Skocz do zawartości
Walker3d

Sound Blaster Audigy 2 I Dzwiek 7.1 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Cze załoga

Kurcze mam głośniki creative inspire T7900 7.1 jednak karta która je obsługuje to Sound Blaster Audigy 2 ( chyba oem) i przy kalbracji ze standardowymi sterami mam możliwośc wybrania ilości głośników max do 6.1 no a oczywiście chciałbym wykożystać wszystkie głośniki 7.1 . Obecnie w rezultacie jeden głośnik mi nie działa i nie wiem za bardzo jak to wszystko skonfigurować aby w końcu wykrzesać z niego jakiś dzwięk . Z tyłu na obudowie subwoofera jest przełącznik (5.1 -> 7.1 UPMIX , Direct , 6.1 -> 7.1 UPMIX) jak przełącze go na tą ostatnią możliwośc to działają wszystkie głośniki jednak przy kalibracji nadal ten jeden nie działa i w rezultacie zamiast mieć 2 tylnie głośniki to jest jeden .

Może ktoś już sie spotkał z takim czymś i jest na to jakaś rada ?

Kurna jakbym wiedział że siednio kanałowa karta dzwiękowa to nie to samo co 7.1 to bym dołożył te 150 zł i miałby świety spokój

Edytowane przez Walker3d

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taa, i przy okazji nie ma paru innych rzeczy...

Tak naprawde to kompletu 7.1 nie wykorzystasz prawidlowo... nigdy.

A to dlatego, ze nie ma (przynajmniej na razie) takiego standardu dzwieku przestrzennego jak 7.1 Maksimum to 6.1 (DD EX, DTS ES). Najbardziej optymalne w tym momencie wydaje sie wykorzystanie zestwu z upmixem z 6.1, ew. z 5.1.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi