Skocz do zawartości
KaT

EPOX 8K3A - zwalony czujnik temperatury?

Rekomendowane odpowiedzi

Od czasu przesiadki z EPOX 8KHA+, przy zachowaniu procka(Palomino xp1600+@1800+) zaobserwowalem wzrost temperatury o ok 10C.

Nic to pomyslalem, skoro radiator byl dokladnie tak samo cieply i system dzialal stabilnie.

Ostatnio jednak objawy staly sie niepokojace. Temperatura wedle wskazan kilku programow potrafi sie wachnac np o 5 stopni w ciagu sekundy!

Co gorsza podawane temperaturki sa bardzo dziwne np XP 1700+ 0,13um niepodkrecony mial tempereture idle ok 50 i ok 60 w stresie !!!

Radiator w tym czasie nie byl nawet za bardzo cieply.

Mialem podowczas bardzo wydajne(i glosne) AC i zastanawialo mnie jak to mozliwe, za po przesjciu na nowy procek, temperaturki sie zwiekszyly zamiast zmiejszac.

Procek udalo mi sie przetaktowac na 1800mhz przy napieciu 1,85v. Temperatura wynosila wtedy ok 70C(sic) w stresie, przy czym radiator stal sie lekko cieply.

Idac dalej...

Wczoraj zlozylem sobie WC. Bloczek, pompka i zapinka oczywiscie od Mate'a. Do tego miedziana nagrzewnica od jakiegos Forda, a na niej 120x120x38 + 2 x 80x80x25.

Calosc ladnie zalozona, bloczek idealnie przylega do jadra(odciska sie wyraznie) i odpalamy. I tu zaskoczenie temperaturki spadly troche do ok 65C w stresie przy 1800mhz.

Udalo mi sie wyciagnac procka na 1900mhz przy napieciu 1,95v, temperatura w stresie ok 71-72 C wg wskazan mobo, a blok....nawet sie nie nagrzal. Ledwo letni mozna by powiedziec,a temperaturka wody po parogodzinnym graniu ok 28-29C.

Podsumowujac:

Co radzicie zrobic, wiem ze czujnik cos przeklamuje. Mimo wysokich wskazan nie czuc, tej jakoby bardzo wysokiej temperatury wogole!!!

Blok na 100% idealnie przylega i nie jest nawet cieply, a tu temperatura 70C !!!

Moze jakis zewnetrzny termomert i zalozyc? Doradzcie cos, poleccie gdzie kupic,albo co moze byc nie tak.

Z gory dziekuje za wszelkie sugestie i rady ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy dioda termiczna pod procem dobrze ci przylega ? sprawdzales to ?

A moze masz pomiar z jadra proca ?

Z nowymi Antkami moze byc (teoretycznie tak mysle) troszke wiekszy problem z odprowadzaniem ciepla , jako ze jadro jest mniejsze , mimo ze powinien sie mniej grzac, to temp moga byc takie same jak ze starym jadrem.

Chyba ze sie myle to poprawcie :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bardzo jak mam sprawdzic, w koncu jest pod procem ;)

Nowe antki grzeja sie zdecydowanie mniej. Ktos tu na forum puscil takiego jak moj na ponad 1900mhz na AC a temperatury mial rzedu 55C w stresie, wiec u mnie powinno byc podobnie( a na WC sporo chlodniej).

Z testu na in4.pl wynika, iz na boxowym coolerku taki procek niekrecony ma temperaturke okolo 33C, wiec skad u mnie na WC temperaturki 50-55C na niepodkreconym?

Najchetniej kupilbym jakis cyfrowy termometr i zapodal na coldplate czy gdzies w okolicy procka. Dlatego tez chcialem jakiejs porady od kogos, kto sie tym juz bawil i moze mi zasugerowac jakis sprzet i gdzie to zamocowac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...