Skocz do zawartości
M.A.R.C.I.N.

Problem Z Liteon 40125s 40x12x48

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam ponad 2letnia nagrywarke CDRW LiteOn 40125S, kupiona byla jako nowka BOX w MediaMarkt. W sumie sporadycznie uzywana - przez ten czas nagralem moze z 50 plyt. Wczesniej nie sprawiala ona problemow, ale ostatnio zaczyna sie sypac :( Chce cos nagrac np 16x (mam Nero 5 bundled) na Verbatimie to plyta zaczyna sie rozkrecac, a gdy sie rozpedzi to hamuje i tak w kolko. Po wybraniu "anuluj" nadal CDR mieli i zwalnia i trzeba zresetowac kompa zeby w ogole moc wyjac plyte z napedu.

Troche konkretow:

PII 350MHz, 128MB, 14,5GB HDD, zasilacz 250W. Ostatnio dodalem uzywany dysk 10,2GB (wczesniej bylo tylko 4,3GB).

IDE 1:

master HDD 10,2GB

slave CD-ROM

IDE2:

master Liteon CDRW

slave HDD 4.3GB

Zastanawiam sie w czym tkwi problem. Czy moze zasilanie nie wyrabia zeby porzadnie rozkrecic plyte i nagrac dobra predkoscia? Chociaz niedawno (juz po dolozeniu drugiego HDD) jeszcze spokojnie wypalalem obrazy iso 600MB na tanich benQach predkoscia ok 24x a teraz to tylko x4 daje mi jako tako gwarancje ze nagrywarka "zalapie" plyte i zacznie nagrywac. Wczoraj zmienilem firmware na najnowszy ZS0R i nic sie nie poprawilo. Prosze o sugestie czy sprzet nadaje sie powoli na smietnik czy moze cos z oprogramowaniem jest nie tak?

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pokombinuj troche z zasilaniem - odlacz CD-ROM, drugi dysk i zobacz czy cos sie poprawi. Zasilacze sie zuzywaja, to normalne. Im bardziej sie je obciaza tym szybciej sie zuzywaja.

PS. Napedy masz podlaczone chyba w najgorszy mozliwy sposob :huh: Sprobuj tak:

IDE1 master: HDD 10,2 GB

IDE1 slave: HDD 4,3 GB

IDE2 master: nagrywarka

IDE2 slave: CD-ROM

Powinno chodzic szybciej.

pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, na poczatek odlacze dysk slave 4,3GB z drugiego IDE, zeby nagrywarka miala cale gardlo dla siebie

PS. Napedy masz podlaczone chyba w najgorszy mozliwy sposob :huh: Sprobuj tak:

IDE1 master: HDD 10,2 GB

IDE1 slave: HDD 4,3 GB

IDE2 master: nagrywarka

IDE2 slave: CD-ROM

Powinno chodzic szybciej.

Kurcze, ile to ja sie nameczylem by wszystkie urzadzenia popodlaczac w mojej ciasnej obudowie a teraz mam wszystko pozmieniac :P Ale czy w przypadku kopiowania plyt "w locie" z CD na CDR nie bedzie wada podpiecie tych dwoch napedow na wspolnym IDE? (na cdrinfo.pl odradzaja laczenia CDROMu z CDRW na jednej tasmie)

Tak czy inaczej na probe odpialem dysk 4.3GB i na secondary master jest tylko i wylacznie nagrywarka. Zauwazylem poprawe, gdyz podczas symulacji w Nero plytka w koncu poprawnie sie rozkreca i zapala sie czerwona dioda (niestety nie probowalem nic nagrac "na powaznie" bo nie chcialem zmarnowac ostatniego verbatimka :) Ciekawi mnie teraz czy poprzednie "blokowanie" sie plyty i problem z jej rozpedzeniem zwiazany byl z niedostatecznym zasilaniem (ponad 6-letni 250W - tak jak caly komp :D) czy kolidowaniem na jednej tasmie nagrywarki master z dyskiem slave (4.3GB).

Edytowane przez M.A.R.C.I.N.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Juz jest dobrze:) Wlasnie nagralem 2 plytki BenQ (tanie z Tesco, ale mimo to na 16x nagrana kazda bez zajakniecia w czasie ok 5 min.). Zostawie tak jak jest, czyli sama nagrywarka na secondary master - dysk 4.3GB secondary slave zostawie odlaczony i bede podpinal tylko wtedy gdy trzeba bedzie zgrac na niego jakis backup czy cos. Nie mam czasu (ani checi..brrr) robic generalnego przemodelowania w tym zlomie (tzn na HDD1+HDD2 / CDRW+CDROM) wiec tak zostanie poki co. Jednak nadal ciekawi mnie w czym ten nieszczesny HaDek 4.3GB tak przeszkadzal nagrywarce na wspolnej tasmie, ze nie mogla zadnej plytki rozkrecic :/ Przeciez dane byly nagrywane z dysku primary master na CDRW secondary master w czasie gdy secondary slave 4.3GB czekal sobie bezczynny :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi