jotixel Opublikowano 2 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2006 Witam :) Kilka dni temu upadl mi dysk Maxtor Diamond Max Plus 9 80GB 7200RPM 8MB Cache ATA/133 6Y080P0 Upadl w kieszeni usb plasko na ziebie z wysokosci ok 40 cm. Zanim dotknal ziemi wypadla wytczka zasilajaca, wiec dotykajac ziemi byl juz chyba wylaczony:) Pierwsze uruchomienie po wypatku: trr trr pik pik bzz bzz... tak z 15 sekund nastepnie dysk sie uspokaja i lipton nie widac go. Drugie podejscie podobnie jak wyzej ale po 5 sekundach zaskoczyl. Windows wykryl poprawnie dysk. Skopiowalem z niego wszystkie dane, przeformatowalem zalozylem jedna duza partycje, przelecialem scan diskiem cala powierzchnie (zadnego bad boyz'a) Dla pewnosci jeszcze kilka razy wlaczylem go i wylaczylem... Smigal... Kolo 2 poszedlem spac zostawiajac dysk wlaczony (zawsze tak robilem) o 7 rano zbudzily mnie takie same odglosy jak te z 1 uruchomienia. Wylaczylem go i poszedlem spac dalej Dalsze proby uruchomienia spelzly na niczym... Dysk juz nie zaskoczyl ponadto przez windows od wtedy byl wykrywany jako MAXTOR CALYPSO zamiast 6Y080P0. Stwierdzilem ze moze glowica sie przyblokowala i rozkrecilem go. Po rozkreceniu okazalo sie ze glowica lezy na powierzchni talerza i go rysuje. (widoczne golym okiem wydrapane okregi) Czy jest szansa ze elektronika jest sprawna? Jesli tak to czy moze poszukac dysku o takim samym CODE tyle ze z uszkodzona elektronia i ja podmienic? Pytam gdyz niektorzy twierdza ze calypso, ares, athena to skutek uszkodzenia mechanicznego, inni ze to wina firmware'u :( Sam juz nie wiem... Pozdrawiam, Piotrek ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scazi Opublikowano 2 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2006 Chyba nie ma watpliwosci ze jest uszkodzony mechanicznie :wink: Elektronika prawdopodobnie jest sprawna, ale nikt nie da Ci na to gwarancji. Nie dowiesz sie puki nie sprobujesz. pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jotixel Opublikowano 2 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2006 Chyba nie ma watpliwosci ze jest uszkodzony mechanicznie :wink: Elektronika prawdopodobnie jest sprawna, ale nikt nie da Ci na to gwarancji. Nie dowiesz sie puki nie sprobujesz. Hmm mam na oku dysk, ktory podobno ma spalona sama elektronike. Koles podczas pracy polozyl jeden dysk na drugim i spalil elektronike na maxtorze (widac uszkodzenie na fotce) czy po takiej "operacji" mogla uszkodzic sie tez mechanika? Pozdrawiam, Piotrek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 2 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2006 Swoją droga u mnie było podobnie. Kiedyś w dosie na POMARAŃCZOWO zobaczyłem sobie Maxtor Athena. Tak jest podpisane PCB mojego dysku. Jednak u mnie pomogło prezszlifowanie styków głowic z PCB. A dysk wydawał takie same odgłosy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jotixel Opublikowano 2 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2006 Swoją droga u mnie było podobnie. Kiedyś w dosie na POMARAŃCZOWO zobaczyłem sobie Maxtor Athena. Tak jest podpisane PCB mojego dysku. Jednak u mnie pomogło prezszlifowanie styków głowic z PCB. A dysk wydawał takie same odgłosy. No coz, mojemu pomoc moze juz tylko inny dawca narzadow:) Niestety znaleziony dysk z poprzedniego posta upadl sprzedajacemu przy pakowaniu:( Ale okazal sie uczciwy i powiadomil mnie o tym:) Umowilem sie z nim ze wysle za friko na swoj koszt, a jak zdolam uzywic go to wysle mu jego dane. :) Pozdrawiam, Piotrek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...