kamil-pedros Opublikowano 31 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2005 Posiadam płytę główną ECS K7VZA i chcę podpiąć pod nią dysk 200 giga WD. Mam w niej najnowszy bios i wykrywa tylko 136 giga. Co mam zrobić żeby wykryło pełną pojemność dysku?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajsi Opublikowano 31 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2005 Zobacz cz masz włączone LBA. A winda też widzi tylko tyle? Sprawdź jak to widzi windows (już kiedyś widziałem przypadek że Bios sobie nie radził a winda spoko hulała korzystając z całęj powierzchni). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 31 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2005 Są programy, które pozwalają na obsługę dysków ponad 137 GB. Ustawiasz tylko, żeby pozwalał na ich obsługę no i działa. Przynajmniej powinno. Ja nigdy nie miałem takiego problemu, więc nic dokładnie ci nie powiem, ale wiem, że ten program to np. SpeedXP. Innych ci nie podam. Może niepotrzebnie nazwałem to program (programik). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 31 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2005 Dysk sformatowałeś na fat32 czy ntfs, bo fat32 nie obsługuje więcej niż 136GB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil-pedros Opublikowano 31 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2005 (edytowane) Pod BIOSEM widzi 136 giga, pod windowsem nie sprawdzalem bo boje sie ze moze mi uciac troche dysku a mam na nim dane. Dysk ma system plików FAT32. Jezeli by widzial po windowsem 200 giga to nie wiem czy nie bedzie problemu przy ponownej instalacji systemu?? Edytowane 31 Grudnia 2005 przez kamil-pedros Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajsi Opublikowano 31 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2005 I tylko jedna partycja FAT32? FAT32 się nadaje tylko do partycji mniejszych niż 32GB. Potem wielkość klastra rośnie i jest problem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...