Skocz do zawartości
guru

Nvidia Geforce 6150

Rekomendowane odpowiedzi

Witam chcialbym zebyscie rozwineli temat plyt glownych bo znalazlem temat tylko o plycie z czipsetem 6100 i w dodatku plyty AsssRock wiec chcialbym troche informacji nt plyt z 6150 bo zamierzam plyte z tym czipem kupic i chcialbym sie dowiedziec o nich jak najwiecej.Bardzo mile widziane krotkie recki,linki,testy,spostrzezenia wlasne.

Pozdrawiam !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyty główne na tym chipsecie są obecnie praktycznie niedostępne. Jest tylko GIGABYTE na 6150. Szczerze mówiąc bardziej polecam Ci model GIGABYTE GA-K8N51GMF-9 na GF6100 ale na mostku południowym 430 (ma wszystko to co 6150 ale nie ma TV-outu i kodera HDTV). Płyta o wiele tańsza (w Intra-Trade jest po 195zł-wiem bo tam kupiłem za tyle) a możliwości te same. W przyszłości jak będzie Ci potrzebne HDTV albo TV-out to sobie kupisz kartę na PCI-E (już 6200TC ma te funkcje) i po sprawie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@trybron

no szczerze mowiac zaskoczyles mnie tym linkiem,bo zamierzalem tanio w miare zlozyc kompa z Athlonem a nie sempronem i ta plytka byla akurat (cenowo i ze z grafa) teraz bede mial problem bo mam do wydania tylko 2 tysie i sie nie zmieszcze w tej kwocie,ale o co dokladnie chodzi z tym firewallem ? bo jeszcze na jakiejs stronce przeczytalem ze plyty z tym czipsetem maja blad i nie moga kopiowac plikow o duzych rozmiarach :|:| dlatego te plyty potanialy chyba...ale swoja droga zajebiste rozwiazanie plyta taka dla tych co nie potrzebuja sprzetu do grania :D (w moim przypadku gram tylko w q3 lub ew w niewymagajace gry).Zobaczymy moze ktorys z uzytownikow tej plyty napisza jakie maja doznania z ta plyta ;)

Dzieki za odpowiedzi!

@przemek860513

wlasnie wolalbym 6150 z tego wzgledu ze ma tvout i wyzsze taktowanie grafiki,ale ogolnie plyty te maja niemalze to samo,wiec komentarze wlascicieli jednych i drugich mile widziane

Jak maja sie sprawy jesli chodzi o oc czipsetu i procesorow ?

Co daje dekoder HD-TV i jak praktycznie moge to wykorzystac ?

Dowiedzialem sie rowniez z jakiegos zagranicznego forum ze na plytach gigabyte z 6150 nie da sie podniesc napiecia vcore,czyli jezeli dobrze rozumiem nie da sie skutecznie podkrecac procesora,tak?czyli ile srednio da sie podkrecic Athlona 3000+ bez podnoszenia napiecia ?

Edytowane przez guru

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@trybron

no szczerze mowiac zaskoczyles mnie tym linkiem,bo zamierzalem tanio w miare zlozyc kompa z Athlonem a nie sempronem i ta plytka byla akurat (cenowo i ze z grafa) teraz bede mial problem bo mam do wydania tylko 2 tysie i sie nie zmieszcze w tej kwocie,ale o co dokladnie chodzi z tym firewallem ? bo jeszcze na jakiejs stronce przeczytalem ze plyty z tym czipsetem maja blad i nie moga kopiowac plikow o duzych rozmiarach :|:| dlatego te plyty potanialy chyba...ale swoja droga zajebiste rozwiazanie plyta taka dla tych co nie potrzebuja sprzetu do grania :D (w moim przypadku gram tylko w q3 lub ew w niewymagajace gry).Zobaczymy moze ktorys z uzytownikow tej plyty napisza jakie maja doznania z ta plyta ;)

Dzieki za odpowiedzi!

@przemek860513

wlasnie wolalbym 6150 z tego wzgledu ze ma tvout i wyzsze taktowanie grafiki,ale ogolnie plyty te maja niemalze to samo,wiec komentarze wlascicieli jednych i drugich mile widziane

Co daje dekoder HD-TV i jak praktycznie moge to wykorzystac ?

Dowiedzialem sie rowniez z jakiegos zagranicznego forum ze na plytach gigabyte z 6150 nie da sie podniesc napiecia vcore,czyli jezeli dobrze rozumiem nie da sie skutecznie podkrecac procesora,tak?czyli ile srednio da sie podkrecic Athlona 3000+ bez podnoszenia napiecia ?

Niestety to prawda, że te Gigabyte (6100 i 6150) nie mają możliwości zmiany napięcia. Ja trafiłem na super procka co na 2500 MHz idzie na standardowym napięciu :D

HDTV to wysokiej jakości telewizja (o dużej rozdzielczości). Jednym słowem nowa generacja. Info w necie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mamy już ASUSy z chipsetem 6100-410 i 6150-430. Nazwy płyt to odpowiednio A8N-VM VGA i A8N-VM CSM. Zresztą jest coraz więcej płyt różnych producentów zwłaszcza na 6100: ASRock 939NF4G-SATA2, MSI K8NGM2-IL, Biostar TF6100, Biostar GF6100-M9.

W związku z tym pytanie. Jeśli faktycznie prawdą jest, że te chipsety mają błąd, który powoduje błedy przy kopiowaniu dużych plików i Nvidia wycofuje te chipsety, to dlaczego wypuszczane są i wprowadzane nowe modele? Czy producenci nie boją się, że ktoś może ich pozwać za utrate danych, przecież zdają sobie sprawę, że wypuścili wadliwy towar?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Maksymalne HTT jakie udało mi się wyciągnąć (stabilnie) to 255 MHz dla GF 6150 i 260 MHz dla GF 6100. Obie płytki gigabyte. Obie płytki bez problemu pracowały na HTL 1200 MHz (standard 1000 MHz).

Dowiedzialem sie rowniez z jakiegos zagranicznego forum ze na plytach gigabyte z 6150 nie da sie podniesc napiecia vcore,czyli jezeli dobrze rozumiem nie da sie skutecznie podkrecac procesora,tak?

obie płytki gigabyte z gf6100/6150 nie mają możliwości zmiany napięcia procesora w biosie, ani napięcia pamięci. CPUz podawał, że napiecie A64 wynosiło ponad 1.45V w obu przypadkach, więc wiecej niż standardowe 1.4V (miejscami było nawet 1.48V). Pamięci dodstwały 2.66V w obu przypadkach.

Ile można podkręcić procesor na tych płytach? Przy założeniu, że max HTT to 260 MHz, to przy wersji 3000+ będzie to 9x260, przy 3200+ 10x260 itd.

czyli ile srednio da sie podkrecic Athlona 3000+ bez podnoszenia napiecia ?

nikt ci na to pytanie nie odpowie. Napięcie procesor dostanie ponad 1.45V, więc już lekko podniesione. Raczej prędzej płyta wysiadzie niż procesor zastrajkuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jeżeli już gram to w starcrafta, więc dobra grafika mi nie jest potrzebna.

Na moim 6100 da się w pełni płynnie grać w GTA3 VC, NfS U1 U2, Quake3, CS 1.6 itp

Grafika jest wrażliwa dość na HT, warto nawet kosztem OC trzymać go na 4x.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@guru

@Arek460

Najlepsza płytka z 6150 i jednocześnie jedna z najlepszych pod Am2 to Abit NF-M2 nView

Jeżeli ktoś potrzebuje integry i chce podkręcać to nie ma lepszego wyboru.

FSB na poziomie 360 - no problem

http://www.pcprojekt.pl/?/p__katalog_produ...it_NF_M2_nView/

Obecnie 310,- Ale warta tej ceny

Opinie o płytce

http://www.hardforum.com/showthread.php?t=1100812

http://www.silentpcreview.com/forums/viewtopic.php?t=34425

Test

http://www.virtual-hideout.net/reviews/ABI...-M2/index.shtml

W tym miesiącu najprawdopodobniej wyjdą nowe 1 jajowe A64 65nm z tdp na poziomie 45W. Taki procek (3500+) powinien kosztować ~320pln. Razem za ~630 mamy więc fajny zestaw.

Edytowane przez aldam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do Asrock'a i płyty na MCP410 i tym samym GF6100 - masz tu spory wątek o tej płycie, była to bardzo udana konstrukcja... PCI-E dawało dodatkową możliwość rozbudowy configu dla tych, co nie posiadali tyle gotówki aby odrazu zakupić mocny akcelerator graficzny :) Mówie oczywiście o socket 754... HTT na poziomie 313 - codziennie.

Wypowiedź potwierdzona na własnych wrażeniach z użytkowania.

EDIT - co do samej karty GF6100... Biosik @ 500mhz dla GPU i NFS MW chodził jak marzenie :P Oczywiście przy zmniejszonych detalach oraz 800 x 600

Pozdrawiam

Poznaniak

Edytowane przez Poznaniak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Posiadam płytę główną Asus m2npv-vm i z mojej grafy jestem zadowolony, to co że jest wbudowana jeśli ustawie ją na 128mb to bierze mi tylko 32mb ramu, a jeśli ustawie na 256 to bierze mi 128mb,

ale ja narazie nie potrzebuje ustawiać 256mb bo 128 wystarcza mi i działają mi takie gray jak:

-GTA san andreas

-Fifa 2007

-GTI racing

-Richard Burns Rally

wszystko na najwyższym poziomie muszę sprubować na gothicu 2 i noc kruka, bo gothic 3 mi nie pojedzie zamało mam ramu tylko 512, ale poco więcej skoro wszystkie gry działają a przecież nie będe dawał 400zł poto żebym sobie w gothica 3 zagrał na niskich bo raczej lepiej wbudowana nie wyciągnie, nie jestem takim maniakiem jak mój kolega żeby ymieniać całego kompa poto żeby gothic 3 mu poszedł.

A mój kolega ma wbudowanego geforca 6100 i tyle ile ustawi karte tyle mu bierze ramu, ale może tylko ustawić 128mb.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam zasadnicze pytanie: czy na chipsecie zintegrowanym 6150 jest możliwość podpięcia dwóch monitorów?? Będzie działać?? Bo mam tv lcd i na moim radku spoko działa a zamierzam zmienić platformę, jechać ze 3 miechy na grafie zintegrowanej i później dokupić jakiegoś gf8600.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam zasadnicze pytanie: czy na chipsecie zintegrowanym 6150 jest możliwość podpięcia dwóch monitorów?? Będzie działać?? Bo mam tv lcd i na moim radku spoko działa a zamierzam zmienić platformę, jechać ze 3 miechy na grafie zintegrowanej i później dokupić jakiegoś gf8600.

W dokumentacji do płyty DFI INFINITY C51PV-M2/G z 6150 jest coś takiego :

" • Dual display using DVI-D + S-Video or DVI-D + VGA

interfaces

- devices connected to these interfaces can be displayed

simultaneously

"

Co oznacza że powinno równocześnie działać jeśli dokładnie jeden monitor bedzie na DVI drugi na innym złaczu

(nie da się podłączyć nic innego do DVI jak DVI w przeciwieństwie do typowych kart)

Tego DFI nie widziałem u nas w sprzedaży pomimo że na www.newegg.com jest już dość długo.

Nie wszystkie płyty z 6150 mają dwa złącza a nawet jak mają to i tak nie ma info jak to działa.

Gdzieś widziałem opinię że w przypadku asusa M2NPV-VM nie działa równocześnie i inną że do DVI musi być przewód dual (24-pin).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wydajnosc grafiki jest na poziomie gf3 ti200(gf6100) - spokojnie smiga nfs underground i cs1.6....gorzej z cs.source ale jak sie szczegoly zmniejszy da sie pograc....

problemow z czipsetem nie zauwazylem zadnych(problem z siecia tyczy sie tylko plyt majacych dwa porty czyli w praktyce chyba zadnej nawet bo nie widzialem takowej)...problemu z kopiowaniem duzych plikow zadnego - jakis internetowy farmazon poszedl

mam gigabyte gmf z gf6100 2x512 ram i semprona 3000(s939) delikatnie wykreconego na 2166 - zero problemow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Posiadam płytę główną Asus m2npv-vm i z mojej grafy jestem zadowolony, to co że jest wbudowana jeśli ustawie ją na 128mb to bierze mi tylko 32mb ramu, a jeśli ustawie na 256 to bierze mi 128mb,

ale ja narazie nie potrzebuje ustawiać 256mb bo 128 wystarcza

Ja tez mam ta plyte i mam ustawione 32MB Nie ma sensu tego zmieniac bo automatycznie plyta zwieksza pojemnosc pamieci. Nie ma znaczenie w 3dmarku 03 czy bedzie ustawione 16 czy 256. Natomiast przy pracy gdzie potrzebuje pamiec np catia tak. Ja mam ustawione 16M

Ja poki co jestem zadowolony. Na Athlonie64 3800+ (2508MHz) pamieci 1GB ddr2 667 (716MHz 4-4-4-12) osiagam 1470 punktow w 3dmarku 03. Wydajnosc na poziomie geforce3 Ti500, fx 5200, radeona 9200, 9100. Calkiem niezle ja na grafike ktora dostajmy za niewielka doplata do plyty. Ja dalem 320zl.

Nvidia ma wypuszczac mocniejsze karty zintegrowane. Gdyby 6150 mialo chociaz 4 potoki to byloby jeszcze lepiej ale i tak jest dobrze. W HL2 moge grac, tomb raider legend tez.

Edytowane przez bekriss

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam nie wiem czy temat dalej aktualny ale tak:

posiadam kartę GeForce 6150SE, procesor AMD 64 X2 4800+ 2,5GHz i mam takie pytanie co do wydajności: gram w csa to temperatura nie przekracza 60 stopni ale gdy włączę np. cod2 to już temperatury procesora i płyty głównej skaczą do 100. Posiadam 2 wentylatory: komputera i procesora. Komputer czyszczę jak się przegrzeje czyli często. Mam takie pytanie czy te temperatury są spowodowane tym że karta jest za słaba żeby grać w cod2 (w to wątpie na opakowaniu są niskie wymagania) czy muszę kupić wentylator do karty?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karta? Wentylator do karty? 6150SE to karta zintegrowana z płytą - przynajmniej ja taką posiadam. To, czego potrzebujesz to wiatraczek na chipset (mostek północny) na płycie. Dobrze by było wymienić radiator, bo ten fabryczny o ile kojarzę (nie chce mi się ściągać obudowy) jest mało wydajny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież radiator zależy od płyty :D Ale fakt, zapewne jest po prostu za mały, albo go wymień albo zamontuj tam wentylator. Podaj nazwę płyty bo jestem w sumie ciekawy ;D Też miałęm kiedyś A64 X2 4800+ Bris i 6100 GF i wiem, że radiator potrafił parzyć.. nawet na osobnej grafie, nie mówiąc już, co się działo gdy integra pracowała.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze nie widziałem płyty z GF61xx posiadającej duży radiator na mostku. Sprawdziłem w Google i ta płyta też ma takie małe "coś". Można zacząć od dodatkowego wiatraczka na małych obrotach. Druga opcja to duży radiator. Trzecia opcja to dwie poprzednie razem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem bardzo podobne mobo i też temperatury masakryczne. Wentylator możesz założyć sam, chyba, że masz plomby na obudowie. Polecam jakiś 80mm lub ewentualnie 92mm o dość małych obrotach (ale też nie za małych, coś koło 1500 RPM), nie trzeba tutaj wielkiego przepływu i niepotrzebnego hałasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gadałęm z pewnym specem i powiedział żebym założył ten wentylator: http://www.cooling.pl/revoltec-airguard-40...odukt,1178.html

co myślicie?

Zależy jaką masz wrażliwość na db i obecną głośność komputera.

Taki też powinien wystarczyć a mniejsze obroty to mniej hałasu:

http://www.cooling.pl/noiseblocker-blacksi...ukt,551695.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w tym co ja link podałem jest 5000 obrotów a w tym co ty 2800 tak?

niby ten mój wydajniejszy ale pewnie głośny bo np na procku mam 3200 obrotów.. ;d

teraz komputer ogólnie nie pracuje głośno ale w nocy i tak nie pogram bo rodzina usłyszy :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w tym co ja link podałem jest 5000 obrotów a w tym co ty 2800 tak?

...

Tak jest w opisie ale jeśli masz na płycie wolne złącze z regulacją obrotów to zdecydowanie lepszy będzie ten tańszy

(bo tańszy , trwalszy , na wolniejszych obrotach cichy i daje zapas w skuteczności chłodzenia.)

Edytowane przez dwaIP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi