Bundy81 Opublikowano 3 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2006 (edytowane) Witam !!! Mam taki problem, z bratem mamy takie same płyty główne, a mianowicie Epox 8rda3+ do tej pory pracowałe na dysku ATA, po podłaczeniu dysku SATA Caviar 80GB i próbie zformatowania go wyskakuje że dysk nie może zostać zformatowany gdyż jest uszokdzony !!! Podczas instalacji systemu XP formatowanie tego dysku traw okolo 30 min. a przy 99% wyskakuje podobna informacja, dysk jest sprawny gdzyż na innym komputerze chodzi bez problemu. Co moze byćprzyczyną ???? Walniety kontroler SATA ??? Dodam że wcześniej na takim samym dysku u brata wszystko chodzi, ale po jakimś czasie dysk zaczął strasznie zamulac, transfery na dysku były w granicach 600KB/s podłaczyliśmy dysk u mnie i też go nawet nie wykrył więc oddaliśmy go do serwisu i dali nowy, beat u siebie utworzył partycje i go sformatował, ale na próbe przyniusł do mnie i u mnie dysk był wykrywany ale występuje to co pisałem wyżej !!! Czy ja coś może źle robie ??? Może coś mam ustawić podczas instalacji systemu albo w samym systemie ??? Pomóżcie bo chciał bym zakupić sobie dysk 200GB ale juz na SATA !!! Przepraszam za umieszczenie tego postu w tym dziale !!! Bardziej pasuje do sprzętu !!! Edytowane 3 Stycznia 2006 przez Bundy81 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Umarakuku Opublikowano 3 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2006 spróbuj zaktualizować BIOS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bundy81 Opublikowano 4 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2006 spróbuj zaktualizować BIOSNowszej wersji Biosu nie ma prducent juz nie uaktualnia go !!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuucOm Opublikowano 4 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2006 Wejdź do swojego biosa i w opcjach Advanced (chyba ale w może być gdzie indziej) poszukaj takiej opcji jak SATA Operating Mode w którym ustaw opcjie non-RAID a w takiej opcji jak SATA Operating Mode spróbuj ustawić tą opcjie na Sata. Sprawdź jeszcze czy podłączyleś dodatkowe zasilanie do dysku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Umarakuku Opublikowano 4 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2006 Nowszej wersji Biosu nie ma prducent juz nie uaktualnia go !!!heh, nie trzeba krzyczeć ;) 1. Wchodzisz do bios, następnie do Advanced Bios Features i jako pierwsze urządzenie bootujące ustawiasz SCSI/SATA 2. W tym samym menu zmień jeszcze następującą opcję: "ATA RAID & SCSI Boot order" - zapewne teraz masz RAID/SCSI, ustaw na SCSI/RAID 2. Następnie również w biosie przechodzi do Integrated Peripherals i sprawdzasz czy obok opcji "Sil 3112 Serial ATA" masz ENABLED, jeśli nie zmień tak aby było I niestety tylko tyle znalazłem w manualu do tej płyty o SATA :huh: Ostatni bios był bodajże z 29.07.2004 i zakładam, że ten bios posiadasz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bundy81 Opublikowano 24 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2006 No i po dłuższej przerwie jestem zpowrotem i niestety nic nie udalo mi się wyskrobać, dysk podłaczam do kompa pod Windowsem i widzi go ale jak chce go sformatowac to staje na 19% i komp zaczyna mulic tragicznie nie wiem juz co jest !!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apofiss Opublikowano 24 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2006 Przeskanuj go pod windowsem programem diagnostycznym ze stronki wd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
13mario77 Opublikowano 25 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2006 Czy przy instalacji windowsa zainstalowałeś sterowniki Sil 3112 z dyskietki niestety z płyty się nie da. Jak nie to z płyty instalacyjnej epoxa wybierz opcje zrobienia dyskietki ze sterownikiem sata. Poźniej przy instalacji windy zaraz napoczątku naciskasz F6 (zainstaluj inne sterowniki sata/scsi - czy jakoś tak) i ładujesz dyskietkę. Też mam epoxa 8rda3+ dysk 160 GB Samsunga SATA i wszystko chodzi bezproblemowo. Jeżeli system startuje z dysku sata to w opcjach biosu dot.bootowania ustwa wszystkie inne dyski, flopp-a i cd na disable a boot from other device(czy jakoś tak:) ) na enable i oczywiście inne opcje biosu takjak napisał Umarakuku. pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 25 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2006 Wejdź do swojego biosa i w opcjach Advanced (chyba ale w może być gdzie indziej) poszukaj takiej opcji jak SATA Operating Mode w którym ustaw opcjie non-RAID a w takiej opcji jak SATA Operating Mode spróbuj ustawić tą opcjie na Sata. Sprawdź jeszcze czy podłączyleś dodatkowe zasilanie do dysku. Jeśli dysk ma dwa gniazda zasilające, a Ty chcesz by podlączył dodatkowe zasilanie (tak wynika z Twojej wypowiedzi) to kolega spali dysk. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bundy81 Opublikowano 4 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2006 Zobaczymy za okolo 10dni - płyta poszła do servisu !!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...