R.i.P. Opublikowano 2 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2006 Witam ponad 2 lata temu decydujac sie na zakup zasilki wartej (wtedy) 300zl (chieftec 420w df) wiedzialem ze bedzie to dobra inwestycja, i sie nie mylilem. Przez ten caly czas, zasilacz ten sluzyl mi wiernie i bezproblemowo, niestety dzis juz tych W jest za malo, szczegolnie gdy chce wykrecic mocno grafe. A skad mam wiedziec jaki bede mial sprzet za rok? Czas wiec myslec powoli o zmianie... tylko na co? :o Budzet mysle ze bedzie wynosil gdzies do granic 500zl ( + - 20zl), i tym bardziej jest ciezko cos wybrac.. Chcialbym wiec prosic o porade, bo czytalem troche testow na necie, topicow na tłiku ;o i szczerze mowiac nie wiem :lol2: * z pewnoscia musi miec faktycznie duzo mocy (minimum 480W) i eXtra napiecia * cichy! (fajnie jakby mial choc jeden wentyl 120mm) (pasywne odpadaja-za drogie) * chcialbym by byl zgodny ze standardem ATX 2.01 * zlacza sata, pci-e to juz chyba standard, moglby byc jednak zgodny ze SLi gdyz nigdy nie wiadomo co przyniesie przyszlosc ;p * podobaja mi sie ostatnio bardzo ciekawe montazowo kable (connecty) gdzie sam moge zdecydowac jakie kable mi sa potrzebne, fajnie jakby mialy tez koszulki Z jednego topicu wyczytalem ze rewelka jest Seasonic S-12 500W (cena 539zl), jeszcze wczesniej moim faworytem byl Antec NeoPower 480W, czytalem tez ze np Benito poleca bardzo Tagana TG 480-U01. Chieftec odpada bo jednak popsuly sie zasilki, jeszcze zostala firma Bequiet czy moze Hiper HPU-4K580-MU 580W? (nie no z tym hiperem zartowalem ;p ) Jak myslicie? B) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzej Opublikowano 2 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2006 (edytowane) high-end to masz tu: http://zenfist.pl/pID/244.htm a tak za 500 zl to musisz poszukac jakiegos topowera z seri p6 z moca okolo 500W, jesli wymagasz naprawde stabilnych napiec, ale te seasonici to tez sa swietne Edytowane 2 Stycznia 2006 przez dzej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R.i.P. Opublikowano 2 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2006 tiaaa "WADY: cena" ;]]]]]]]]]]] natomiast na siriusie znalazlem zasilacz Topower Top-628 P6 EZ 520W aktywne PFC 599,00 zł ale jest stanowczo za drogi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HucK Opublikowano 2 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2006 Ja polecam Antka, najlepsze zasilacze... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 2 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2006 (edytowane) Ja polecam Antka, najlepsze zasilacze... a tam najlepsze.... na dzis tylko Seasonic S12 lub Topower P6 (z wiekszym wskazaniem na tego 1) reszta imo nie warta uwagi Edytowane 2 Stycznia 2006 przez bartezjusz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atomel Opublikowano 2 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2006 a tam najlepsze.... na dzis tylko Seasonic S12 lub Topower P6 (z wiekszym wskazaniem na tego 1) reszta imo nie warta uwagi Nie znam ich ale z doświadczenia mogę polecić ten co mam w sigu. Zwarłem przypadkowo kabelki przejściówki do wentylka w budzie. Buchnął dym z izolacji i wentyle z tyłu go wyrzuciły. Patrzę a tam kable już bez izolacji świecą się jak włókno żarówki. Tagan nawet nie miałknął. Wyrzuciłem przejściówkę i śmiga jak dawniej. Jest cichy i chłodny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 2 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2006 Nie znam ich ale z doświadczenia mogę polecić ten co mam w sigu. wierze ze jestes zadowolony ale bez urazy to nie jest ta liga co w/w Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atomel Opublikowano 2 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2006 wierze ze jestes zadowolony ale bez urazy to nie jest ta liga co w/wMożesz to bliżej wyjaśnić? Bo jak przeglądam specyfikację Seasonic S12 to żadnej rewelacji nie widzę :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 2 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2006 Bo jak przeglądam specyfikację Seasonic S12 to żadnej rewelacji nie widzę :unsure: a co tam chciałes zobaczyc?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tazikk Opublikowano 2 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2006 Jesli chodzi o zasilacze wyzszych mocy to nie wiem za duzo ale co myslicie o tym ? http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=23878 Chiefy sa podobno dobre a ten i moc ma przyzwoita... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atomel Opublikowano 2 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2006 a co tam chciałes zobaczyc?? Jak zachwalasz zasilkę to chociaż konstruktywnie wytłumacz w czym ona jest o klasę lepsza o Tagana 580 U22? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 2 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2006 (edytowane) Jak zachwalasz zasilkę to chociaż konstruktywnie wytłumacz w czym ona jest o klasę lepsza o Tagana 580 U22? stabilnosc napięc , efektywność i cisza czegóz wiecej wymagac od zasiłki?? Edytowane 2 Stycznia 2006 przez bartezjusz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atomel Opublikowano 2 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2006 (edytowane) bartezjusz Na jedno i drugie nie narzekam. Tagan jest tak bardzo mało słyszalny jak na aktywnie chłodzoną zasilkę. Stabilność jest wysoka. tazzik Ten chief jest zaledwie o 22PLN tańszy od Tagana. Tagan ma możliwość połączenia 2 linii 12V 20A każda w jedną o obciążalności 36A (chief 22A na najmocniejszej linii, 14A i 12A i nic nie piszą, że można łączyć wszystkie trzy) i jak nie masz 2 grafik w SLI z łączeniem zasilania na ich PCB to Tagan jest lepszym rozwiązaniem. A jak masz 2 karty to też Tagana przełączysz tak aby je zasilać. Edytowane 2 Stycznia 2006 przez atomel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R.i.P. Opublikowano 3 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2006 na czolowke wychodza narazie 2 propozycje: SEASONIC S12-500 oraz Tagan 580 U15 lub U22 ;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tazikk Opublikowano 3 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2006 Dzieki za odpowiedz atomel... Teraz bede wiedziale ze przed wymiana zasilki sie zastanowic :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukmek Opublikowano 3 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2006 A ja polecam Hipera 580W Type - R. Mam ten zasilacz i jestem z niego zadowolony. Trzyma stabilnie napięcia, głośność mogę ocenić na 4.5/6. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 3 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2006 na czolowke wychodza narazie 2 propozycje: SEASONIC S12-500 oraz Tagan 580 U15 lub U22 ;p powiedziałbym ze seasonic s12 i topower p6 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R.i.P. Opublikowano 3 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2006 bartezjusz a masz na mysli jakis konkretny model? na siriusie jak wspominalem wczesniej jest zasilacz Topower Top-628 P6 EZ 520W aktywne PFC 599zl oraz zasilacz Topower Top-706 P6 600W aktywne PFC 699,00 zł i zasilacz Topower Titanium P6 600W aktywne PFC 699,00 zł (zasilacz Topower Titanium P6 420W aktywne PFC 421,00 zł to jednak dla mnie za malo). Tymczasem Zenfist oferuje Topower TOP-600 P7 679zl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 3 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2006 (edytowane) "obiema recami" podpisze sie pod zakupem p6 (moc jaka potrzebujesz -ale gwarantuje ze np modelu 526 420W nie zmeczysz zadnym konfigiem) p7- nie miałem -wiec sie nie wypowiadam polecę mocno równiez Seasonica s12 - jesli chcesz miec zasilator naprawde highendowy imo powinienes brac te 2 marki tylko pod uwage a zakup oczywiscie tylko u Zenfista- full profi obsługa pod kazdym wzgledem ps. dysponujesz kwotą 500zł jak napisałes wiec wybór jesli o mnie chodzi jest oczywisty -seasonic s12 500W Edytowane 3 Stycznia 2006 przez bartezjusz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
torque Opublikowano 3 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2006 Ja rowniez jestem za seasoniciem s12 chociaz topower p6 jest rowniez dobrym wyborem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R.i.P. Opublikowano 3 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2006 i chyba wezme Seasonica ;]]]]]]] ostatnie pytanie jeszcze mam: czym sie rozni seria (Topower) Titanium od Top? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slow Opublikowano 4 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2006 link - ale pewnie ze wzgledu na cene odpada ;) pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R.i.P. Opublikowano 4 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2006 byla kiedys taka dziecieca piosenka "marzenia te duze i te malenkie" ;p prosze jeszvcze o odpowiedz na wyzej wymienione przeze mnie pytanie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcfoka Opublikowano 4 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2006 A propos Seasonica S12 zobacz tu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R.i.P. Opublikowano 4 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2006 no to rzeczywiscie nic tylko Seasonic i pewnie zamowie u Zenfista ;] tylko pytanie (jak pisalem wyzej) czym sie rozni seria (Topower) Titanium od Top? pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R.i.P. Opublikowano 7 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2006 zdecydowalem! ;]]]]]]]]]]] w poniedzialek zamawiam :]]]] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R.i.P. Opublikowano 12 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2006 no to teraz moge sie w koncu pochwalic jaki zasilacz zakupilem i o jakiej mocy! ;o (sygn). powiem jedno - WARTO wydac taka kase na takiego merca ;] dziekuje wszystkim za rady i Zenfistowi, bo u Niego kupowalem. POZDRO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...