Skocz do zawartości
R.i.P.

Jaki Wybrac Zasilacz High-end?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

ponad 2 lata temu decydujac sie na zakup zasilki wartej (wtedy) 300zl (chieftec 420w df) wiedzialem ze bedzie to dobra inwestycja, i sie nie mylilem. Przez ten caly czas, zasilacz ten sluzyl mi wiernie i bezproblemowo, niestety dzis juz tych W jest za malo, szczegolnie gdy chce wykrecic mocno grafe. A skad mam wiedziec jaki bede mial sprzet za rok? Czas wiec myslec powoli o zmianie... tylko na co? :o Budzet mysle ze bedzie wynosil gdzies do granic 500zl ( + - 20zl), i tym bardziej jest ciezko cos wybrac.. Chcialbym wiec prosic o porade, bo czytalem troche testow na necie, topicow na tłiku ;o i szczerze mowiac nie wiem :lol2:

* z pewnoscia musi miec faktycznie duzo mocy (minimum 480W) i eXtra napiecia

* cichy! (fajnie jakby mial choc jeden wentyl 120mm) (pasywne odpadaja-za drogie)

* chcialbym by byl zgodny ze standardem ATX 2.01

* zlacza sata, pci-e to juz chyba standard, moglby byc jednak zgodny ze SLi gdyz nigdy nie wiadomo co przyniesie przyszlosc ;p

* podobaja mi sie ostatnio bardzo ciekawe montazowo kable (connecty) gdzie sam moge zdecydowac jakie kable mi sa potrzebne, fajnie jakby mialy tez koszulki

Z jednego topicu wyczytalem ze rewelka jest Seasonic S-12 500W (cena 539zl), jeszcze wczesniej moim faworytem byl Antec NeoPower 480W, czytalem tez ze np Benito poleca bardzo Tagana TG 480-U01. Chieftec odpada bo jednak popsuly sie zasilki, jeszcze zostala firma Bequiet czy moze Hiper HPU-4K580-MU 580W? (nie no z tym hiperem zartowalem ;p )

Jak myslicie? B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

high-end to masz tu: http://zenfist.pl/pID/244.htm

a tak za 500 zl to musisz poszukac jakiegos topowera z seri p6 z moca okolo 500W, jesli wymagasz naprawde stabilnych napiec, ale te seasonici to tez sa swietne

Edytowane przez dzej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a tam najlepsze....

na dzis tylko Seasonic S12 lub Topower P6 (z wiekszym wskazaniem na tego 1)

reszta imo nie warta uwagi

Nie znam ich ale z doświadczenia mogę polecić ten co mam w sigu.

Zwarłem przypadkowo kabelki przejściówki do wentylka w budzie. Buchnął dym z izolacji i wentyle z tyłu go wyrzuciły. Patrzę a tam kable już bez izolacji świecą się jak włókno żarówki. Tagan nawet nie miałknął. Wyrzuciłem przejściówkę i śmiga jak dawniej. Jest cichy i chłodny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bartezjusz

Na jedno i drugie nie narzekam. Tagan jest tak bardzo mało słyszalny jak na aktywnie chłodzoną zasilkę. Stabilność jest wysoka.

tazzik

Ten chief jest zaledwie o 22PLN tańszy od Tagana. Tagan ma możliwość połączenia 2 linii 12V 20A każda w jedną o obciążalności 36A (chief 22A na najmocniejszej linii, 14A i 12A i nic nie piszą, że można łączyć wszystkie trzy) i jak nie masz 2 grafik w SLI z łączeniem zasilania na ich PCB to Tagan jest lepszym rozwiązaniem. A jak masz 2 karty to też Tagana przełączysz tak aby je zasilać.

Edytowane przez atomel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bartezjusz a masz na mysli jakis konkretny model? na siriusie jak wspominalem wczesniej jest zasilacz Topower Top-628 P6 EZ 520W aktywne PFC 599zl oraz zasilacz Topower Top-706 P6 600W aktywne PFC 699,00 zł i zasilacz Topower Titanium P6 600W aktywne PFC 699,00 zł (zasilacz Topower Titanium P6 420W aktywne PFC 421,00 zł to jednak dla mnie za malo). Tymczasem Zenfist oferuje Topower TOP-600 P7 679zl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"obiema recami" podpisze sie pod zakupem p6 (moc jaka potrzebujesz -ale gwarantuje ze np modelu 526 420W nie zmeczysz zadnym konfigiem)

p7- nie miałem -wiec sie nie wypowiadam

polecę mocno równiez Seasonica s12 -

jesli chcesz miec zasilator naprawde highendowy imo powinienes brac te 2 marki tylko pod uwage

a zakup oczywiscie tylko u Zenfista- full profi obsługa pod kazdym wzgledem

ps. dysponujesz kwotą 500zł jak napisałes wiec wybór jesli o mnie chodzi jest oczywisty -seasonic s12 500W

Edytowane przez bartezjusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi