Skocz do zawartości
-Termi-

Asrock K7s41gx Z Wbudowaną Kartą Graficzną - Pomóżcie

Rekomendowane odpowiedzi

Mam dwa pytania dotyczące tej nie najnowszej już płyty głównej:

1. Czy ten układ graficzny jest porównywalny wydajnościowo z GF 4MX? Jeśli nie to do czgo można by go porównać?

2. Jak myślicie, czy na tej płycie głównej uda się zwiększyć taktowanie procesora Duron 1600 ze 133 do 166Mhz? Zasilacz - HuntKey 300W

PŁYTA GŁÓWNA:

ASROCK K7S41GX z wbudowaną kartą graficzną, kartą muzyczną i kartą sieciową

Socket A (462 pins) AMD AthlonXP/Duron

Częstotliwość szyny FSB: 333 MHz, 266 MHz, 200 MHz;

Rodzaj pamięci: DDRAM; Liczba gniazd DDRAM: 2; Częstotliwość szyny pamięci: 333 MHz, 266 MHz;

Maksymalna wielkość pamięci: 2 GB;

Wbudowany układ VGA: Tak;

Wbudowany układ dźwiękowy: AC97;

LAN: 10/100 Ethernet LAN, WOL supported,

Złącze AGP: 8x;

Złącza PCI: 2;

Złącza AMR: 1;

Złącza USB 2.0: 4 szt.;

Maksymalna ilość urządzeń ATA: 4 szt.; Szybkość interfejsu dysków ATA: 133 MB/s;

Cechy dodatkowe: Hybrid Booster - a safe overclocking feature,

VGA: Integrated Real 256E 3D Graphics 64MB,

Audio: AC97 5.1 CH; Format: micro ATX;

Typ złącza zasilania ATX: 20-pin.

Ps. Prosze o opinię na temat tej konkretnej płyty, bo mam możliwość kupić tanio komputer oparty właśnie na niej i zastanawiam się jak to będzie śmigać (oczywiście zadne najnowsze tytuły). acha wiem że ta grafa korzysta z RAMu na płycie ale komp ma 384 Mb więc powinno być spoko.

BARDZO PROSZĘ O KAŻDĄ OPINIĘ!!!

Edytowane przez -Termi-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karta ta jest porównywalna ze zintegrowanymi Intel Extreme Graphics II i GeForce'em 4MX, jakby jednak na to nie patrzeć, i tak w nowe gry na niej nie pograsz. W oglądaniu fimów i wyświetlaniu grafiki 2D różnią się niewiele, o 3D zapomnij, więc jeśli chodzi o grafe to raczej możesz zaryzykować.

Zasilacz w zupełności wystarczy, natomiast co do kręcenia proca to już jest inna bajka- zależy co to za proc, czy na innych mobo wstaje na takich zegarach itp. Jeśli płyta nie obsługuje ręcznej zmiany fsb, możesz pobawić się w malowanie mostków, ale to śliska sprawa ;)

http://www.ocinside.de/go_e.html?/html/wor...p_painting.html

Płyta jest na chipsecie SISa, które na standardowych biosach kiepsko sobie radzą, a po zmianie na modyfikowany tracą stabilność. Mam nadzieję że te informacje pomogą w podjęciu decyzji. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawy jestem, czy do takiej płyty opłacałoby się kupować osobno kartę GF 4MX?

Co do OC to chodzi mi tylko i wyłącznie o zwiększenie w biosie fsb z 133 do 166 i nic innego, żadnych modów i kombinacji. Czytałem że te Durony mają ładny potencjał do podkręcania poprzez zmianę fsb i stąd moje pytanie.

Mam okazję kupić niedrogo taki komputer:

PŁYTA GŁÓWNA:ASROCK K7S41GX  z wbudowaną kartą graficzną, kartą muzyczną i kartą sieciową /płyta jest jeszcze na gwarancji do 12.2006/Socket A (462 pins) AMD AthlonXP/DuronCzęstotliwość szyny FSB: 333 MHz, 266 MHz, 200 MHz;Rodzaj pamięci: DDRAM; Liczba gniazd DDRAM: 2; Częstotliwość szyny pamięci: 333 MHz, 266 MHz;Maksymalna wielkość pamięci: 2 GB;Wbudowany układ VGA: Tak;Wbudowany układ dźwiękowy: AC97;LAN: 10/100 Ethernet LAN, WOL supported,Złącze AGP: 8x;Złącza PCI: 2;Złącza AMR: 1;Złącza USB 2.0: 4 szt.;Maksymalna ilość urządzeń ATA: 4 szt.; Szybkość interfejsu dysków ATA: 133 MB/s;Cechy dodatkowe: Hybrid Booster - a safe overclocking feature,VGA: Integrated Real 256E 3D Graphics 64MB,Audio: AC97 5.1 CH; Format: micro ATX;Typ złącza zasilania ATX: 20-pin.PROCESOR:DURON 1600  z rewelacyjnie cichym i wydajnym wentylatorem ARCTIC COOLING Copper Silent 2TCPAMIĘĆ RAM: 384MB1x DDR 256MB PC 3200 DIMM1x DDR 128MB PC 2700 DIMMNAPĘD OPTYCZNY: CD-R/RW  LG GCE-8160B  16x10x40STACJA DYSKIETEK  FDD 1.44OBUDOWA FEEL III z zasilaczem HuntKey 300W. W zasilaczu poprawiono przepływ powietrza i obniżono poziom chałasu poprzez wycięcie otworu wylotowego (jak na zdjęciu) i wymianę wentylatora na cichszy (Arctic Cooling).Obudowa nie posiada dodatkowego wentylatora nadmu[color= red;][ciach!][/color]ącego powietrze do obudowy - procesor nie był podkręcany, nic się nie przegrzewa, wszystko chodzi stabilnie.

Chodziłyby na nim pasjanse, gierki logiczne i jakieś wyścigi sprzed 1-2 lat i ewentualnie internet. Co o tym sądzicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem, jaka jest zintegrowana grafika przy sis741gx, ale jeśli taka jak na ECS K7SOM+ (Sis bodajrze 745), to o graniu zapomnij - tamta grafa nie była nawet porównywalna z Rivą TNT1, conajwyżej z Rivą TNT2 Vanta.

Jeśli chodzi o GF4 MX440 z pamięciami 128bit i DDR, to będzie on na pewno szybszy od jakiegokolwiek integrowanego Sisa.

Edytowane przez luk1999

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...