Skocz do zawartości
Mystic

Jeden Monitor I Dwa Komputery

Rekomendowane odpowiedzi

hmm musze ci powiedzieć że też sie nad tym zastanawiałem bo bede stawiał serwerek PII 333 do nocnych downlowdów i też mam jeden monitor drugi nie wchodzi w gre

szukałem na allegro ale niec nie znalałem albo słabo szukałem bo nawet nie wiem jak to wyglonda albo tego nie ma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mam postawiany serwerek do ktorego dostep uzyskuje dzieki zdalnemu pulpitowi Win XP. Ma to swoje zalety, przede wszystkim nie musze przepinac myszy klawiatury i monitora. Jezeli serwerk bedzie na win xp to masz proste rozwiazanie sprawy. Jezeli inny system to moze sa jakies programy dzieki ktorym mozesz uzyskac zdalny dostep ale niestety nie mam bladego pojecia jakie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest taki program który instalujesz na swoim komputerze i na serwerze,program musi być cały czas odpalony na serwerze a na twoim kompie odpalasz go kiedy potrzebujesz zajrzeć na serwer wpisujesz chasło i widzisz pulpit serwera.Zaraz poszukam jak to się zwało i zapodam link.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest taki program który instalujesz na swoim komputerze i na serwerze,program musi być cały czas odpalony na serwerze a na twoim kompie odpalasz go kiedy potrzebujesz zajrzeć na serwer wpisujesz chasło i widzisz pulpit serwera.Zaraz poszukam jak to się zwało i zapodam link.

czy to działa ka wrzuce do auto startu ten program czy trzeba jeszcze go skonfigurować za każdym razem

jak podłączyć komp do kompa ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mniej więcej o taki przełącznik mi chodziło, wystarczył by do monitora, klawiatura i mysz jakieś tanie można kupić.

Serwer będzie pod Linuksem (Ubuntu 5.10), używam teraz tego systemu i do windowsa nie wróce już nigdy :)

Dzięki za odpowiedź wiem już czego i gdzie szukać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem 2 kompy win xp i win xp połączone i bawiłem sie pulpitem zdalnym i vnc

Teraz będe miał tak komp na win xp z podłączonym minitorem i drugi komp na Fedora i będe łaczył sie przez putty i takie rozwiązanie polecam bardzo wygodna praca.

Edytowane przez -yahoo-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale po każdym wyłączeniu to trzeba z tego co pamietam włączać go recznie wpisać ip z którym ma sie łaczyć

pozatym kiepskie to na dłuszą mete

Po pierwsze , jak juz raz wpisales to wystarczy wybrac IP z listy a po drugie dlaczego uwazasz to za kiepskie rozwiazanie ?

Do serwera tez bedziesz potrzebowal myszki i klawiatury wiec robi sie niepotrzebny burdel w kablach i zbednych rzeczach . A tak wlaczasz darmowy program i wykonujesz moze o dwa klikniecia wiecej niz na KVM-ie .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli o zdalnym pulpicie mowa, to polecam ten temat:

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=97725

Pewien nie jestem, ale jeśli sprawa dotyczy logowania się tylko 1 usera jednocześnie, to kwestię większości ustawień (wraz z podmianą pliku) można pominąć. Można spróbować zalogować się zdalnie, jeśli lokalnie nie jest nikt zalogowany - powinno się udać, jeśli zdalny pulpit jest włączony (opis w podanym topiku).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chodzi mi o coś takiego:

mam kompa PII 333mhz i dysk 17Gb i chce żeby ten komp służył do tego żebym mógł wejść do netu zacząć siaciagać i go zostawić

nie chce do niego podłaczać klawiatury myszy chce tylko podłączyć zasilanie i sieciówke i coś tam

mam kompa tego co w podpisie to którego bede miał połączoną mysz i klawe

i mam 1 monitor LCD nec 1701

jak to podłączyć żebym tego P2 odpalił z przycisku i żeby mi sie obraz na monitorze pojawił

kompa do neta połącze że kupie rozgałeziacz do skretki albo skombinuje swicha

pewnie mnie nie zrozumieliście ale trudno

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

serwer to dla mnie komp do downloada

wiec w nocy bedzie chodził a nie 24/7 wiec żeby uruchomić program na serwerze potrzebuje myszy klawiatury żeby z listy wybrać i monitora jeszcze :/

Nie rozumie Cie naprawde :lol: (a moze to przez to ze swiezo po sylwku [; )

Starasz sie sobie wszystko utrudnic a mozesz miec dwa razy prosciej .

Przeciez co za problem sprawic aby VNC Serwer startowal razem z systemem ?

Wciskasz tylko power na serwerze i jak system wstanie , clientem VNC laczysz sie ze swojego kompa z serwerem... Masz pulpit i dostep do wszystkiego z poziomu twojego kompa bez zbednych myszek klaw i monitorow...

EDIT : a jak tak nie chcesz to pozostaje zakup KVM-a . Mam jednego w firmie i nie wiem czy to przez to , ze KVM slaby czy poprostu w starszych systemach jest problem z przelaczaniem myszy i klawy , w kazdym badz razie sprawa wyglada tak , ze jak wstartuje winda 95 z przelaczonym KVM na tego kompa to jest ok , w momencie przelaczenia na drugiego kompa i spowrotem na pierwszy kursor jest martwy i klawa tez... Ale to pewnie taki odosobniony problem :wink:

Edytowane przez Heat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wciskasz tylko power na serwerze i jak system wstanie , clientem VNC laczysz sie ze swojego kompa z serwerem... Masz pulpit i dostep do wszystkiego z poziomu twojego kompa bez zbednych myszek klaw i monitorow...

no i o to mi chodziło żeby razem z systemem startował

ale teraz jest problem że włączam VNC ustawiam download i wyłączam kompa

a żeby zobaczyć czy sie sieciągneło musze kompa właczyć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i o to mi chodziło żeby razem z systemem startował

ale teraz jest problem że włączam VNC ustawiam download i wyłączam kompa

a żeby zobaczyć czy sie sieciągneło musze kompa właczyć

No stary ale albo woz albo przewoz :wink:

Masz a duzo wymagan :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi