64BitInside-User Opublikowano 31 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2005 Witam, jak w temacie, chcialbym wypompowac wode z WC, jestem calkowitym poczatkujacym jezeli chodzi o WC (wczoraj zamontowalem swoje pierwsze), wybralem Thermaltake BogWater SE jako ze wydawal sie byc prosty w montarzu jednym slowem idealny na 1 raz. I niestety zamontowalem ciut przorotki wezyk idacy od chlodnicy do CPU i sie zagial beszczelnie, nie wiem jaki ma to wplyw na wydajnosc chlodzenia ale podejzewam ze ujemny,. dlatego tez postanowilem wypompowac wode i zamontowac nieco dluzszy. Swoja droga chcialbym sie zapytac czy pompka 90l/h (jaka daja w Therlmaltaku) dala by rade chlodzic poza CPU jeszcze GPU (oczywiscie zamontuje jeszcze jedna chlodnice). Temp nastepujace: Idle na mini ok 36C, max 32C Stress na mini ok 39C, max ok 37C Procek A64 2.6Ghz, przy 2.8Ghz wszystkie temp wyzsze o 1C. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BikerBo Opublikowano 31 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2005 "(oczywiscie zamontuje jeszcze jedna chlodnice)." nie widze sensu, szczegolnie przy takiej mocy pompki, pozatym byly by to koszty dodatkowe, lepiej za tą kase zmien chlodnice, a nie dokupuj nastepną Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 31 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2005 masz to zrobic tak, zeby cie nie zalalo :D nie wiem jaki masz uklad calego wc, ale ja podstawiam miske, odlaczam jeden z wezy, a nastepnie wlaczam pompke zeby wypompowala :) temp masz jak najbardziej okej :D, tylko ta pompka chyba nie wydoli jak podepniesz kolejna chlodnice Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_HuBi_ Opublikowano 31 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2005 Ja zawsze w celu wypopmowania wody zasysam ją ustami.. ;) ale uzywam tylko destylke bez borygo więc nic mi nie jest ;) Co do krotkiego węża proponuję np. w miejscu zgięcia załozyc opaske zaciskową. Tt wyposarzył twoje chłodzenie w 1 blok i coś mi sie wydaje ze bedzie problem zeby uciągnęła ona jeszcze GPU i drugą drygą chłodnicę. Mój Hydor ma wydajność ok 420l/h i proponuje ci go zakupić wtedy bez problemu ci taki układ pociągnie. Co do tep. to ok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
64BitInside-User Opublikowano 31 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2005 *Musze sie zastanowic nad wymina tej pompki wiec. *Co do wymiany chlodnicy to aby byla ona wydajna to musi byc to cos co bedzie kosztowac przynajmniej 150 zl a za te pieniadze moge bez problemu dokupic 2 Thermaltake ktora do tego fajnie wyglada i bedzie zamontowana w kieszeni 5.25 (czy jakos tak :P ) i ma juz cichego Fana 120 a podejzewam ze wydajnosc tych 2 chlodnic bedzie zblizona do 1 2fanowej plus koszty prawie te same. Myslalem o polaczeniu Pompka (zmieniona i tu pytanie do was jaka wydajnosc byla by dobra do tego rozwiazania, btw pompka nie moze byc zatapialna) -> CPU-> Chlodnica -> GPU -> Chłodnica -> Zbiornik wyrownawczy -> Pompka. *Zastanawiam sie nad tym blokiem na CPU czy nie spadnie mu wydajnosc gdy pompka bedzie szybciej "pompowac" wode gdyz wydaje mi sie ze zostal on zaprojektowany do wolnego obiegu? PS: WC to piekna sprawa musze jeszcze wyeliminowac szum wentylatora na grafice i bedzie slychac uspokajajacy dzwiek pluskajacej wody w Zbiorniku wyrownawczym :). PS2: Moja woda to ta od Thermaltake wiec naszprycowana jest chemia nieziemska totez techniki usta-wezyk nie zastosuje :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samhain Opublikowano 31 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2005 napelnianie/odpowietrzanie/spuszczanie wody z ukladu: http://realitynet.com.pl/inne.html a na pozniej to proponuje dokladnie przemyslec zanim sie zmontuje... wiem ze pierwszy raz jest najbardziej 'podniecajacy' no ale ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
64BitInside-User Opublikowano 31 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2005 Niestey uwazam ze owy Airtap zupelnie nie rozwiazuje mojego problemu, Thermaltake zadbal o latwosc napelniania ukladu plynem stad rezerwuar z woda wysuwa sie jak CD Rom z kiedzeni 5.25(czy jakos tak) tam mamy koreczek, ktory sie odkreca i jest "dziurka" do ktorej wlewamy plyn,. ale nie mma pojecia jakby to mialo zadzialac w druga strone,. PS: Byl bym wdzieczny gdyby ktos skomentowal moj pomysl z 2 chlodnicami i sam obieg oraz powiedzial pompka z iloma l/h bedzie wymierne do takiego obiegu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkwd40 Opublikowano 31 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2005 Hydor Seltz L20 to swietna pompka, kosztuje ok 120zł. A co do dwóch chłodnic to nie wiem poco ci, no chyba ze robni ci róznica temperatury o 2-3*C Woda która wypływa z bloku jest o ok 5* Cieplejsza. Temperatura po wypływie z dwóch bloków bedzie tylko o te 5* wieksza niz z jednego. Chłodnica powinna dac rade. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 31 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2005 Woda która wypływa z bloku jest o ok 5* Cieplejsza.No tak to to nie jest z tą temperaturą. Pomyliłes sie o ponad 4 stopnie. Woda w bloku nie ogrzewa sie nawet o jeden stopień. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samhain Opublikowano 31 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2005 (edytowane) Niestey uwazam ze owy Airtap zupelnie nie rozwiazuje mojego problemu, Thermaltake zadbal o latwosc napelniania ukladu plynem stad rezerwuar z woda wysuwa sie jak CD Rom z kiedzeni 5.25(czy jakos tak) tam mamy koreczek, ktory sie odkreca i jest "dziurka" do ktorej wlewamy plyn,. ale nie mma pojecia jakby to mialo zadzialac w druga strone,. jak zamontujesz airtrapa na dole obudowy to masz 'odplyw' Edytowane 31 Grudnia 2005 przez samhain Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkwd40 Opublikowano 31 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2005 No tak to to nie jest z tą temperaturą. Pomyliłes sie o ponad 4 stopnie. Woda w bloku nie ogrzewa sie nawet o jeden stopień. Wyczytałem na stronie CPC ze po wypływie z ich bloku woda jest o 4*cieplejsza, oni mają mało wydajne konstrukcje bloku wiec jak blok jest lepszy to wydaje mi sie ze o 5*. Ale moze oni bajerują a ja nie miezyłem więc kłucic sie nie będe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nazir123 Opublikowano 31 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2005 Wyczytałem na stronie CPC ze po wypływie z ich bloku woda jest o 4*cieplejsza, oni mają mało wydajne konstrukcje bloku wiec jak blok jest lepszy to wydaje mi sie ze o 5*. Ale moze oni bajerują a ja nie miezyłem więc kłucic sie nie będe. Napiszę tylko że to jest ostatnia strona na której powienieneś szukać wiarygodnych informacji dotyczących WC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 1 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2006 (edytowane) Wyczytałem na stronie CPC ze po wypływie z ich bloku woda jest o 4*cieplejsza, oni mają mało wydajne konstrukcje bloku wiec jak blok jest lepszy to wydaje mi sie ze o 5*. Ale moze oni bajerują a ja nie miezyłem więc kłucic sie nie będe.A w takie cuda też wierzysz? miedziany blok wodny Frigid Pipe z turbulizatorami wewnętrznymi oraz układem kryza-fala - kinematycznym odpowiednikiem dyszy Venturiego. Każdy blok posiada piętnaście kanałów wewnętrznych. Rozmiary bloku: 50x60x8 mm .... Edytowane 1 Stycznia 2006 przez Miazga82 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 2 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2006 Hydor Seltz L20 to swietna pompka, kosztuje ok 120zł. A co do dwóch chłodnic to nie wiem poco ci, no chyba ze robni ci róznica temperatury o 2-3*C Woda która wypływa z bloku jest o ok 5* Cieplejsza. Temperatura po wypływie z dwóch bloków bedzie tylko o te 5* wieksza niz z jednego. Chłodnica powinna dac rade. hehe, dobre. Miazga zreszta wszsytko wyjasnil.... Wyczytałem na stronie CPC ze po wypływie z ich bloku woda jest o 4*cieplejsza, oni mają mało wydajne konstrukcje bloku wiec jak blok jest lepszy to wydaje mi sie ze o 5*. Ale moze oni bajerują a ja nie miezyłem więc kłucic sie nie będe. cpc? taaa, oni sie znaja, a z ich blokow to na pewno 4 stopnie :D ale chyba przy pompie 1l/h, bo to w koncu od pompy zalezy. No a to o chłodnicy - myslisz ze jak by woda wypływajaca z bloku miała 5 stoopnmi wiecej to by chłodniczka z wc sobie z tym poradziła? O wątpie! Woda nagrzała by sie bardzo szybko.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...