Skocz do zawartości
Monaro

Nowa 250gb Sata2 Ncq

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

W najblizszym czasie planuje zakup nowego dysku twardego.

Sprzedam swoja 60Gb Barracude 4 i kupie chyba cos z 250GB SATA2.

Bralem pod uwage tez modele 160GB (Seagate.9 bo podobno jest najszybsza

majac 1 talerz 160GB) i 200GB, ale doszedlem do wniosku, ze 160Gb kupujac dysk conajmniej na 3 lata to stanowczo za malo a zakup drugiego HD i RAID nie wchodza rachube. Musi byc to jeden twardziel min. na 3 lata. Dysk pewnie kupie w Komputroniku, bo to jest mi jedyna znana firma, ktora w razie problemow pokrywa koszty zwiazane z dostarczeniem wadliwego towaru od/do klienta.Jakos nie widzi mi sie zakup HD w innym sklepie internetowym i pozniej ewentualna wysylka dysku poczta...Wiem, ze nie jest tam tanio, ale cos za cos...i tak patrzac na ich ceny dajac za 160Gb 349 zl to dosc sporo skoro za niewiele wiecej to jest np. 436zl mozna miec 250GB.

W zwiazku z zakupem mam kilka pytan odnosnie jaki dysk wybrac. Oczywiscie najbardziej widzi mi sie nowa Barracuda 9 250GB z 16MB cachu na Sata2, ale ona niestety odpada ze wzgledu na cene. W boju pozostaja wiec dyski firm Samsung,WD,Maxtor i Hitachi.Dyski tylko SATA najlepiej SATA2 z NCQ.

Samsung 250GB 424zl

Ten dysk jest juz na rynku dosc dlugo. Jest sprawdzony, podobno tez szybki, zimny,cichy.Cos wiecej moze powiedziec Kyle, ktory ma taki dysk i twierdzi, ze jest tak samo szybki jak Seagate.9 160Gb z odczytem 62 MB/s mimo, ze ma 2 talerze. Kyle licze na to, ze podzielisz sie swoimi wrazeniami odnosnie tego Samsunga:) Mozesz pokazac wykres swoj w HD Tachu? ja tylko dodam od siebie, ze mialem krotko jeden dysk Samsunga 80Gb, ale nawet nie dal sie sformatowac (bady).

WD 250GB 423zl

Dysku tej firmy nigdy nie mialem. pamietam tylko, ze za czasow Barracud 4 pierwsze dyski WD z 8 MB cachu to bylo cos. Szybkie, zimne i ciche. Co do aktualnych to podobno niczym nie zachwycaja i do tego sa glosne.Podobnie jak Samsung na rynku sa juz jakis czas i byc moze niebawem pojawia sie nowe modele. Dysk ma chyba 3 talerze.

Maxtor Diamondmax10 250GB 436zl

Ten dysk pojawil sie niedawno, w wlasciwie to jeszcze go nie ma na stanie,ale pewnie bedzie mozliwy zakup jego w Komputroniku. Dysk ma w odroznieniu od pozostalej dwojki wymienionej 16 MB Cachu. Wielce prawdopodobne jest, ze jest to to samo co model Maxtora 250GB Sata, jedynie dodano Sata2.Wolalbym jednak, zeby byl lepszy...Wprawdzie Maxtora tez nigdy nie mialem,ale podobno dyski tej firmy sa najgorsze...oczywiscie kazdy ma swoja teorie, ale spotkalem sie z glosami, ze dyski Maxtora gubia partycje (czy to mozliwe?) lub cos w tym stylu. Do tego sa najglosniejsze. Dysk ma 3 talerze.

Maxtor MaxLine Plus III 250GB 445zl

Dyski z lini MaxLine niby sa przystosowane do dzialania przez 24h/7 dnii w tygodniu i charakteruzuja sie dlugowiecznoscia. Jak jest w praktyce? Czy to nie to samo co linia Diamondmax? Ten chyba jest dostepny tylko z Sata150. Czy ktos widzial takie dyski? Wygladaja jakos inaczej,niz Diamondmax10? A moze lepiej jego kupic, niz np Diamondmax10 Sata2, poniewaz nie ma z nimi klopotow i sa cichsze?

Hitachi 250GB 495zl (Sata2)

Z powodu ceny odpada.Sata150 kosztuje 454zl,ale kupilbym go jedynie, jesli bije wszystkie inne. Malo prawdopodobne:) ilosc talerzy? Nie wiem...

Prosilbym forumowiczow o wlasne opinie, teorie:) Doswiadczone osoby lub skladajace komputery o informacje na temat awaryjnosci i dzialania w praktyce poszczegolnych marek dyskow. Dyski jakich producentow maja swoje zalety,wady. Czy 16MB zamiast 8MB cachu jest zauwazalne? Czy w praktyce wogole nie i lepiej wybrac dysk minimalnie szybszy w odczycie?Co do szybkosci to 60mb/s a 57mb/s to chyba mala roznica i lepiej wybrac ten cichszy jak uwazacie? W sumie to chcialbym dysk szybki,cichy i zimny, ale jesli jeden bije drugiego o 1 mb/s w odczycie, ale za to jest duzo wolniejszy lub grzeje sie to wole juz ten wolniejszy, ale cichszy i zimniejszy. Ma ktos ktorys z tych dyskow i ile one wyciagaja w HD Tachu, jakie temp. i co z glosnoscia? Komp chodzi tylko w dzien wiec nie musi byc super cichy choc w sumie u mnie slychac tylko chyba zasilacz:)

Z gory dziekuje za kazdego posta i wszystkiego najlepszego w Nowym roku!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wykres HDtach Samsung SP2504C w trybie SATA 1 (dokładny). 62,6 - szybko mu poszło.

Dołączona grafika

Dysk ma teraz po tym teście 32 st. celsjusza (zwykle 33-34) nie chłodzony aktywnie , przykręcony do obudowy.

Wibruje tak jak najnowsze olejowe dyski twarde 7200 obr (jak barracuda). Jest w idle niemal niesłyszalny - bardzo wysoki piszczek - jestem audiofil i to słyszę kiedy się wsłucham i wyłączę grzejnik bo przepływ wody w rurkach zagłusza nawet mojego wyciszonego kompa ... aha i muszę zamknąć okna hermetycznie - dźwięki "świata" pomimo że mieszkam na cichej ulicy. Podczas seek słychać delikatne - nie masywne - chrobotanie głowic.

ps. dysk pracuje na wolnym trybie SATA 1 (co widać - powodem jest płyta gł.) , jestem wymagający jeśli chodzi o sprzęt i z dysku jestem zadowolony

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki Kyle za posta. Szczerze mowiac liczylem na wiekszy odzew,ale co

zrobic,trudno...A co do Samsunga to widze ladny wykres. Chyba wlasnie

to on z wyzej wymienionych dyskow jest najlepszy. Kyle a moglbys

jeszcze dodac zdjecie ze SMART? Jestem ciekaw jak wyglada. Czytalem

kompedium o tym jak interpretowac dane pokazywane w SMART, ale nie jest

to takie oczywiste. No bo chyba nie jest tak, ze nowy dysk powinien

miec wszedzie wartosci tylko 0, pomijam tu temp.Jesli na nowym dysku sa

np. w pozycjach:

Raw Read Error Rate

Seek Error Rate

Hardware ECC Recovered

wartosci inne,niz 0 to znaczy:

1 mechanika uczy sie dopiero pracy dysku (lub cos w tym stylu i nie

warto zawracac sobie tym glowe)

2 dysk jest wadliwy,konieczna wymiana dysku?

Jesli cos pomieszalem to pardon...pisze z pamieci.Jeszcze jedno

pytanko. Jezeli wartosc w pozycjach:

Raw Read Error Rate

oraz

Hardware ECC Recovered

jest taka sama dokladnie to znaczy,ze:

1 dysk jest 100% sprawny, bez wad

2 dysk jest niezupelnie sprawny, jednak mechanika dysku poradzila

obie z tym problemem?

Pytam,bo kiedys ktos napisal, ze z nowymi dyskami sa problemy i SMART

mimo, iz pokazuje bledy, dyski sa 100% zdrowe. Wiec jak jest z tym w

koncu naprawde?

Edytowane przez Monaro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ja mam tego Samsunga pod SATAII NCQ mam go 3 dzień przesiadłem sie z seatgata baracudy 7 120gb i powiem tak seagate był bardziej cichy ale za to duzo duzo bardziej gorący przynajmniej w moim przypadku zawsze maiłęm powyzej 42 stopni a teraz jak zobacze 35 to jest juz cos.Sp czasami sobie z lekka chrobotnie nie jestem do tego przyzwyczajony ale to nic strasznego braciszej ma seagata 200gb to chodzi jak traktor między innymi dlatego nie kupiłem dysku tej firmy.Tak więc dysk polecam jak najbardziej a co do kupowania to zobacz u siebie w mieście w sklpach ja u siebie dałem 416zł no i nie musze płącic za wysyłki itp Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi