Gość JimS Opublikowano 1 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2006 (edytowane) Witam! Mam ogromny problem z komputerem a dokładnie z procesorem. Otóż mam procero AMD Sempron 2800+ Box, do tego płytę głowną Gagabyte GA-7N400S-L. Do tej pory wszystko działało, ale pewnego dnia w Biosie przy starcie komputera pokazało mi AMD Athlon 1200 zamiast mojego Semprona 2800+ :huh: pełem zdziwienia właczałem kolejne programy typu 3DMark 2001 SE, SpeedFan i inne. Wszędzie pokazuje mi że mam AMD Athlon 1200 a nie mojego Semprona a on tam jest :), znaczy w kompie :). Dzisiaj zakualizowałem BIOS do najnowszej wersji - nie pomogło. Procesor mam nidlugo - poł roku, także mam jeszcze go na gwarancji. Czy istnieje jakiś sposób na naprawienie tego błędu?? Jaki?? prosze o dokładny opis.. Czy może powinienem go oddać do serwisu?? Przyznam że wolałbym sam to zrobić bo znając życie kompa bedą trzymać ze 2 tygodznie, jak nie dłużej :mad: Z góry dziękuję :) Pozdro :wink: Zerknijcie na ten screen, mowi wam cos?? jak ustawiam w biosie fsb na 200 to nic nie pomaga :mur: prosze o dalsze porady Pierwszy od lewej screen to zdjecie programu w ktorum pisze ze mam FSB 99.2 a w biosie mialem 166, natomiast ten drugi przedstawia to samo, a bios pokazuje ze mam fsb na 200 :/: POMOCY!! Edytowane 1 Stycznia 2006 przez JimS Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nyny Opublikowano 1 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2006 Moze przez przypadek przestawila ci sie czestotliwosc magistrali albo mnoznik na nizszy i stad zanizone taktowanie i bledne wykrywanie procka. Powinienes ustawic FSb na 200MHz i mnoznika najlepiej Default. Podrzuc screena z programu CpuZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S.T.4.L.K.3.R. Opublikowano 1 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2006 :lol2: Prawdopodobnie BIOS Ci zresetował ustawienia proca do defaultowych...Sprawdź FSB i mnożnik...Mam nadzieję, że pamiętasz, że Sempron ma naprawdę tylko 1800 MHz??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość JimS Opublikowano 1 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2006 Problem juz rozwiazany :) okazało się że na płycie głownej mam taki maly pprzełącznik, ktroy był na OFF a powinien na ON :) oznaczony on jest CLK_SW. Gdy był na OFF prcek chodzil na FSB 100 MHz i nie mozna bylo tego zmienic. I tu tkwił cały probelm :D A teraz już wszystko extra śmiga. Dzięki wszystkim za popowiedzi ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...