Skocz do zawartości
Mr.Martin

Zewnetrzna Kieszen Na Dysk Hdd Usb 2.0 A Predkosc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zamierzam kupic zewnetrzna kieszen na dysk HDD USB 2.0 i chcialbym sie dowiedziec jak jest z przesylem infrmacji tzn:

- czy da sie wyciagnac taka predkosc zapizu i odczyty jak na zwylej tasmie IDE ?

- jak z czsami dostepu - czy kieszen zewnetrzna duzo obniza wydajnosc dysku ?

- jaka najlepiej kupic , na co zwracac uwage w opisie , parametrach ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Zamierzam kupic zewnetrzna kieszen na dysk HDD USB 2.0 i chcialbym sie dowiedziec jak jest z przesylem infrmacji tzn:

- czy da sie wyciagnac taka predkosc zapizu i odczyty jak na zwylej tasmie IDE ?

- jak z czsami dostepu - czy kieszen zewnetrzna duzo obniza wydajnosc dysku ?

- jaka najlepiej kupic , na co zwracac uwage w opisie , parametrach ?

Niedawno kupilem taka kieszen. O zapisie/odczycie na poziomie IDE mozesz zapomniec:)

Maksymalnie ile da sie wyciagnac to 20MB/s (Wynika to chyba z ograniczenia USB 2.0 poniewaz

szukalem w necie i raczej nikt nie uzyskal wiecej)

Z czasami dostepu.. Hmm napewno obniza ale o ile nie jestem w stanie powiedziec.

W zasadzie to tylko raz na niego cos kopiowalem (dlaczego to zaraz...) 700 MB film wgrywal

sie mniej wiecej tak jak z cd-romu na dysk IDE.

Na co zwracac uwage... Hmm przede wszystkim zeby bylo na USB2.0 (malo jest juz kieszeni

na USB 1.0 ale czsaem sie zdarzaja, a jak taka kupisz to bedziesz baaardzo zawiedziony:))

Ja kupilem pierwsza lepsza na allegro firmy "sansun" i jestem zadowolony :)

A teraz mala przestroga:)

Jesli kieszen bedzie podlaczona do notebooka, to nie uzywaj stojaczka ktory umozliwia prace dysku w pionie...

Ja uzywalem i teraz nie mam dysku:( Podnioslem laptopa zapominajac o nowym nabytku i bah polecial na ziemie.

Kilka dni wczesniej sprawdzalem ten stojak ruszajac nim w lewo/prawo wlasnie w obawie o przewrucenie dysku, i stwierdzilem ze raczej sam od siebie sie nie przewroci :P Nie wzialem pod uwage sytuacji kiedy podniose laptopa:)

P.S jesli Cie interesuje wydajnosc to sciag sobie program HDTACH i przetestuj. Jesli uzyskasz 20MB/s tzn ze jest dobrze:)

Pozdrawiam, Piotrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedynym ograniczeniem bedzie przepustowosc portu USB2.0 wynoszaca 480Mb/s co w przyblizeniu daje 60MB/s. Tyle w teorii. W praktyce osiagniesz transfery rzedu 30MB/s z dysku na dysk, przy dobrych "wiatrach" wiecej.

Producent kieszeni raczej nie ma znaczenia przy tranfserach, ma za to przy chlodzeniu dysku.

Ja kupilem (i teraz zaluje...) kieszen aluminiowa, ale zamknieta. Dysk bardzo szybko nagrzewa sie, tak ze po kilku godzinach pracy (w IDLE...) jest potwornie goracy. Dysk to Seagate Barracuda 7.7200 160GB.

Na twoim miejscu kupilbym cos z dobrym chlodzeniu jesli chcesz tam trzymac szybki dysk albo dlugo miec go wlaczonego.

Ja rozwiazalem ten problem w taki sposob, ze teraz przed dyskiem stoi wiatrak 80mm podlaczony do kieszeni a dysk bez niczego lezy na biurku...

To tyle jesli chodzi o moje doswiadczenia w tym temacie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No a jak maja byc szybsze jesli maja mniejsza predkosc obrotowa talerzy ? :lol:

Poza tym sa tez dyski 2,5" pracujace z 7200rpm...

tru tru

nie sprawdzilem dobrze, dzieki za poprawienie mnie (SYLWESTEER robi swoje :D)

Edytowane przez tOmki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi