Skocz do zawartości
Tomasz Dachowicz

Wymiana Najwazniejszych Podzespolow - Prosze O Rade

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.

Staralem sie przygotowac do napisania tego posta tak, aby nie nadwyrezac Waszej cierpliwosci :)

Ale do rzeczy. Obecnie mam:

CPU A1700+@2000

MoBo Asus A7V880 na Via kt880

grafika: Sapphire R9550 128MB 128bit

RAM 1x512 ddr400 Kingston, 1x256 ddr 400 kinston i 1x256 jakis noname (prawdziwie wybuchowa mieszanka)

zasilacz: Modecom feel 300W

chcialbym zmienic podzespoly i przesiasc sie na 64 bity. Prosze Was o rade w tej sprawie

Myslalem o

CPU

A64 3000+ / 3200+ (w zaleznosci od tego ile kasy zostanie po ponizszych zakupach)

MoBo

tu mam najwiekszy klopot (plyta jak rozumiem musi pracowac na Socket 939) chcialbym zeby nie bylo niespodzianki i

zeby dzialala na niej moja karta telewizyjna (Leadtek Winfast 2000XP) do tego musi byc wydajna i najlepiej dosc

popularna, zeby w razie problemow ktos byl mi w stanie udzielic jakiejs porady przez internet. Nie potrzebuje raczej

SLI. Kompa zawsze skladam samodzielnie, ale nie znam sie zbytnio na takich rzeczach jak podnoszenie napiecia dla

ramu czy cpu etc.

Myslalem np o Gigabyte GA-K8NF-9 Ultra nVidia nForce4 Ultra

nie chce jakos ekstremalnie krecic (ale odrobine nie zaszkodzi ;))

I jeszcze pytanie odnosnie samej plyty i zintegrowanych sieciowek, jesli znalazlby sie jakis uzytkownik Astera - czy

zmiana karty sieciowej (na zintegrowana) nie spowoduje jakichs problemow z dostepem do sieci? Nie wiem, czy np ISP

ma gdzies zapisany MAC mojej obecnej karty or sth...?

Plyta musi miec 2 a najlepiej 3 sloty PCI (na Audigy2, wspomniana karte TV i ewentualine na stara sieciowke gdyby

byly klopoty z obsluga juz wbudowanej)

cena: do ~450zl

grafika:

najchetniej bym nie zmienial, ale biorac pod uwage fakt, ze ten Radek chodzi na AGP to musze sie na cos przesiasc...

Raczej powinien to byc Radeon z uwagi na jakosc obrazu (matrox odpada bo na nim nie pogram za wiele, do tego

PCI-E chyba nie wspiera). Mysle ze na karte nie chcialbym wydac wiecej niz 350-400zl

RAM

nie mam pojecia co z tym zrobic :/ wolalbym nie inwestowac w ram (malo kasy) chyba najrozsadniej bedzie wywalic tego noname'a...

zasilacz:

jw. :/

Do czego sprzet jest/bedzie uzywany:

glownie do pracy - grafika 2d (photoshop, flash) bardzo rzadko 3d, do tego standardowo dvd, divx etc.

co do gier to nie gram namietnie, jesli juz to jakis Need For Speed, Fifa, Managery pilkarskie, czasem jakis RPG.

Dlaczego prosze Was o rade? poniewaz mam juz dosc ciaglych problemow ze sprzetem - zawsze trafie na jakis komponenz ktorego nie jestem zadowolony (jak chocby obecny ASUS dzieki ktoremu nie moge restartowac kompa, bo przechodzi w stan jakby uspienia :/ mimo nowego biosu nic nie pomaga)

..potrzebuje porzadnego nieawaryjnego (ew. relatywnie malo awaryjnego) zestawu, ktory bedzie mogl spokojnie pracowac nie narazajac mnie na przykre niespodzianki ;)

uff troche dlugi post wyszedl, ale mimo to mam nadzieje na jakies porady :)

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

Grafe można zostawić biorąc coś takiego, ASRock Dual SataII, Athlon 3200+ Manchester, albo jakiś Opteronik, zasilacz Delta, Forton, Huntkey, Enermax, Chieftec, Tagan, Topower, 350-400W. Ramy może 2x 512 ddram corsaira, patrioty albo a-data.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ASRock... w zasadzie opinie sa swietne, ale jednak nie przekonam sie do tej firmy... mam jeszcze na oku

Microstar K8N Neo4-FI nForce4 Ultra co sadzicie o niej w porownaniu do tego Gigabyte?

prosze jeszcze o jakies odpowiedzi, mam problem z doborem sprzetu :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli nie weźniesz ASRocka TYLKO ze wzgledu na to z ejest to asrock (mimo ze płyta zrywa z powszechnie przyjetymi stereotypami że asrock robi płyty do pc biurowych i nie nadaje sie do podkrecania) to bedzie swiadczyo ze jestes niewyobrazalnym pozerem i wolisz wybrać jakis shit ale firmowy niz pozadna, stabilną, wydajną, podkrecalną i tania jak barszcz płyte mniej markowego producenta. Zareczam ze drugiej takiej płyty za tak śmieszna pieniadze nie znajdziesz chocbys sie zesrał w gacie. Ale wybór nalezy do Ciebie. Wolisz markowy, nipodkrecalny (w takim stopniu jak ASRock) shit czy płyte na której:

- zaoszczedzisz narazie na grafie

- podkrecisz proca jak na zadnej z wymienionych przez Ciebie

- zaoszczedzisz WOGÓLE bo kupisz plyte za 230 a nie za ok 350 - 400 zl.

PS. Moze ostro ale tak trzeba - chce uchronic Cie przed kupnem shitu za zbyt wygórowaną cene. Jak chcesz kupic markową płyte z mozliwosciami OC jak w ASRocku to zostaje Ci tylko ABIT (np. AN8) lub DFI (nawet najtansze z NF4Ultra - infinity)

Edytowane przez guziq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PS. Moze ostro ale tak trzeba - chce uchronic Cie przed kupnem shitu za zbyt wygórowaną cene. Jak chcesz kupic markową płyte z mozliwosciami OC jak w ASRocku to zostaje Ci tylko ABIT (np. AN8) lub DFI (nawet najtansze z NF4Ultra - infinity)

nie widze powodu dla ktorego tak po mnie pojechales... ale to bez znaczenia - teraz jestem w potrzebie.

Jutro musze gdzies znalezc w warszawie sklep z tym asrockiem, w sumie nawet jesli nie bede zadowolony to tylko 250zl a mozna wiele zyskac - zaryzykuje :)

Tylko mam jeszcze pytanie odnosnie cpu. czym sie rozni

Athlon 64 3200+ (Socket 939) Menchester od tego samego oznaczonego symbolem Venice? ktory z nich wybrac?

w sumie jesli sie ten asrock sprawdzi to chyba nie bede zalowal bo kupie sobie mocniejszego procka. pozdro

btw: czy chodzi dokladnie o TE plyte? http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=20312

Edytowane przez Tomasz Dachowicz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mechcester jest z tego co pamietam X2 z ucietym jednym rdzeniem. Jesli masz wybierac miedzy Venice a Manchester to jasne ze Manchester. A różnia sie jesli nie pamiecią cache to niczym (no moze napieciem ale nie wiem czy na pewno)

Chodzi dokładnie o tego ASRocka którego podałes. W warszawie nie wiem gdzie mozna go dostać ale ja polecam zamówic z apollo.pl. Sa zamawiałem z tamtad razem z procem i nie dos ze maja go najtaniej to jeszcze na drugi dzien miałem go w domu juz o 10.00.

PS. Nie ma obaw czy ten ASRock sprawi sie dobrze bo odpowiedz jest jedna: TAK. Płyta jest naprawde kozak i nie boj sie ze to ASRock - płyta całkowicie zrywa z opinijami o tej firmie.

PS2. Sorry z etak ostro ale widze ze podjąłeś słuszna decyzje. Jeszcze raz sorry za zbyt ostre tłumaczenie :grin:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok kupilem juz plytke :) jutro ide po procka. Jednak z tego co czytalem na forum to warto zrobic upgrade biosu. Mam z tym jednak problem bo nie posiadam stacji dyskietek w komputerze. czy da sie jakos przeprowadzic taki upgrade bez FDD?

I jeszcze chcialbym zapytac czy moj zasilacz modecom 300W pociagnie taki sprzet przez jakis czas zanim znajde kase na cos lepszego?

Asrock Dual SATAII

A64 3200+

Radek 9550

dvd

cd-rw

Caviar 160GB

aha - jaki cooler polecacie do Athlona64 3200+? Czy boxowy wystarczy czy

lepiej zakupic cos dodatkowo? jesli tak to prosze o polecenie czegos

ogolnodostepnego w sklepach (np w komputroniku)

Edytowane przez Tomasz Dachowicz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

ok kupilem juz plytke :) jutro ide po procka. Jednak z tego co czytalem na forum to warto zrobic upgrade biosu. Mam z tym jednak problem bo nie posiadam stacji dyskietek w komputerze. czy da sie jakos przeprowadzic taki upgrade bez FDD?

I jeszcze chcialbym zapytac czy moj zasilacz modecom 300W pociagnie taki sprzet przez jakis czas zanim znajde kase na cos lepszego?

Asrock Dual SATAII

A64 3200+

Radek 9550

dvd

cd-rw

Caviar 160GB

aha - jaki cooler polecacie do Athlona64 3200+? Czy boxowy wystarczy czy

lepiej zakupic cos dodatkowo? jesli tak to prosze o polecenie czegos

ogolnodostepnego w sklepach (np w komputroniku)

Użyj cd, modecom może mieć problemy z tym sprzętem, bierz Delte albo Fortona 350-400W, kup arctic freezer 64pro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi