Skocz do zawartości
Marek322

Czy Dobre Wartości Napięć ?

Rekomendowane odpowiedzi

+3V, +5V oraz +12V mieszcza sie w normie, ale na krawedzi, czyli mowiac szczerze porazka. Napiecia mierzyles przy obciazeniu (np 3dmarkiem) ?

Dopuszczalne wahania napięć według normy ATX 2.1napięcie +3.3v	3.16 <-- dolna granica tolerancji3.3  <-- norma3.43 <-- gorna granica tolerancjinapięcie +5v	4.7555.25napięcie +12v	11.41212.6
Edytowane przez Soldier666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam mierzyłem miernikiem zasilacz oto wyniki:

+2.5V: 2,48V

+3.3V: 3,30V

+5V: 4,84V

+12V: 11,47V

+Vccp: 1,79V

+Vcc: 3,25V

Czy to dobre wartości napięć ??

Zbyt dobrze to się nie prezentuje niestety...... Linia +12 na granicy prawie.... Ogólnie dopuszczalna tolerancja +-5%, ale za dobrze to nie wygląda.... :-| ( i 12-tka i 5 siada..... ).... Chyba warto zastanowić się w Twym przypadku o czymś mocniejszym ( firmowym i stabilniejszym ) ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miernikiem niedowiarki (z molexa to sprawdzam, a to 6,1 jest rzadko, moze dwa razy na oczy takie cos widzialem - moze zwykly blad pomiarowy, srednio 5V ma ok 5,1-5,7)...Zaczyna mnie to forum dobijac :( Jak mam pytanie to cokolwiek, byle nie odpowiedziec...najlepiej sie posmiac, ze mierze programem (a tak nie robie) Wiec na ktorym forum mi pomoga? Bo widze, ze tutaj nie mam co na to liczyc :(

Edytowane przez DJPreZes

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miernik tez może mieć odchyły jak wyprodukowany został w firmie pokroju megabajt, ...

chieftec to nie byle g.... coś tu śmierdzi, sugeruje sprawdzić jakimś innym miernikiem, choć mogło mu się coś na starość popie...

miernik tez może mieć odchyły jak wyprodukowany został w firmie pokroju megabajt, ...

chieftec to nie byle g.... coś tu śmierdzi, sugeruje sprawdzić jakimś innym miernikiem, choć mogło mu się coś na starość popie...

o co tobie chodzi przecież wszyscy piszą ze napięcie jest nie poprawne/za wysokie, dopuszczalne są odchyłki +/-5% od wartosci podstawowej, jak zasilacz jest nie sprawny mogą być większe i skutkuje to utratą stabilności aż do uszkodzenia sprzętu nikt tobie nie powie więcej bo nie jest wróżką :mur:

ale poleganie na jednym mierniku nie jest dobrym pomysłem zwłaszcza ze nie wiemy jaki to miernik

Edytowane przez Zawadaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1) Czy bateria w mierniku jest nowa?

2) Czy przeczyściłeś końcówki sond pomiarowych z tłuszczu i innych zanieczyszczeń (może być aceton, albo spirytus)?

3) Czy komputer pracuje stabilnie?

Edytowane przez Zenfist

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Komputer pracuje okrutnie niestabilnie. Srednio 3 do 4 resetow na godzine. Przy grach jeszcze czesciej. Wlasciwie sie nie uruchamiaja nawet. Dobra... koncze. Wlasciwie faktycznie i tak nic wiecej nie powiecie poza tym, ze "zepsuty" Sorry - za duzo wymagam. Jasnowidzenia pewnie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aktualny wynik -calkiem znosny by byl - ale mam proca skreconego na 12x100 i grafe na zwyklych wartosciach, po wejsciu w jakas gierke, rosnie napiecie i zwiecha....

no i widzisz to jest konkretna informacja, nic więcej niż to co juz wiesz nie jest ci potrzebne żeby z pełną świadomością potrzeby iść kupić zasilacz Edytowane przez Zawadaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Komputer pracuje okrutnie niestabilnie. Srednio 3 do 4 resetow na godzine. Przy grach jeszcze czesciej. Wlasciwie sie nie uruchamiaja nawet. Dobra... koncze. Wlasciwie faktycznie i tak nic wiecej nie powiecie poza tym, ze "zepsuty" Sorry - za duzo wymagam. Jasnowidzenia pewnie ;)

Zacznij lepiej od siebie wymagac myslenia, chyba nie trudno sie domyslic ze zasilacz masz nie teges

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi