Gir Opublikowano 2 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2006 Witam, Dzisiaj zakupiłem w sklepie nowiutkiego ASUSA P4S800D-X, dlaczego to zrobiłem.. Otóż kilka miesiecy temu zepsula sie stara płyta która była na sprawdzeniu w serwisie, wiec zamieniłem płyty [ciach!]e popodłączałem co gdzie trzeba, procesor, ramy, graficzną kartę.. zasilacz i płyte podłączyłem pod panel (speaker, przycisk power) wg. instrukcji na płycie. Właczam monitor podłączony do kompa i nic sie na nim nie wyświetla, komputer wydaje jedno charakterystyczne pisknięcie .. a potem wydaje coś czego w necie nie moge znaleść : jeden długi sygnał i cztery krótkie, napewno tyle bo liczyłem kilka razy. No i komputer się nie uruchamia... Proszę o pomoc i porade... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ganeon Opublikowano 2 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2006 Sygnały BIOSów AWARD: Jeden krótki sygnał - OK Jeden długi, dwa krótkie sygnały - Problem z karta graficzną (CGA). Jeden długi, jeden krótki sygnał - Problem z płytą główną. Jeden długi, trzy krótkie sygnały - Problem z karta grafiki (EGA/VGA). Dwa krótkie sygnały - Błąd POST. Powtarzające się krótkie sygnały - Problem z zasilaczem, płytą główną, możliwe zwarcie. Sygnał ciągły - Problem z zasilaczem, płytą główną, możliwe zwarcie. Trzy długie sygnały - Błąd klawiatury. Brak sygnału - Problem z zasilaczem Sygnały BIOSów AMI Jeden sygnał - Błąd odświeżania pamięci operacyjnej. Dwa sygnały - Błąd parzystości. Trzy sygnały - Błąd 64kB pamięci podstawowej. Cztery sygnały - Błąd z zegarem czasu rzeczywistego. Pięć sygnałów - Błąd procesora. Sześć sygnałów - Błąd klawiatury. Siedem sygnałów - Błąd przetwarzania procesora. Osiem sygnałów - Błąd pamięci ekranu. Dziewięć sygnałów - Błąd sumy kontrolnej BIOS-u. Dziesięć sygnałów - Błąd wyłączenia CMOS. Jedenaście sygnałów - Błąd pamięci cache. google rządzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gir Opublikowano 2 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2006 (edytowane) 1 długi i cztery krótkie powiedziałem a tego nie ma. edit: Kolega powiedzial mi ze moze to byc spowodowane brakiem "pasty izolującej" miedzy procesorem a radiatorem, bo u mnie maja one bezposredni styk, prosze o rade. Edytowane 3 Stycznia 2006 przez Gir Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gir Opublikowano 3 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2006 Prosze o pomoc... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ganeon Opublikowano 3 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2006 ta pasta nie jest to pasta izolujaca tylko termo przewodzaca. polepsza ona oddawanie ciepła przez procesor do coolera. możliwe za właśnie to jest przyczyną (procek sie przegrzewa) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...