narciarz Opublikowano 2 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2006 Witam. Dużo się tu ostatnio pisze na temat RAIDu ale nigdzie nie widziałem informacji co się stanie gdy zechce wymienić płytę główną na której mam RAID 0 postawiony. Np. płyta która ma kontroler SATA wbudowany w czipie np. Nforce4. Co się stanie gdy zechce wymienić płyte czy RAID się rozleci jak podłączył bym (dyski spięte w raid) do innego kontrolera??? Jestem na etapie decyzji o zakupie 2 hdd 2x160gb i zrobienie macierzy ale to może być ważna informacja no bo co zrobić później z powiedzmy 320Gb danych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soldier666 Opublikowano 2 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2006 To ja sie tez podlaczam do pytania. Dosc istotny temat, obstawiam, ze sie nierozleci, ale pewnie scazi cos napisze z wlasnych doswiadczen. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 2 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2006 Temat był poruszany. Zmiana kontrolera oznacza konieczność zbudowania macierzy od zera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narciarz Opublikowano 2 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2006 To ja sie tez podlaczam do pytania. Dosc istotny temat, obstawiam, ze sie nierozleci, ale pewnie scazi cos napisze z wlasnych doswiadczen. Znalazłem takie coś na cdrinfo "Czy po zmianie płyty głównej (inny model układu, ale ta sama firma kontrolera) utracę dane ? Będzie problem ... Problem będzie dotyczył biosu kontrolerów na tych płytach. Sam niejednokrotnie przekonałem się iż wczytanie nowego biosu do kontrolera „RAID” często kończy się komunikatem o rekonfiguracji macierzy „RAID”, a co za tym idzie - utratą wszystkich danych na dysku. W tym miejscu warto dodać iż producenci kontrolerów zalecają aby wersja biosu „RAID”-a nosiła ten sam numer co sterowniki instalowane w systemie. " A tu link do tego tekstu raid Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 2 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2006 ... wczytanie nowego biosu do kontrolera „RAID” często kończy się komunikatem o rekonfiguracji macierzy „RAID”, a co za tym idzie - utratą wszystkich danych na dysku.To dziwne, bo ja bawiłem się: SiI3112, SiI3114, NF3, VT8237 i jeszcze paroma innymi kontrolerami, zmieniałem biosy jak rękawiczki :D i jakoś macierz nie padła. Zresztą jest to niemożliwe, bo zmiana biosu nie zmienia informacji o macierzy. Ale jak ktoś ma pecha, to zawsze może mu jakaś cegła na głowę spaść... :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...