy sie nie kumuluje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...