Skocz do zawartości
Dziober1

Mobo Czy Grafika?oto Jest Pytanie!

Rekomendowane odpowiedzi

A wiec tak mam Athlona 1800+ 256ramu (133MHz) oraz płytkę główną Msi na AGP4 i GeForca4 440mx.Mam 450 zł!Czy kupić dodatkowe 256ramu + karte za jakieś 400zł na AGP 4(trudno taka znaleść) czy wymienić mobo na jakiegoś Gigabyte z nf2 za jakieś 150zł,kupić Radka Gibabyte lub Msi 9550 +512ramu (400MHz) za jakieś 120zł?Czy płyta główna ma znaczenie na wydajnosć kompa?A jak ma to będzie duża różnica?Co byście zrobili?!Doradźcie!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wiec tak mam Athlona 1800+ 256ramu (133MHz) oraz płytkę główną Msi na AGP4 i GeForca4 440mx.Mam 450 zł!Czy kupić dodatkowe 256ramu + karte za jakieś 400zł na AGP 4(trudno taka znaleść) czy wymienić mobo na jakiegoś Gigabyte z nf2 za jakieś 150zł,kupić Radka Gibabyte lub Msi 9550 +512ramu (400MHz) za jakieś 120zł?Czy płyta główna ma znaczenie na wydajnosć kompa?A jak ma to będzie duża różnica?Co byście zrobili?!Doradźcie!!

kup sobie 256ramu + Radeona 9700PRO 256bit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze to każda płyta obsługuje inną szybkość pamięci. Te starsze płyty wolniejsze a te nowsze szybsze. Pomiędzy ramem 400, a 133MHz różnica jest nieziemska. Pierw podaj MODEL PŁYTY GŁÓWNEJ i wtedy się dobierze pamięć.

Karta grafiki lepiej jak by była 128Mb/256bit. Poszukaj na aukcjach internetowych, wstąp do komisów. http://www.allegro.pl/show_item.php?item=79884845 Tą kartę Ci polecam.

Edytowane przez Smol__ar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A po co wgrywać BIOS od 9600xt? Żeby nazwa była ładniejsza? Nie można normalnie podkręcić?

Poza tym prawdziwy r9600XT ma taktowania 500/600 a nie jakieś tam 405/405, to jest po prostu robienie ludzi w konia. Jak im się nazwa wyświetla 9600xt to są szczęśliwi :blink: A że karta jest dużo wolniejsza to szczegół... Kup 9700PRO i tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stary kup sobie FX 5500 napewno będziesz szczęśliwy , ale koniecznie wersje 256 mb bo to strasznie ważna rzecz żeby karta miała 256 mb , acha i najlepiej jak będzie miała takie ładne duże pudełkoi i jakiś kolorowy wiatraczek , wtedy napewno będzie dobra ...

Proponuje tą ...

http://1klik.pl/sklep/p364616

PS. Teraz już wiem kto kupuje na Allegro Saphirki 9550 po 300 zł ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PS. Teraz już wiem kto kupuje na Allegro Saphirki 9550 po 300 zł ...

:lol: To może ktoś chce kupić mojego Gigabyte za 300zł.

Styl allegro - niekręcony :lol:

lepiej jak by :

Kupił GigaByte GA-7N400S-L (bo sam ją proponował) albo jakiegoś Asusa, TwinMos 512mb CL2,5 400, sprzedał ten ram co ma razem ze stara płytą i GF4 i kup Radeon 9700 128MB/256bit. Z czasem by dokupił jakiegoś Bartona i by był wypas.

by miał:

Mobo - Giganyte GA-7N400S-L

Procka - Athlona 1800+ można by go troszke @

Ram - TwinMos 512mb CL2,5 400

Grafike - Radeon 9700 128MB/256bit.

Do tego jakiś Forton 350W

Jakoś by to wyglądało i wydajność już w miare.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:lol: To może ktoś chce kupić mojego Gigabyte za 300zł.

Styl allegro - niekręcony :lol:

lepiej jak by :

Kupił GigaByte GA-7N400S-L (bo sam ją proponował) albo jakiegoś Asusa, TwinMos 512mb CL2,5 400, sprzedał ten ram co ma razem ze stara płytą i GF4 i kup Radeon 9700 128MB/256bit. Z czasem by dokupił jakiegoś Bartona i by był wypas.

by miał:

Mobo - Giganyte GA-7N400S-L

Procka - Athlona 1800+ można by go troszke @

Ram - TwinMos 512mb CL2,5 400

Grafike - Radeon 9700 128MB/256bit.

Do tego jakiś Forton 350W

Jakoś by to wyglądało i wydajność już w miare.

Ej może byś nie kłamal co?sam powiedziałem że kupie Giganyte GA-7N400S-L a ty mimówisz że to [ciach!]o!A ram kupuje Kingstona 512mb 400MHz!Pozatym zasilacza nie wymieniam.Jedynie to moze kupie tego radka ale w wersij pro za 330zł!Acha czy ktoś wie jakiej to jest firmy radek http://www.allegro.pl/show_item.php?item=79969604 ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sam powiedziałem że kupie Giganyte GA-7N400S-L a ty mimówisz że to [ciach!]o!

Przecież napisałem w nawiasie "(bo sam ją proponował)" <_<

I nie drzyj sie. :angry:

Pozatym przy kupnie grafiki patrz na :

Taktowanie pamięci- min. 500Mhz

Taktowanie rdzena

Potoki - min. 8

ns Pamięci - max. 4ns

I Szyne pamięcie - czyli 256bit

Zobaczyłeś 256MB i kisiel w spodniach, a wcale nie o MB tu rozmowa.

Dałem linka to powiedziałeś, że nie chcesz ... to nie. http://www.allegro.pl/show_item.php?item=79884845

A tego co napisane nizej to bym nie skomentował ale wyjaśnie.

Podczas rozmowy internetowej, kiedy się „nie widzimy” oraz „nie słyszymy”, wyrażamy emocje poprzez ikony tak zwane „emotikonki”. Zalicza się do nich także wykrzyknik „!” oraz „?”. Teraz ja gratuluje inteligencji i o ile troszkę jej masz to zrozumiałeś, o co chodzi.

Edytowane przez Smol__ar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy opłaca mi się to kupić?- XpertVision Radeon 9800se @ PRO , 128MB ,[/b] 256bit ,

- wystarcza modowane sterowniki zeby odblokować wszystkie 8 potoków

- na karcie najlepsze dla serii 9800 pamięci Hynix BGA 2,5ns

- odblkowują się wszystkie na 100% sprawne 8 potoków

- karta z tymi pamieciami nadaje się do podkręcania

- choć nigdy mnie byla podkrecana bo daja rade we wszystkich grach

- wersja karty BOX - z dwiema orginalnymi grami

dodatkowo moge dorzucic GRATIS :

+ cooler na GPU Arcitic Cooling SILENCER rev.3

- nowy , nie uzywany jeszcze nie zdazylem zalozyc

- tylko wypolerowany spód

za 350zł rok używana

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh.. Skąd mozna wiedzieć że ten 9800SE sie podręca jak nigdy nie był podkręcany. Żeby to sprawdzić musiał chyba podkręcić ją :) Chyba , ze jest jakiś mi nieznany sposób

Post #17 - (Tak jak pisałem):

"Styl allegro - niekręcony :)"

Apropo Radeon 9800se, fajna zabawka.

Hynix BGA 2,5ns

128/256

8potoków

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no jak tacy mądrzy jesteście obrażając ffx 5500 to ja polecam zajrzeć tu http://www.abcpc.pl/wyswietl_produkt_szcze...ly&kod=C9400641 to jest zapas mocy taka grafa :D

ja bym dokupił 256ramu i radka 9800se@pro albo 9800pro zależy od okazji.

Edytowane przez bryken

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no jak tacy mądrzy jesteście obrażając ffx 5500 to ja polecam zajrzeć tu http://www.abcpc.pl/wyswietl_produkt_szcze...ly&kod=C9400641 to jest zapas mocy taka grafa :D

ja bym dokupił 256ramu i radka 9800se@pro albo 9800pro zależy od okazji.

Grafa fajna:DSzkoda tylko że syna 64;(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra, to teraz moje 3 grosze :D

1) nie zmieniac plyty bo nic to nie zmieni wydajnosciowo

2) grafy na agp 8X dzialaja tez na 4X

3) bierz 256 ramu pc400 bo i tak bedziesz go musial puszczac synchro z prockiem (czyli na 133MHz)

4) ten radek9800se po odblokowaniu potokow spokojnie wystarczy ci do wszystkiego, ewentualnie rozgladnij sie za gf6600 na agp

a na deser powiem, ze 512 ramu to troche malo :P

to tyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi