tom-riddle Opublikowano 2 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2006 Witam, W nowym roku zamierzam podłączyć się do Internetu przez Wi-Fi. Defaultowym sprzętem wstawianym przez providera są Planet-y 1963A lub 1966. Ponieważ i tak trzeba za nie zapłacić a provider generalnie dopuszcza inne opcje rozejrzałem się trochę i znalazłem OvisLink WL 5460. W domu mam 3 laptopy, 2 z nich mają wifi 802.11g, trzeci jest właściwie stacjonarny (bez baterii i wifi). Chciałbym móc korzystać z internetu jednocześnie na dowolnych dwóch spośród tych 3 kompów. A teraz pytania: 1. Czy to, że OvisLink ma 2 razy RJ45 wystarcza, żeby jednocześnie korzystać z netu na 2 komputerach (kablowo), dodam, że provider nie zabrania dzielenia łącza wewnątrz budynku? 2. Czy konfiguracja powyższego jest wykonalna dla laika, czy o coś trzeba się wcześniej dopytać u providera i czy wymaga dodatkowego softu Totnado AP Xtreme, który ceną prawie dorównuje sprzętowi? 3. Czy komputery podłączone do OvisLinka będą stanowiły sieć (chodzi mi w zasadzie o transfer plików)? 4. Czy 2 komutery podłączone kablem to max. tego co można wycisnąć z tego OvisLinka po mojej stronie (w opisie jest coś o trybie WDS i "mostkowaniu" do 6 czy 8 interfejsów ale niewiele mi to mówi)? Rozważam też postawienie 2 takich sprzętów - tylko kasy brak:( - pierwszy jako AP Client, drugi (połaczony kablem) jako AP dla 3 laptopów (w tym jeden po kablu). I znowu - czy da się, czy w którymś musi być ten drogi soft i czy są szanse że bez zmiany anteny zadzaiła między sąsiednimi kondygnacjami w domu? Z góry dzięki za pomoc, pozdrawiam noworocznie. Tom Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avecezary Opublikowano 2 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2006 ciekawe dlaczego ten "wynalazek" sprzedaja tylko na Alegro ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morion Opublikowano 4 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2006 Witam, W nowym roku zamierzam podłączyć się do Internetu przez Wi-Fi. Defaultowym sprzętem wstawianym przez providera są Planet-y 1963A lub 1966. Ponieważ i tak trzeba za nie zapłacić a provider generalnie dopuszcza inne opcje rozejrzałem się trochę i znalazłem OvisLink WL 5460. W domu mam 3 laptopy, 2 z nich mają wifi 802.11g, trzeci jest właściwie stacjonarny (bez baterii i wifi). Chciałbym móc korzystać z internetu jednocześnie na dowolnych dwóch spośród tych 3 kompów. A teraz pytania: 1. Czy to, że OvisLink ma 2 razy RJ45 wystarcza, żeby jednocześnie korzystać z netu na 2 komputerach (kablowo), dodam, że provider nie zabrania dzielenia łącza wewnątrz budynku? 2. Czy konfiguracja powyższego jest wykonalna dla laika, czy o coś trzeba się wcześniej dopytać u providera i czy wymaga dodatkowego softu Totnado AP Xtreme, który ceną prawie dorównuje sprzętowi? 3. Czy komputery podłączone do OvisLinka będą stanowiły sieć (chodzi mi w zasadzie o transfer plików)? 4. Czy 2 komutery podłączone kablem to max. tego co można wycisnąć z tego OvisLinka po mojej stronie (w opisie jest coś o trybie WDS i "mostkowaniu" do 6 czy 8 interfejsów ale niewiele mi to mówi)? Rozważam też postawienie 2 takich sprzętów - tylko kasy brak:( - pierwszy jako AP Client, drugi (połaczony kablem) jako AP dla 3 laptopów (w tym jeden po kablu). I znowu - czy da się, czy w którymś musi być ten drogi soft i czy są szanse że bez zmiany anteny zadzaiła między sąsiednimi kondygnacjami w domu? Z góry dzięki za pomoc, pozdrawiam noworocznie. Tom 1. tak 2. na standartowym sofcie zrobisz to co trzeba, co do konfiguracji to jest w instrukcji, ale lepiej skontaktowac sie z adminem 3.ovis bedzie tylko połączeniem do twojego ISP, poza tym działa jak 2-portowy switch więc bedzie stanowic sieć 4. możesz poprostu dodać switcha 5 portowego lub wiecej nie ma problemu co do rozbudowy to oczywiscie że da rade... na fabrycznym sofcie obleci, co do zasięgu to musisz przetestować i najwyżej dodać jakąś mocniejszą antenkę... pozdrowionka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom-riddle Opublikowano 5 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2006 1. tak 2. na standartowym sofcie zrobisz to co trzeba, co do konfiguracji to jest w instrukcji, ale lepiej skontaktowac sie z adminem 3.ovis bedzie tylko połączeniem do twojego ISP, poza tym działa jak 2-portowy switch więc bedzie stanowic sieć 4. możesz poprostu dodać switcha 5 portowego lub wiecej nie ma problemu co do rozbudowy to oczywiscie że da rade... na fabrycznym sofcie obleci, co do zasięgu to musisz przetestować i najwyżej dodać jakąś mocniejszą antenkę... pozdrowionka Dzięki za odpowiedź. Już działa!!! A "wynalazek" spodobał mi się na tyle, że zamiast kablować dom chyba kupię drugiego Ovislinka i dwa laptopy będą chodzić bez kabla. Ustawienia providera są takie, że wszystkie komputery muszą mieć takie same "maki", IP (wewnętrzne) maskę podsieci i gateway. Czy dobrze rozumiem, że drugiego ovisa łączę z jednym z portów LAN pierwszego (AP klient), ustawiam w tryb AP, nazywam dźwięcznie (np. "wynalazek z allegro"), a w zakładce TCP/IP włączam klonowanie przydzielonego mi MACa, podaję moje IP, maskę i gateway, wpisuję adres servera DNS i już? Instalator mówił, że nie będę mógł tego zrobić sam, bo muszą tego AP gdzieś na swoim serwerze zarejestrować, żeby mógł dzaiałać. Czy mijał się z prawdą? Czy w takiej konfiguracji jak opisałem, provider widzi jakoś co stoi za AP? Jeśli nie, to nie muszę już chyba mieć na laptopach tych zamych MACów i IP? Nie wiem tylko co wybrać w ustawieniach DHCP Access Pointa. Do którego wolnego portu LAN (w AP klient czy w AP) będę mógł wpiąć komputer bez Wi-Fi? Jeśli do dowolnego to pewnie łatwiej będzie skonfigurować sieć wewnętrzną jeśli podepnę go do AP? Pozdrawiam Tom Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morion Opublikowano 6 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2006 Ustawienia providera są takie, że wszystkie komputery muszą mieć takie same "maki", IP (wewnętrzne) maskę podsieci i gateway. Czy dobrze rozumiem, że drugiego ovisa łączę z jednym z portów LAN pierwszego (AP klient), ustawiam w tryb AP, nazywam dźwięcznie (np. "wynalazek z allegro"), a w zakładce TCP/IP włączam klonowanie przydzielonego mi MACa, podaję moje IP, maskę i gateway, wpisuję adres servera DNS i już? Instalator mówił, że nie będę mógł tego zrobić sam, bo muszą tego AP gdzieś na swoim serwerze zarejestrować, żeby mógł dzaiałać. Czy mijał się z prawdą? Czy w takiej konfiguracji jak opisałem, provider widzi jakoś co stoi za AP? Jeśli nie, to nie muszę już chyba mieć na laptopach tych zamych MACów i IP? Nie wiem tylko co wybrać w ustawieniach DHCP Access Pointa. Do którego wolnego portu LAN (w AP klient czy w AP) będę mógł wpiąć komputer bez Wi-Fi? Jeśli do dowolnego to pewnie łatwiej będzie skonfigurować sieć wewnętrzną jeśli podepnę go do AP? ovislink w trybie APC maskuje macki więc wszystkie połączenia od ciebie bedą wychodzić z tym samym mackiem... jesli nie zrobisz klonowania mac to połaczenia bedą wychodzić z mackiem ovislinka w trybie APC... dlatego mac tego APC musisz podać twojemu ISP, oraz zakres numerów IP jakie beda ci potrzebne dla wszystkich kompów w twojej sieci... IP drugiego ovislinka też możesz im podać dla porządku... w drugim AP nic nie klonuj... w trybie AP ovis nie maskuje macków, jesli twoj provider przydziela IP z dhcp to: 1. musisz mu podać macki wszystkich kompów w twojej sieci, niezależnie od tego że maskujeszmacki ovislinkiem, bo dla dhcp macki przechodzą 2. nie odpalaj zadnego dhcp na AP te dwa porty LAN możesz obsadzać dowolnie, nie ma to wpływu na działanie urządzeń... ufff ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andi Opublikowano 25 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2007 Jedno pytanie. Jesli moj Edimax 7209 (net podlaczony do portu WAN) rozdziela neta w trybie AP na 4 lapki po WiFi to mozna do jednego z portow LAN podlaczyc OvisLinka, ustawic go takze w tryb AP i bedzie on rozdzielal internet po WiFi? Czy wymagany jest innym tryb pracy Edimaxa niz AP do podzialu neta po Wifi i po lanie? Chyba, ze nalezy zamienic je miejscami, gdyz z tego co sie orientuje OvisLink ma taki tryb pracy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgolebio Opublikowano 25 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2007 (edytowane) Jedno pytanie. Jesli moj Edimax 7209 (net podlaczony do portu WAN) rozdziela neta w trybie AP na 4 lapki po WiFi to mozna do jednego z portow LAN podlaczyc OvisLinka, ustawic go takze w tryb AP i bedzie on rozdzielal internet po WiFi? Oczywiście, że można. Wówczas takiego Ovislinka podłączasz kablem do jednego z portów LAN Edimaxa a drugą końcówkę podpinasz do portu WAN Ovislinka. Jeśli jednak chcesz aby wszystkie komputery podłączone do sieci nie zależnie od tego czy to do Edimaxa czy to do Ovislinka były w tej samej grupie roboczej to wówczas łączysz kablem oba urządzenia do portów LAN ( i Ovislinka i Edimaxa) i wyłączasz w Ovislinku DHCP. Decyzja należy do Ciebie. Edytowane 25 Maja 2007 przez lgolebio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andi Opublikowano 25 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2007 Ovislink ma dwa porty o oznaczeniach LAN1 i LAN2, nie posiada portu WAN lecz to w niczym nie przeszkadza. Czyli rozumiem, ze spokojnie podlaczam kabelkiem Ovislinka z portu LAN1 do np. portu LAN3 w Edimaxie i po ustawieniu trybu AP na Ovislinku i jego skonfigurowaniu bede mial dodatkowe zrodlo sieci Wifi w domu. Nie zalezy mi na tym, aby oba urzadzenia pracowaly w tej samej grupie roboczej ani na tym samym kanale. Pytanie jest, czy musze cos zmieniac w ustawieniach Edimaxa, ktory dziala takze w trybie AP (nie wiem, czy automatycznie w trybie AP Edimaxa net jest rozdzielany po wifi i portach lan)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgolebio Opublikowano 25 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2007 Czyli rozumiem, ze spokojnie podlaczam kabelkiem Ovislinka z portu LAN1 do np. portu LAN3 w Edimaxie i po ustawieniu trybu AP na Ovislinku i jego skonfigurowaniu bede mial dodatkowe zrodlo sieci Wifi w domu. Tak. Pamiętaj o wyłączeniu DHCP na Ovislinku. Nie zalezy mi na tym, aby oba urzadzenia pracowaly w tej samej grupie roboczej ani na tym samym kanale. A powinno. Urządzenia pracujące na tym samym kanale, od których odległość nie jest duża, wzajmenie będą się zakłócać. Radzę używać dwóch odrębnych. Pytanie jest, czy musze cos zmieniac w ustawieniach Edimaxa, ktory dziala takze w trybie AP (nie wiem, czy automatycznie w trybie AP Edimaxa net jest rozdzielany po wifi i portach lan)? W większości wypadków tak własnie jest, że działa i LAN i Wi-Fi. Musisz to jednak sam sprawdzić, podłączając np jakiegoś laptopa skrętką. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andi Opublikowano 25 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2007 Dzieki, jak pisalem beda pracowaly na roznych kanalach i nie beda to kanaly sasiadujace. Urzadzenia beda staly kolo siebie. Sprawdze dzis wieczorkiem, czy ten Edimax rozdziala w trybie AP neta po wifi i lanie. Dam znac o rezultatach. Ostatnia sprawa. Czy nic to nie zmiania w konfiguracji trybu AP Ovislinka, jesli na Edimaxie mam zalozone szyfrowanie polaczenia wraz z dostepem na haslo. Brak filtracji po mac adresach. Oba te zabezpieczenia dotycza rozdzielenia netu po wifi wiec nie wiem jak sie one maja do portow lan w Edimaxie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgolebio Opublikowano 25 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2007 (edytowane) Oba te zabezpieczenia dotycza rozdzielenia netu po wifi wiec nie wiem jak sie one maja do portow lan w Edimaxie. Nijak. To zupełnie dwie odrębne sprawy. Nie bardzo tylko zrozumiałem pewną kwestię. Masz szyfrowanie to rozumiem. Ale co masz na myśli mówiąc dostęp "na hasło"?? Edytowane 25 Maja 2007 przez lgolebio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andi Opublikowano 25 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2007 (edytowane) Mialem na mysli, ze jak wybierzesz szyfrowanie WEP lub WPA2-PSK to mam je zabezpieczone haslem literowym. Musze tylko sprawdzic, czy Edimax rozdzieli w trybie AP neta po wifi i po lanach. Stad moje pytanie odnosnie tego zabezpieczenia sieci wifi, czy dziala ono takze po lanie (jesli edimax ma w trybie AP taka mozliwosc). Edytowane 25 Maja 2007 przez Andi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgolebio Opublikowano 25 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2007 Mialem na mysli, ze jak wybierzesz szyfrowanie WEP lub WPA2-PSK to mam je zabezpieczone haslem literowym. Musze tylko sprawdzic, czy Edimax rozdzieli w trybie AP neta po wifi i po lanach. Stad moje pytanie odnosnie tego zabezpieczenia sieci wifi, czy dziala ono takze po lanie (jesli edimax ma w trybie AP taka mozliwosc). No to znaczy, że masz własnie szyfrowanie, bo nie da się ustawić szyfrowania bez hasła ;). Aha ważna kwestia. Obydwa urządzenia co najmniej pół metra od siebie. Pomimo, że będą pracować na innych kanałach to i tak charakterystyka promieniowania anten może ulec zmianie, na niekorzyść oczywiście. Tak samo w przypadku metalowych przedmiotów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andi Opublikowano 25 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2007 (edytowane) Wiec powalcze z tym dzis po pracy. Dzieki za pomoc lgolebio. Tak wiec juz sprawdzilem. Edimax 7209 w trybie AP rozdziela takze neta po lanach. Nie jest wymagana dodatkowa konfiguracja AP, wystarczy poprostu polaczyc kablem porty LAN Ovislinka i Edimaxa, ustawic zabezpieczenie sieci Wifi w Ovislinku (tryb AP) i cieszyc sie netem :) Edytowane 27 Maja 2007 przez Andi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...