Ower_lolek Opublikowano 1 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2006 Witam chciałem sie zapytać jaką płyte i jaki proc z intela można by było mieć za tą kase. Płyta + proc 400zł - 500zł Płyta + proc 600zł - 800zł Płyta + proc do 1000 zł Płyta + proc od 1000 zł Zestawy na tym oparte miały by słóżyć praktycznie tylko do pracy , biórowej lub ze specjalistycznym oprogramowaniem. Kolejną rzeczą na jakiej by mi zależało to wysokie możliwośći OC. Chodzi mi tu głównie o podanie rozwiązań o najwyższym wspołczynniku Cena - jakość. Firma niegra roli , liczy się realna wydajność i jakość. Osobiście nieznam sie wogule na intelu gdyż siedze w AMD , ale wiem że intel znacznie lepiej wypada w pracy ... Dla przykładu , w programie o nazwie "Magma" intel o szybkości 3000mhz i pojemności 2 mb cahe wykonał obliczenie 16 krotnie szybciej od Atchlona San Diego 4000+. To daje do myślenia i dlatego prosił bym o jak najsensowniejsze rozwiązania. Pracuje w sklepie komputerowym i zajmuje się składaniem zestawów i chciałbym nieodwalać takiej Kaszany jak Mediamarkt czy inne sklepy ... Pozatym jeśli ktoś zna jakieś źródła gdzie by się można było dowiedzieć czegoś konkretnego o intelu to prosze podać linki , szukałem na Tweaku lecz nic konkretnego nieznalazłem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejSnk Opublikowano 1 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2006 (edytowane) Płyta + proc 400zł - 500zł (najtanszy PIV 2.66 BOX bez HT 425zł wiec z nową płyta raczej nie wykonalne ;) lub też zostaje używany nortwood z HT (350zł) + cos na 865 Płyta + proc 600zł - 800zł PIV 2.8ghz (tylko takiego na szynie 800 ;) http://shift.sklep.pl/index.php?t=w&id=6537&skad=skapiec 538zł + Asrock (bo na nic innego nie starczy ;) na chipsecie 915 Płyta + proc do 1000 zł PIV 2.8ghz ten sam co wyzej + Asus/Abit na 945 Płyta + proc od 1000 zł PIV 630 BOX 720zł + 945 i jazda z megahercami do góry :) lub Pentium D 1000zł + cos na 945 (400zł) ogólnie to chipset 915 (wszystkie odmiany) są nie do krecenia poniewaz nie maja blokady PCIEX (wiec przy kreceniu możesz ubic karte ;) ) Edytowane 1 Stycznia 2006 przez andrzejsnk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ower_lolek Opublikowano 1 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2006 (edytowane) Ok panowie troszke sie podszkoliłem w temacie o pentiumie i z testow wynika że rdzenie warte uwagi to : PRESCOT i PRESCOT 2M. Seria 5xx i 6xx oparte na rdzeniach perscota i prescota 2M różnią sie zasadniczo ilością Cache. Wedłóg regóły najniższy z seri najlepszym rozwiązaniem wydają mi sie 2 procesory : -Pentium4 506 -Pentium4 630 Niewiem jak w ich przypadku wygląda możliwość operowania mnożnikiem. Przypuszczam że marnie dlatego jaką platforme do kręcenia tych prockow mogli byście zaproponować chodzi głównie o podanie czipsetu i modelu płyty która sie wmiare dobrze z nim spisuje. Jak już powiedziano 915 odpada a 945 i 925ex troszke drogie są , może coś z pozostałych by było warte uwagi ?? Chodzi o wyciskanie jak najwyrzszego FSB , i voltarzu na procku. Jak by ktoś mog cośł powiedzieć do czego właściwie potrzebne są DDR2 to byłbym wdzięczny. Edytowane 1 Stycznia 2006 przez Ower_lolek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 1 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2006 PRESCOT i PRESCOT 2M.prescoTT Niewiem jak w ich przypadku wygląda możliwość operowania mnożnikiem.mnożnika nie da sie zminić tylko FSB i volty mogą pomóc w oc Jak by ktoś mog cośł powiedzieć do czego właściwie potrzebne są DDR2 to byłbym wdzięczny.są szybsze i w niemczech są tańsze od ddr ogulnie nie znam sie na intelu pod socket 755lga wiec nie wiem jaki chipset ale mozesz kupić na 478 abita IC7 koszt jakieś 370 nowa i jest to najlepsza płyta pod procesory intel na 478 do OC w sam raz i wtedy masz grafe na agp i kupiujesz jakiegoś radka 9550 bo z tego co zrozumiałem grafa nie gra roli ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ower_lolek Opublikowano 1 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2006 Co do S478 to też możecie dawać propozycje... Ja nic kupować niebęde :) Czyli oferty z allegro odpadają. Interesuje mnie sprzęt dostępny na rynku gdyż zajmuje sie sprzedarzą kompów i chciałbym aby moc zaproponować klientom maximum za jak najniższą kase. Jeżeli S478 będzie tańszy to niema problemu ... Naprawde dlamnie liczy się tylko faktyczna wydajność. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 1 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2006 czyli jak pisałem Abit IC7 G albo bez G 370 zł proc jakiś PIV 3,06 prescott jakieś 500 i ramy koniecznie w dualu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejSnk Opublikowano 1 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2006 są szybsze i w niemczech są tańsze od ddr w polsce tez ddr2 są tansze od ddr ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...