Lebowski Opublikowano 31 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2005 Witam Od 2 tygodni mam nową maszynke i strasznie frustrujący problem, komputer się wiesza podczas bootowania, a mianowicie przy logu WinXP na czarnym tle. Pasek postępu przeleci 2 razy i się zatrzymuje. Dzieje się to tylko wtedy gdy np. wylacza mi prąd, albo wylacze komputer na noc (gdy robie Uruchom Ponownie wszystko zaskakuje błyskawicznie). By wszystko działało normalnie musze wrzucac plyte z windowsem i doinstalowywac go co przedluza uruchamianie komputera z paru sekund na 30 minut, albo pracowac w trybie awaryjnym co jest niedorzeczne. Przeczytalem gdzies ze moja płyta główna ma taki właśnie problem z bootowaniem i update biosu powinien temu zaradzic. Zrobilem go i jest jak było. Dla pewności formatowalem dysk i instalowalem wszystko od nowa, ale tez nic. Windows jest Pro z SP2, podczas działania wszystko chodzi super stabilnie. Ktoś miał może taki problem i potrafi mi pomóc? komputer to: Procesor - P4 630 3GHz, 800 FSB, 2MB cache, LGA775 Płyta główna - Gigabyte 8N-SLI Pro, Dual BIOS Pamięć - 2x 1GB Kingstone 533MHz DDR2 Grafika - Sapphire Radeon X800GTO 256MB GDDR3 PCI-E Dysk - seagate 120GB SATA2 Wszelkie sterowniki do całego sprzetu są najnowsze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkwd40 Opublikowano 31 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2005 Moze twój windows nie lubi sata2?? Ja kiedys miałem tak jak za mocno podkreciłem procka, ale ty z tego co widze w podpisie to nie masz nic podkręcone. Skoro dzieje sie tak tylko wtedy gdy wyłączą ci prąd to moze zasilacz nie wyyrabia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avecezary Opublikowano 31 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2005 (edytowane) zeby bylo smiesznie :PPPP takie jaja powoduja tez stery do plyty i do grafiki ale ktore sa dobre a ktore zle tylko empirycznie sprawdzisz na poprzednim abicie musialem w koncu zainstalowac strutenkie stery z plyty oryginal i jak reka odja l lol ^^ Edytowane 31 Grudnia 2005 przez avecezary Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lebowski Opublikowano 31 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2005 No to trzeba próbować ze sterownikami. Tylko jak mam to robic? Raczej w trybie awaryjnym ich nie zainstaluje? Musiał bym instalować, wylaczyc komputer, jak sie nie zabootuje to znowu dogrywaź winde.... jezus maria, a miał być szybki komputer. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avecezary Opublikowano 31 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2005 1 robisz instalke windy 2 stery do chipsetu z plyty oryginalnej 3 grafika z plyty oryginalnej 4 sprawdzasz 5 jak jest OK to juz jak chcesz 6 jak dalej to samo to jeszcze raz zloz kompa (jesli wiesz jak i nie masz plomb ) to tez moze byc przyczyna zle styki 7 zapomnialem dodac zebys nic nie podlaczal jak testujesz sprzecior Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lebowski Opublikowano 4 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2006 Problem tkwił w sterownikach do USB, po odinstalowaniu w trybie awaryjnym system bootuje się bez problemu. Piszę tak dla potomnych, coby ktoś kiedyś miał ten problem. I tak dzięki za odpowiedzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...