Skocz do zawartości
Gość seraf

Co Pod P4 630 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Od razu chcę zaznaczyć, że nie mam zamiaru wszczynać wojny.

Sprzedałem ostatnie elementy moich dwóch domowych PC.

Jeden to platforma a64 754 drugi p4 478. Na jednym i drugim pracowało się bardzo fajnie aczkolwiek do codziennej pracy p4 był dużo bardziej fajniejszy. Tym bardziej że kupując stacjonarne dvd czekało mnie sporo przerobienia filmów z bps qpel itp. , więc zawsze coś tam w tle się liczyło dlatego doceniłem zalety HT którego obecnie a64 niestety nie ma.

Będę składać platformę na pcx więc prosił bym o radę jaką płytę na 945 opłaca się najlepiej zakupić oczywiście z myślą o over. Posiadaczy p4 630 zapytał bym się jak jest z over tych procków na air, domyślnie chodzić będzie to ninja. Czy jest odczuwalna poprawa wydajności z racji większej kaszy w stosunku do starych prescotów ? Rozważam również dfi i opterona 144 ale to temat na inny dział no i HT do czasu rozsądnej ceny dual w pewnych sprawach jest nie zastapione.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krótko. P4 630. Na powietrzu, stabilnie pracuje przy 4.05 GHz. Wentylator Pentagram 120. Ninja powinna pozwolić na więcej. Bez podnoszenia napięcia rock stabile 3.6GHz (pentagram na minimalnych obrotach).

Edytowane przez PioMX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiscie, ale i wydajnosci inna klasa.

tak ale mimo ze stac mnie na x2 mam przeznczona

jaks kwote na kompa ktorej nie zamierzam przekroczyc

poniewaz sa inne wydatki. dlatego roznice w kasie przeznaczam

z mala dokladka na dolozenie do grafy x800 -> 7800gt i muzy

a2 -> xfi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jak napisałes ze rozwazasz tez amd to ja odrazu mówie bierz opterona i dfi lp nf4 ultra-d. Procek sie super kreci no i płyty lepszej do niego nie znajdziesz.

hmm wiesz ze jak poczytalem forum szczegolnie nowe wyniki gosci na opteronku 144 to juz nie jest takie oczywiste

czy bedzie p4 czy opteron. Jednak nie daje mi spac jedna wypowiedz goscia ktory pracowal na amd, testowal p4 i fx-a

na temat wrazen z HT.

tekst pochodzi z recenzji na tweaku i daje wiele do myslenia szczegolnie piszacym "HT to tylko reklama" gdyby nie to wybor byl by latwy.

"Będąc szczerym nigdy nie byłem fanem Intela, jednakże ostatnio ewidentnie coś się zmieniło w tej kwestii. Zawsze uważałem procesory Pentium III za dobre układy, a potem Pentium 4 jako przerost formy nad treścią. Zwłaszcza jeżeli podchodziło się do pewnych spraw od strony finansowej, a nie od strony zdrowego rozsądku. Od wielu, wielu lat w moim osobistym pececie gościły jednostki centralne od AMD, począwszy od K6 233MHz, przez K6-2 3D, Athlonów dla Socket A aż po dzień obecny, kiedy to pracuję z Athlonem 64. I uważałem, że moja ścieżka rozumowania jest dobra, AMD jest OK., Intel is Bad. Ostatnio jednak miałem okazję gruntownie przyjrzeć się procesorom z przeciwnej strony barykady i muszę przyznać, że przez ostatnie 2 lata CPU Intela uległy metamorfozie. Na lepsze oczywiście. Intel starał się jak najlepiej zrehabilitować się za kiepskiego Willamette, wprowadzenie Northwooda nieco pomogło firmie w osiągnięciu celu dominacji nad AMD. Jednakże moim osobistym zdaniem dopiero tak naprawdę wprowadzenie technologii Hyper-Threadingu do Pentium 4 zdecydowanie zmiotło z powierzchni ziemi wszystko to, co oferowało AMD. Hyper-Threading jest teraz dla mnie czymś, czego bardzo brakuje mi w Athlonie 64. Wielozadaniowość Pentium 4 można odczuć naprawdę już nawet z poziomu Windows XP np. przy edycji tekstu, zdjęć, a w między czasie zapuszczone są programy kompresji danych, kompresji strumieni audio-video. A wtedy, musicie mi uwierzyć na słowo (pisane), nawet najszybszy Athlon 64 sobie nie radzi: system dostaje zadyszki, odpowiedź programów na polecenia jest zdecydowanie dłuższa, wszystko się dławi, krztusi i przypomina pewnego rodzaju elektroniczną agonię. W przypadku CPU Intela nie doświadczamy żadnych z tych dolegliwości, wszystko działa bardzo płynnie, trudno dostrzec jakieś nieprzyjemne spowolnienia czy nawet braku odpowiedzi od programów. Coś niesamowitego. Żałuję, że dopiero teraz dane mi było doświadczyć tej wspaniałej technologii"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To prawda. Podobne obawy mialem jak przechodzilem z Prescotta na A64.

Wszystko zalezy od tego co robisz... a jesli cos wadzilo to zawsze mozna sobie priotytety przestawic. No ale to polsrodek. Bolaczka na to sa 2 rdzenie.

Lancer to fakt :-)

Sam jeszcze w czasach axp 2500@3200 bawilem sie priorytetami i efekt byl podobny jak przy HT :-))

Zreszta gdy w tle chodzi na HT jakas aplikacja ktora rowno tnie 100 na obu procka logicznych

trzeba zmiejszyc priorytet bo system zaczyna byc duzo mniej plynny a spadek wydajnosci

jest znikomy dla tej aplikacji

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jak seraf ? bierzesz ten zestaw z p3 630 ?? J ajuż zaczynam zalować :angry: Mam jakieś popieprzone problemy, i nikt nie chce mi pomóc do cholery. Ja, gdybym miał kupować teraz, wziąłbym venica 300+ lub opetrona i dfi to nie ulega wątpliwości

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jak seraf ? bierzesz ten zestaw z p3 630 ?? J ajuż zaczynam zalować :angry: Mam jakieś popieprzone problemy, i nikt nie chce mi pomóc do cholery. Ja, gdybym miał kupować teraz, wziąłbym venica 300+ lub opetrona i dfi to nie ulega wątpliwości

jakie problemy ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

winiki ma słabe w everescie :angry: Z tego co widać po wynikach to komputer wypada gorzej od p4. 24Ghz na sisie czy amd 2700+ na sisie itp. Paranoja i porażka, i nie wiem jak sobie ztym poradzić, bo jakoś nie wierze żęby dual channel był zbawieniem na to wszytsko :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli jednym słowem komputer z prockiem p4 2.4Ghz na sisie w trybie dual channel jest szybszy od mojego, z p3 3.75Ghz na single, tak ?? :lol:

Jeśli tak, to jest to dziwne. Bez dual channel już komp jest do [gluteus maximus] zgadza się ? :mur:

Edytowane przez quartzXXI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi