MackaM Opublikowano 1 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2006 Witam :D Dwa dni temu byłem przekonany że kupie athlona 64 3000/3200+ Venice/Winchester. Niestety kumpel namieszał mi w głowie :mur: :mur: :mur: Chodzi o to że 60% czasu przy kompie spędzam na przeglądanie neta, prace w photoshopie, przegrywanie czegoś, itp. 40% czasu spędzam przy grach :) I tu się pojawiają moje pytania :D 1. |AMD athlon 3000/3200+ Venice| VS |INTEL pentium 4 630 3,06GHz HT| (klasyczne pytanie ;D) 2. Czy ten pentium presscot się tak strasznie grzeje jak niektórzy opisują ?? 3. W którym procku funkcja oszczędności energi (zmiana mnożnika/taktowania) jest lepsza :D ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tanx Opublikowano 1 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2006 Wiec, tak: ad.1 do gier bez OC athlon jest lepszy od P4 po ostrym OC:] Do przegladania netu photosjopa i przegrywania, to wystarcza duron 1ghz, wiec oba se bez problemu poradzą ;) ad. 2 zalezy bardzo od sztuki mialem keidys P4 prescot 533 i po lekkim OC na pentagramie 80cu ba minimalnych obrotach szedl do 50*C wiec spko, ale np mój brat ma P4 3ghz prescot 800 i na takim samym pentku temp w strasie dizie do 90*C!!!!!!! ad. 3 Mnoznika w żadnym nie zmienisz(chodzi mi o iście w górę ;) amina taktowania bez apelacyjnie AMD i oszczędność energi to już 2000% amd :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ower_lolek Opublikowano 1 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2006 Do neta i Photoshopa wystarczy ci AMD który da ci Kopa w grach. Inetel w teori będzie lepszy od AMD do tych programow ale za to będzie dużo słabszy w grach. Dobrym rozwiązaniem jest AMD Operton który posiada 1 mb cache i jest o 100 zł drożśzy od Atchlona 3000+. Tutaj masz link do sklepu gdzie da się kupić ten procesor : http://www.pc-shop.pl/product_info.php?cPa...products_id=628 Procek dobrze się kręci , jest on na rdzeńiu San Diego. Opertony były tworzone do pracy na sokecie S940 ale ten jest na S939 i raczej niewiele ustąpi Intelowi w pracy a będzie znacznie szybszy w grach. Jak chcesz to napisz ile masz mniej więcej kaski to forumowicze chętnie ci polecą zestaw z którego będziesz mogł być zadowolony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MackaM Opublikowano 1 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2006 (edytowane) No tylko zapomniałem napisać, że mam Radka GeCube 9550 XT i narazie nie zapowiada sie na zmiane, a na mob sobie wybieram w obydwu przypadkach asrocka duala :) Są i pod 775 i pod 939. Co do kaski to nie chce przekroczyć tysiąca za procek i plyte (plyta do 250 tego asrocka kupie). Z tą pracą co pisałem to chodzi o to że często mam otworzone ponad 10 okien i wtedy chyba sie przydaje HT :D ?? Zależy mi też na szybkim otwieraniu się aplikacji :) Nie wiem czy w tym Athlon jest taki dobry ? Edytowane 1 Stycznia 2006 przez MackaM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tanx Opublikowano 1 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2006 mój athlon chodzi na codzien 2250 1,4v synchro z pamieciami i nigdy nie nażekałem na zwisy itp, wsyztko zalezy od ilosci ramu, min to 1gb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Assassin_ Opublikowano 1 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2006 Ad.1 Wziąłbym P4. Komfort pracy dożo wyższy, a póki co nie ma gry, w której byłby on wąskim gardłem (i raczej w najbliższej przyszłości nie będzie). Zwłaszcza, ze u ciebie procka ograniczy karta graficzna. Ad. 2 Nie tak strasznie, o ile nie podkręcasz na box'ie to jest znośnie. Czarna legenda wzięła sie od pierwszych serii na S478 (stepping C0) :) Ad. 3 W obu przypadkach działa ona tak samo. Oczywiście A64 ciągnie dużo mniej prądu; pytanie, czy zasilacz potrafi to wykorzystać?.. (zależy to od jego sprawności) Jeśli jednak jesteś zdecydowany na Asrocka, to brałbym AMD. Asrocki na Intela to straszne szroty. Model, który podałeś, nie ma nawet prawdziwego AGP. Z kolei 939Dual-SATA2 jest bardzo ok B) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tanx Opublikowano 1 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2006 No nie wiem czy nie jest wąskim gardłem zobacz sobie test na pclabie gdzie sempron @2400 wygrywa z P4 3,6 ghz i to duzo(w grach oczywiście i tylko w grach :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzej Opublikowano 1 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2006 kup sobie tego opetrona, lepiej sie kreca niz venice do tego kup sobie plyte z agp - dfi nf3 ultra-d i bedzie git no chyba ze chcesz byc bardziej przyszlosciowy nie zmieniajac przy tym karty to wez tego asrocka z pci-express i agp czyli bodajze to -> ASRock 939Dual-SATA2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MackaM Opublikowano 1 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2006 A co byście powiedzieli o dwurdzeniowego Intel Pentium D 820 (S775) 2.80 GHz :D ?? Czy za 1000zł kupie cos lepszego ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 1 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2006 Co do kaski to nie chce przekroczyć tysiąca za procek i plyte (plyta do 250 tego asrocka kupie)ni żałuj kasy na płyte to jest ważny elemet kompa lepiej mojim zdaniem gorszy proc i lepsza płyta która pozmoli na porządne OC ad. 2 zalezy bardzo od sztuki mialem keidys P4 prescot 533 i po lekkim OC na pentagramie 80cu ba minimalnych obrotach szedl do 50*C wiec spko, ale np mój brat ma P4 3ghz prescot 800 i na takim samym pentku temp w strasie dizie do 90*C!!!!!!!chyba tego colera miałeś zwalonego jak poczytałem na forum dział o freazerze 4 i zrobiłem rtak jak pisali żeby lepiej blaszki dogiąć i rzeczywiście efekt porarzający z ~42 ilde zrobiło sie ~35C !!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 1 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2006 Witam :D Dwa dni temu byłem przekonany że kupie athlona 64 3000/3200+ Venice/Winchester. Niestety kumpel namieszał mi w głowie :mur: :mur: :mur: Chodzi o to że 60% czasu przy kompie spędzam na przeglądanie neta, prace w photoshopie, przegrywanie czegoś, itp. 40% czasu spędzam przy grach :) I tu się pojawiają moje pytania :D 1. |AMD athlon 3000/3200+ Venice| VS |INTEL pentium 4 630 3,06GHz HT| (klasyczne pytanie ;D) 2. Czy ten pentium presscot się tak strasznie grzeje jak niektórzy opisują ?? 3. W którym procku funkcja oszczędności energi (zmiana mnożnika/taktowania) jest lepsza :D ?? Do domowych zastosowań P4 HT będzie w tym momencie lepsze dzięki wielowątkowości - ale to już jest rozwiązanie nierozwojowe - era 64bit nadchodzi... AMD na s939 stwarza w tym momencie możliwość rozwoju kompa w tylu kierunkach, że chyba każdy znajdzie coś dla siebie - do wyboru: Sempron Athlon Athlon x2 Athlon FX (czysto teoretycznie ;]) Opteron A co byście powiedzieli o dwurdzeniowego Intel Pentium D 820 (S775) 2.80 GHz :D ?? Czy za 1000zł kupie cos lepszego ??Popatrz, ile kosztują dobre pamięci DDR2 do tego proca. IMHO w tym momencie dla przeciętnego zjadacza chleba s939 oferuje o wiele więcej, niż s775 i cenowo wychodzi to jakby rozsądniej. Na twoim miejscu kupiłbym dobre mobo na s939 i takiego proca, na jakiego Cię stać (np. opteronek) albo semprona na przeczekanie i przy pierwszej okazji zmienił go na np. dwurdzeniowca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejSnk Opublikowano 1 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2006 (edytowane) - ale to już jest rozwiązanie nierozwojowe - era 64bit nadchodzi... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: przecież wszystkie intelki (od celeronów po EE są 64bitowe) ;) a i jestem ciekaw tej ery (64bitowej która trwa już prawie 3 lata ;) ) gdzie do wyboru mamy 32 i 64bitowa Viste (narazie bete) :lol2: Edytowane 1 Stycznia 2006 przez andrzejsnk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DirtZ Opublikowano 1 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2006 ni żałuj kasy na płyte to jest ważny elemet kompa lepiej mojim zdaniem gorszy proc i lepsza płyta która pozmoli na porządne OC Ten asrock dual ponoć nie ustępuje OC możliwością DFI. To jest opinia wielu użytkowników. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Assassin_ Opublikowano 1 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2006 A co byście powiedzieli o dwurdzeniowego Intel Pentium D 820 (S775) 2.80 GHz :D ?? Czy za 1000zł kupie cos lepszego ??Świetny procesor, ale jak masz go zamiar stawiać na Asrocku za 200zł, to lepiej sobie odpuść - P4 630 + i945p będzie lepszym rozwiązaniem. Popatrz, ile kosztują dobre pamięci DDR2 do tego proca. :blink: Pamięci DDR2 kosztują nie więcej niż zwykłe DDR. Przeciętne DDR2-533 spokojnie wystarczą do overclockingu. Ten asrock dual ponoć nie ustępuje OC możliwością DFI. To jest opinia wielu użytkowników.Duża przesada :rolleyes:. Choć amatorzy lutowania są w stanie wycisnąć z niej bardzo wiele. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tanx Opublikowano 1 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2006 Ascrock est dobry, ale tak jak to kolega ujął powyżej, tzreba troche polutować ;) A co do intela to ja uwazam ze nie ma cos sie pakowac, moze nawet i dosatniesz "cos"(?)wiecej kupujac pentium D ale za jaką cenę, nie lepiej np. kupic sobie wiecej ramu do amd-ka?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MackaM Opublikowano 1 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2006 (edytowane) O i tu kolejne pytanie :D Czy np jak bym miał takiego p4 d630 3,06GHz z 512 ramu to czy bardziej komfortowo (mówie o szybkości otwierania aplikacji) cy to chodziło niz athlon 3000+ Venice z 2X512 ramu w dualu (np jakies patrioty albo corairy z timeingami cl2,5 :D ) ???? AHA i jeszcze jedno :D A właściwie 2. Teraz mam jakiegoś badziewnego chyba asrocka via kt33-bv i w biosie tak ostatnio patrzyłem i w funkcjach agp było do wyboru : 1X,2X,4X <lol2> Czyli karta mi chodzi na AGP4X. Jaka jest różnica gdy karta chodzi na AGP4X a AGP8X ?? Czy jeśli będe kręcił procek max do 250MHz X 9.0 to jest jakas różnica w tym jaka mobo wybiore :) ? Edytowane 1 Stycznia 2006 przez MackaM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Errorx Opublikowano 1 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2006 (edytowane) O i tu kolejne pytanie :D Czy np jak bym miał takiego p4 d630 3,06GHz z 512 ramu to czy bardziej komfortowo (mówie o szybkości otwierania aplikacji) cy to chodziło niz athlon 3000+ Venice z 2X512 ramu w dualu (np jakies patrioty albo corairy z timeingami cl2,5 :D ) ???? Przy otwieraniu aplikacji 1 gb ramu duzo daje. w takim wypadku szybszy bedzie A64 +2x512 Edytowane 1 Stycznia 2006 przez Errorx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 1 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2006 2 pozycja, czyli athlon z 2x512 bedzie duzooo wydajniejsze! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MackaM Opublikowano 1 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2006 Ok Ok :D Coraz bardziej sie chyba przekonuje do athlona :) Czy przy tym asrocku dual sata2 te pamieci : http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=21544 http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=17713 http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=17708 (te najtańsze ale czy tez dobre ??) http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=8385 będą w pełni wykorzystywane :) ?? I prosiłbym jeszcze o odpowiedź do posta nr 16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 1 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2006 przecież wszystkie intelki (od celeronów po EE są 64bitowe) ;) a i jestem ciekaw tej ery (64bitowej która trwa już prawie 3 lata ;) ) gdzie do wyboru mamy 32 i 64bitowa Viste (narazie bete) :lol2: Ooops, właśnie przez to, że HT wychodziły dosyć dawno zapomniałem, że są 64bit... A co do opóźnienia - cóż, kolejny dowód na to, że do codziennego użytkowania kompa bez grania czas przesiąść się na linuxa - od dawna można się cieszyć pełnym wykorzystaniem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Assassin_ Opublikowano 1 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2006 Różnica między AGP 8x a 4x jest minimalna, a na Radeonie 9550 - praktycznie żadna. Te pamięci za 360 zł w pełni wystarczą, a jak bardzo chcesz wydać więcej, to zdecyduj się na 2x1GB :lol:. Oczywiście A64 z 1GB RAMu jest lepszą propozycją niż P4 + 512, tyle że przyzwoity zestawik DDR2 2x512MB jest do dostania za 300-350zł. Nie wiem, skąd taka alternatywa. Choć rzeczywiście, skoro w 40% wykorzystujesz kompa do gier, Athlon bedzie bardzo dobrym wyborem. Szkoda tylko, ze jeszcze niedawno OEMy chodziły na Allegro po 450zł. Teraz dasz na niego minimum 600... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MackaM Opublikowano 2 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2006 No więc jakie mobo do 400-500zł pod 775 do "Pentium d 630 3,06GHz HT" byscie polecili ?? Wymagane AGP bo na zmiane karty w tym roku sie nie zapowiada :) Najlepiej jakby było pcie i agp ale z tego co mi wiadomo to tylko asrock to oferuje, a to rozwiązanie do 775 mi odradzaliście. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
torque Opublikowano 3 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2006 Jesli przedewszystkim uzywasz kompa do gier wez amd no i do tego te patrioty za 360zł (naprawde dobre pamieci). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 4 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2006 o czym jest ta rozmowa ;) ogólnie p4 vs a64 jest do tyłu, sam intel się wycofuje z tej technologii i wszyscy wiemy czemu,, ktoś jeszcze chce bronić prescotów ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MackaM Opublikowano 4 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2006 Ja nie wiem :D Może wytłumaczysz o co chodzi i dlaczego do tyło :D ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 4 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2006 Bo: 1. jest to platforma hmm schyłkowa intel nie tylko wycofuje się z podstawek ale i z założeń netbursta w ogóle 2. jest to platforma szlifowana od lat ale stworzona na kiepskich założeniach i przez to niezbyt uniwersalna (gry na p4) 3. procki p4 są prądożerne i się grzeją, prąd prądem ale ciche chłodzenie kosztuje 4. p4 w porównaniu do A64 nie mają po prostu atutów 5. przy założeniu że kręcim a64 wychodzi jeszcze taniej (jeśli nie dajemy na maksa - dowolne pamięci (async jak by się to kiedyś powiedziało), tańsze chłodzenie) czemu intel się wycofuje ? 1. bo netburst to kicha ;) długi potok czyli duzo mhz mao wydajności, bo jest cieplej i sam intel oficjalnie nie wie czemu,,, kiedyś nazwałem netbursta nie do końca urodzonym dzieckiem 2. bo ma w ofercie lepsze rozwiązania tj procki mobilne bazujące na rozwijanych równolegle założeniach z p3 które łatwo będzie przenieść do desktopów na dzisiaj nie kupił bym p4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 5 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2006 Dokladnie. P4 nie ma nic takiego znaczacego do zaoferowania. A po zakupie A64 + dobre 1 GB RAM (2x512) i w grach odczujesz rozncie (no zalezy tez od grafy) i z aplikacjami tez sobie poradzi. Swobodne przemieszczanie sie miedzy 10 okienkami przy przegladniu netu nie powinno byc jakims problemem.Wiec nie widze sensu brania P4 ktore sie grzeje jak cho.. i do tego inwestowanie w chlodzenie wiecej cie wyniesie. Zdecydowanie bierz Athlona! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MackaM Opublikowano 5 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2006 No coraz bardziej mnie przekonujecie do athlona :) Te temperatury (u qumpla 80stopni po pół godziny od wlaczenia kompa) mnie odstraszają, ale co jest właściwie złego w tak duzej temperaturze ?? :D Skoro wszystko działa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 5 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2006 Że w końcu sie przegrzeje i padnie, a 80 stopni to za dużo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MackaM Opublikowano 5 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2006 (edytowane) Jak sie przegrzeje to mam gwarancje :D Która na pewno zostanie uznana w sklepie którym kupuje :D :/ Sam juz nie wiem co robic Edytowane 5 Stycznia 2006 przez MackaM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...