Amfidiusz Opublikowano 2 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2006 (edytowane) Witam! Z góry Was przepraszam, bo to mój pierwszy post na tym forum. Ale do rzeczy... Mój zestawik przestał zaspokajać moje kaprysy i potrzeby. Obok komponentów podałem ich ceny z allegro: CPU: Athlon XP Barton 2500+ - 250 zł MOBO: AsRock K7S8X - 70 zł HDD: WD Caviar 80GB - 160 zł GPU: GeCube 9550 Extreme - 250 zł Zasiłka: Codegen 300W - 10 zł icon_smile2.gif RAM: Samasung 256MB DDR Całość: 740 zł Chciałbym się teraz przesiąść na platformę AMD 64-bit. Interesuje mnie tylko przyszłościowy komputer. Po krótkich poszukiwaniach na allegro wpadł mi w oko poniższy zestaw: CPU: Athlon 64 3000+ s.939 Venice BOX - 580 zł MOBO: DFI LanParty NF4 Ultra-D - 535 zł HDD: WD Caviar SE 80GB SATA - 215 zł GPU: Asus ATI RADEON X550GE 256MB DDR - 290 zł Zasiłka: Chieftec 400W - 180 zł (+ ew. AC Freezer - 69 zł) Całość: 1800 zł. Wychodzę więc ok. 1000 zł na czysto i nie za bardzo chciałbym ten limit zmienić. Jak każdy chyba w tym temacie, proszę o ocenę i surową krytykę. Co do grafiki to planuję zmienić ją na przełomie kwiecień/maj - więc nie musi być teraz super wypas. Najbardziej martwi mnie ten RAM. Na nowy musiałbym dołożyć ok. 300-400 zł. Czy komputer wstanie w ogóle na tak małej jego ilości? I czy będzie działał w miarę stabilnie? Zaznaczę od razu, że zamierzam go zmienić w najbliższym czasie (kwiecień?), więc chciałbym tylko aby komp chodził. Jeszcze raz proszę Was o obiektywną (i nie tylko) krytykę i wszelkie sugestie. Z góry dzięki :D Edytowane 2 Stycznia 2006 przez Amfidiusz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MILANS Opublikowano 2 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2006 (edytowane) komp to i na 128 mb bedzie chodził jednak cięzko ci bedzie wyrobić w windowsie XP Edytowane 2 Stycznia 2006 przez MILANS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amfidiusz Opublikowano 2 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2006 komp to i na 128 mb bedzie chodził jednak cięzko ci bedzie wyrobić w windowsie XPInny system nie wchodzi w grę. Jak pisałem, mam zamiar wymienić RAM w najbliższym czasie.... tylko czy dotrwam na stabilnym kompie do tego czasu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mieczo Opublikowano 3 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2006 (edytowane) Ja bym proponował zostawić twardziela. SATA co prawda jest lepsza, ale możesz zaoszczędzić te 55 zł. Na twoim dorzuciłbym 105 zł (jeżeli masz taką opcję) i dokupił 512 400 MHz ramu (bo 105+55=160 ;p). Edytowane 3 Stycznia 2006 przez Mieczo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amfidiusz Opublikowano 3 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2006 Ja bym proponował zostawić twardziela. SATA co prawda jest lepsza, ale możesz zaoszczędzić te 55 zł. Na twoim dorzuciłbym 105 zł (jeżeli masz taką opcję) i dokupił 512 400 MHz ramu (bo 105+55=160 ;p).A da się pod SATA podłączyć zwykłe ATA? Przepraszam, ale jestem nowizjuszem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bryken Opublikowano 3 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2006 kupić asrock dual sata2 zostaje ci dysk i grafa czyli masz mniej wydatków a potem możesz coś sobie na pci-e kupić jak chcesz bo mamy dwa złącza do grafiki, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ower_lolek Opublikowano 3 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2006 Ja mam chyba troszke rozsądniejszą propozycje. 1 Propozycja Opteron 144 S939 - 699 zł Frezer - 70zł Asrock Dual Sata II - 225 zł Samsung 80gb SataII - 235 zł Radeon x700 - 360 zł 512 DDR - 140 zł Delta 350 wat - 80 zł Razem 1809 zł. Operton ma rdzeń na San Diego czyli taki jaki ma dopiero atchlon 3700+ , 1mb cache i takie tam. Asrock Dual sata to cos dlaciebie , w takiej kasie niema co sie pakować w DFI. 2.propozycja Zamiast Opterona, Semprona 3000+ A zamiast X700, 800GTO Jak dużo grasz to lepszy będzie drugi zestaw , jak grasz mniej to pierwszy , a jak większość czasu pracujesz to pomyśl na intelem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amfidiusz Opublikowano 4 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2006 Bardzo ciekawa propozycja, ale możliwości Opertona nie są mi chyba jeszcze potrzebne. W przyszłości mogę w każdej chwili zmienić procka. Poza tym chciałbym od razu się przesiąść na PCI-E, i później nie kombinować za dużo z płytami i grafą, tylko ulepszać, ulepszać, ulepszać... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ower_lolek Opublikowano 4 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2006 No ale przecierz Asrock ma PCX... A co do możliwości Opterona to wykorzystasz przy odpalaniu każdej gierki , pozatym procesor starzeje sie znacznie wolniej niż grafika. Lecz jeśli wolisz to zamień Opterona na Semprona a X700 na X800GTO Wtedy będziesz miał wolniejszy proc ale dużo szybszą grafike. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...