Skocz do zawartości
Bull_Byk

Problemik Przy Podlaczaniu Dodatkowych Dyskow

Rekomendowane odpowiedzi

chce uzyc programu Folder Redirector ktory to powoduje np ze folder moje dokumenty lub pulpit sa trzymane nie jak to robi domyslnie windows na C ale np na dysku d e f itd. Moj problem polega na tym ze jesli zrobie np. ze pliki z pulpitu bede trzymane na dysku E a dajmy na to podlacze jakis inny dysk z partycja aktywna to nastepuje przesuniecie liter dyskow :/ Chodzi o to ze jak mam np jeden dysk podzielony na 3 partycje: C D E i trzymam dane na E to jak podlacze inny dysk np. z jedna partycja aktywna(i podstawowa) i jedna logiczna to dzieje sie tak ze jest dysk C podem jako D jeste ten dysk drugi potem kolejne partycje dysku pierwszego czyli ta partycja co byla D jest E a ta co byla E jest F i potem zwykle jest tak ze sa kolejne partycje z dysku drugiego. moze to pokaze scheamtycznie D1 -dysk pierwszy D2 dysk drugi:

Przed podlaczeniem:

C: D1

D: D1

E: D1 tu trzymam dane pulpitu

Po podlaczeniu:

C: D1

D: D2(tak robi domyslnie widnows)

E: D1 (byly dysk D)

F: D1 (byly dysk E gdzie sa te dane)

G: D2 (druga partycja dysku drugiego)

NO i wlasnie problem jest dosc znaczny bo o ile moje dokumenty nie zmieniaja nic bo recznie to znajde to w przypadku braku plikow pulpitu moga wystapic jakies problemy a nawet jesli nie wystapia to nagle z pelnego pulpitu mam pustke!!!

I tu moje pytanie. Da sie zrobic zeby kazdy kolejny dysk byl podlaczany jako kolejne litery(i nie trzeba bylo tego zmieniac recznie!!)?? np mam dysk C D E drugi dysk byl podlaczanay jako F i G jakbym podlaczyl jeszcze 3 dysk to H I itd.??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na XP jedziesz?

jesli tak to napedom Cd dvd zapodaj ostatnie litery i juz masz spox nowe dyski i partycje maja przypisane kolejne literki nie wcinaja sie

Czy aby na pewno bo nie chcialbym sytuacje ze mam jeden dysk C D E drugi F a potem kumpel wpada z dyskiem podpinam i jest on na pozycji D a reszta dyskow zmienia sie odpowiednio o jedna litere. CD-romow niestety juz zmienic nie moge bo potem moga byc problemy(typu gra bedzie sie upierala zeby czytac z cd-romu H i nie mozna tego zmienic - juz mi sie tak nieraz zdarzalo) chodzi mi generalnie o to zeby pierwszy dysk byl niezmienny w raz z partycjami reszta to juz moze byc loteria. Zeby opierac sie dokladnie na tym jak jest u mnie to mam tak:

C - pierwszy systemowy dysk

D- drugi dysk aktywny - z win98(on bedzie zmieniony w przyszlosci)

E- druga partycja pierwszego dysku

F- trzecia partycja pierwszego dyski

G- czwarta partycja pierszego dysku

H- CD-RW

I- DVD-RM

M Virtualny DVD :P

No i w pszyszlosci chce tylko ten D zeby byl G a inne dyski analogicznie literke nizej i zeby te C D E F sie nie zmienialy.

No i czy na pewno jak ustawie litery to bedzie pamietal je juz na zawsze??!!

Aha jeszcze jedno pytanie co do partycji. Na dysku G mam mp3!!! Dysk byl na fat32 i jak wchodzilem na dysk pod win98 to wszystkie foldery mialy dziwne nazwy typu "*%^((&$&$ a jak chcialem wejsc to nie ma dostepu. PRzemianowalem dysk na ntfs i pod win98 wgralem paragon mount everything. Wszystkie pozostale dyski sa ok ale akurat G: jest pow wejsciu pusty chociaz pokazuje wlasciwa ilosc zapelnionego miejsca. Czy win98 ma problemy z wieksza iloscia partycji?? Aha to win98 SE.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli chodzi o litery partycji to spox

a Winda98 nie obsluguje duzych partycji i tyle tu nie chodzi o ilosc

Mowisz nie obsluguje duzych partycji?? Czyta partycje 58 GB na fat32(E) czyta partycje 33 Gb(F) na ntfsie a nie czyta 31 GB(G) na ntfsie. Nie tu chyba nie chodzi o rozmiar!!! no chyba ze widzi dane do konca partycji F czyli bylaby to niby ta granica ok 120 gb ;) no ale w sumie w specyfikacji win98 jest ze obsluguje dyski do 2 Tera :P

Edytowane przez Bull_Byk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi