Skocz do zawartości
calvis

Wydajnie Czy Ekonomicznie?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

W przeciągu miesiąca, maksymalnie półtora chciałbym zmienić sprzęt z podpisu na coś lepszego. Mam kilka opcji, niektóre bardziej ekonomiczne, inne mniej. Po prostu trudno mi się zdecydować na coś konkretnego. Komp będzie do standardowych zastosowań: net, photoshop, corel, gry (miło byłoby W KOŃCU pograć w coś na full detalach ;) rozdziałka 1024x768, w bardzo odległej przyszłości 1280 x 1024), o/c i podniecanie się 3dmarkami ;)

Opteron 144 - 700 lub A64 Venice - 550 (może jakiś niedrogi selekt? nie wiem...), Sempron 3000+ s939 - 399, niestety słabo się kręci

A64 Freezer - 75

DFI NF4 Infinity - 390 lub AsRock K8 939DUAL (z Sempem) - 230

A-Data pc3200 2x512 za 400 lub Patriot Signature KH również 2x512 za 350

GF7800gt za 1250, GF6800GS - 840 lub X800GTO za 720

SAMSUNG 160GB, 8MB, SATA-2, NCQ za 330 bądź 80GB za 240, to muszę poważnie rozważyć...

Nec 4550A za 185 czy też LG 1693s za 165, zastanawiam się też nad innymi

obudowa ModeCom Step 207 black - 99

Nie wiem jeszcze jaka zasiłka, w granicach 200zł.

Jeśli możecie to pomóżcie, będę wdzięczny. Oczywiście możecie też podawać własne propozycje, byleby w rozsądnych granicach cenowych: 3300-3400 to magiczna granica nie do przeskoczenia, masa kasy którą nie do końca posiadam :razz: Chciałbym wybrać coś optymalnego, co przy okazji nie straciłoby połowy wartości w przeciągu roku, także tańsze opcje również wchodzą w grę, jestem otwarty i gotów na dyskusje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sempron 3000+ s939 - 399, niestety słabo się kręci

w apollo.pl ten sempron jest za 362zł. A kto Ci powiedział ze słabo sie kreci? Ja mam swojego od 3 dni i jestem bardzo zadowolony z wyników OC. Na standardowym napieciu 1.4V osiągam graniczna dla BIOS-u producenta wartość HTT 274MHz (x9 daje to w sumie 2466MHz) Juz sciągnąłem OCWB2 i niedługo sflasciach!e i wtedy bede dalej krecił. Do tego sempa jak napisałeś płyta ASRock 939DUAL. Nie ma lepszej do OC a przy tym nie kosztuje drogo (ba, mozna powiedzieć ze jest tania jak barszcz). I kase zaoszczędzoną na procu i mobo zainwestuj w 7800GT i bedziesz naprawde bardzo zadowolony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procka bym brał Opertona

Jeśli chodzi o pamięci, to obie opcje są dobre.

Grafe bierz Connecta3D x800GTO@XT za 800zł od PITera lub arche.

Nagrywarka to tylko BenQ DW 1640.

Zasilacz jak ma być do 200zł, to poszukaj Huntkeya 400W.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dlaczego proponujesz mu slabszy zestaw za te same pieniadze? x800gto@xt wydajnością znacznie odbiega od 7800GT a wy mu wcisakcie proca którego i tak nie wykorzysta. Pomyslcie przez chwile: macie 2 kompy o konfigach idenycznych, różniących sie jedynie procem i grafa.

zestawy:

1) Opteron + x800xt

2) Sempron + 7800GT

na którym gry bedą chodziły płynniej? Który bedzie nowoczesniejszy? Któryego wydajność starczy na dluzej? Oczywiscie ze 2 a o ze wzgledu na mocniejszą (i to duzo) grafe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A kto Ci powiedział ze słabo sie kreci? Ja mam swojego od 3 dni i jestem bardzo zadowolony z wyników OC.

No może przesadziłem: kręci się gorzej niż przeciętny A64Venice a tym bardziej Opteron pomimo mniejszego cache'u.

Dzięki za dotychczasowe opinie i proszę o więcej :D Na pewno pomogą mi w wyborze.

Co do płyty to chyba jednak skłaniałbym się ku DFI, nawet do Semprona. Może gdzieś się uda ją wyrwać za powiedzmy 340-350zł, wtedy daruję sobie ASRocka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to czy semprony sie słabiej kreca od athlonów jest kwestia dyskusyjną. Zalezy na jakiego proca trafisz. Ja np. uważam z etrafiłem na egzemplarz lepszy niz niejeden Athlon na tym samym rdzeniu. Są athlony (i opterony) które nie chca przekroczyc 2.2GHz na bardzo wysokim napieciu i są równiez semprony które na standardowym robia ponad 2.5GHz. Wszytsko zależy od szczescia (farta).

Co do płyty DFI: jesli lubisz dopłacac (przepłacac) za nazwe firmy to prosze bardzo. Tez myslałem nad DFI ale w pore sie opamietałem i na szczescie wziąłem ASRocka z ktrego jestem niezmiernie zadowolony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi