Skocz do zawartości
maxik

Chłodzenie Procesora

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam pytanie ostatnio zainstalowałem speed fana i wykazał mi następujące temp:temp1:27C, temp2 54-55C, temp3 55C, HD0 25C czy to są duże temperatury?? :blink: Czy dało by coś jak bym zamontował wentylatorki w obudowie jeden wciągający powietrze z przodu a drugi z tyłu wyciągający co o tym myslicie?? mój procesor to AMD duron 1,30GHr Prosze o szybką odpowiedz pozdrawiam i dziękuje z góry :-P

post-129614-1136330007.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam !

A moze powinienes zmienic wentylator na procesorze, nic nie napisałes jaki masz teraz ?

Wentylator wyciągający powietrze radze dać z tyłu, chyba ze nie masz odpowiedniego miejsca z tyłu. Kiedys moja temperatura procka nie wiele rozniła sie od twojej miałem moze około 49 C, na athlonie 1.2 . Zamontowałem 3 dodatkowe wentylatory 2 wciągające zimne powietrze do srodka, zamonotwane sa w boku obudowy i jeden wentylator wyciągający cieple powietrze, z tyłu pod zasilaczemi, i teraz temp procka wacha sie od 38-41 C.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam mam pytanie ostatnio zainstalowałem speed fana i wykazał mi następujące temp:temp1:27C, temp2 54-55C, temp3 55C, HD0 25C czy to są duże temperatury?? :blink: Czy dało by coś jak bym zamontował wentylatorki w obudowie jeden wciągający powietrze z przodu a drugi z tyłu wyciągający co o tym myslicie?? mój procesor to AMD duron 1,30GHr Prosze o szybką odpowiedz pozdrawiam i dziękuje z góry :-P

i to w idle takie temperatury? speed fun pokazuje różne ciekawostki czasami -7 a czasami 255*C musisz zapuścić prime 95 na 2 minutki mając jednocześnie włączony speed fun ta temperatura, która znacząco (5-10*C) wzrośnie to procesor i wtedy będziesz wiedział poza tym ponazywaj je sobie wchodzisz w konfigurację zaznaczasz daną temperaturę naciskasz F2 i będziesz mógł sobie nazwać np: dureń, N bridge, Sbridge hdd, czy jak sobie chcesz ;p

jeżeli ta druga temperatura w okolicy 55*C to mostek północny co sprawdzisz dotykając go palcem jeżeli się lekko oparzysz to jest źle ale wydaje mi się że to jest odczyt z którejś nieczynnej diody i pewnie niezależnie co byś robił będzie stał w tym samym miejscu albo po każdym uruchomieniu speedfan zmieni wartość

cokolwiek by nie mówić o duronach i ich wytrzymałości na wysokie temperatury ( miałem durnia 1,3 chodził rok i później też jeszcze u kogoś chodził niestety w lecie jego towarzystwa nie wytrzymała mobo po prostu jak się dotykało obudowy z góry to była prawie zagorąca żeby na niej rękę trzymać ) to przede wszystkim pasta pod radiator na procu dla laika arctic ceramique ( doskonała i nie przewodzi prądu sam używam jest ok ) allegro i dwa wentylatorki (góra 12 zł z przesyłką 20) jeden żeby dać z tyłu pod zasilacz wyciągający drugi żeby założyć na proca bo pewnie jest jakieś małe guffno wyjące ja bym w tej chwili zrobił to tak dwa wentylki 90 mm jeden z tyłu drugi na proc (oczywiście trzeba się wykazać inwencją jeżeli blacha z tyłu jest mało podziurkowana należy ją wyciąć bo przez te sitka nic nie leci powietrze, montaż na procu wentyla też jakiś proble ale np. na jakichś opaskach samozaciskowych takich polastikowych ) puszczone szeregowo czyli na 6 volt bytłoby znacznie ciszej i chłodniej na bank może zasilacz by zwolnił w snesie wiatraka o ile masz kontrolę obrotów względem temperatury

Edytowane przez Luk3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i to w idle takie temperatury? speed fun pokazuje różne ciekawostki czasami -7 a czasami 255*C musisz zapuścić prime 95 na 2 minutki mając jednocześnie włączony speed fun ta temperatura, która znacząco (5-10*C) wzrośnie to procesor i wtedy będziesz wiedział poza tym ponazywaj je sobie wchodzisz w konfigurację zaznaczasz daną temperaturę naciskasz F2 i będziesz mógł sobie nazwać np: dureń, N bridge, Sbridge hdd, czy jak sobie chcesz ;p

jeżeli ta druga temperatura w okolicy 55*C to mostek północny co sprawdzisz dotykając go palcem jeżeli się lekko oparzysz to jest źle ale wydaje mi się że to jest odczyt z którejś nieczynnej diody i pewnie niezależnie co byś robił będzie stał w tym samym miejscu albo po każdym uruchomieniu speedfan zmieni wartość

cokolwiek by nie mówić o duronach i ich wytrzymałości na wysokie temperatury ( miałem durnia 1,3 chodził rok i później też jeszcze u kogoś chodził niestety w lecie jego towarzystwa nie wytrzymała mobo po prostu jak się dotykało obudowy z góry to była prawie zagorąca żeby na niej rękę trzymać ) to przede wszystkim pasta pod radiator na procu dla laika arctic ceramique ( doskonała i nie przewodzi prądu sam używam jest ok ) allegro i dwa wentylatorki (góra 12 zł z przesyłką 20) jeden żeby dać z tyłu pod zasilacz wyciągający drugi żeby założyć na proca bo pewnie jest jakieś małe guffno wyjące ja bym w tej chwili zrobił to tak dwa wentylki 90 mm jeden z tyłu drugi na proc (oczywiście trzeba się wykazać inwencją jeżeli blacha z tyłu jest mało podziurkowana należy ją wyciąć bo przez te sitka nic nie leci powietrze, montaż na procu wentyla też jakiś proble ale np. na jakichś opaskach samozaciskowych takich polastikowych ) puszczone szeregowo czyli na 6 volt bytłoby znacznie ciszej i chłodniej na bank może zasilacz by zwolnił w snesie wiatraka o ile masz kontrolę obrotów względem temperatury

Witam załorzyłem jeden wiatrak na tył obudowy a wiatrak na procu mam standard 8,5cm x 7cm. A jak bym zmienił wiatrak na większy to radiator też misze? podajcie mi jakies dobre wiatraki na mojego sprzęta z alegro!! :D a i temperature sprawdzałem tez w biosie i była taka sama jak załączyłem wiatraka na tył obudowy to troche spadła do 48-19C ale jak zrobiłem 3d markiem test to miałem 54C co zrobic poradzcie mi:P Z góry dzieki!!

post-129614-1136390924.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No przydałoby sie zmienic wiatrak i radiator bo ci sie 80x80 nie zmiesci chyba ze go przykrecisz na 1 lub 2 śróbkach. Moze : http://www.allegro.pl/showcat.php?id=4707&order=t&view=gtext tolko sprawdz czy wejdzie ,ale powinien. Chyba ze czukasz czegos z drozszych to moze jakis Pentagram...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No przydałoby sie zmienic wiatrak i radiator bo ci sie 80x80 nie zmiesci chyba ze go przykrecisz na 1 lub 2 śróbkach. Moze : http://www.allegro.pl/showcat.php?id=4707&order=t&view=gtext tolko sprawdz czy wejdzie ,ale powinien. Chyba ze czukasz czegos z drozszych to moze jakis Pentagram...

Dobra ale daj mi konkretne linki radiatorów i witraków bo dałeś mi link wszystkich a i powiec jakie ci mam dac dane mojego kompa żeby mi to pasowało POZDRO!! :D

I to są moje własciwości prockia

Manufacturer: AMD

Family: Duron

Internal Clock: 1.30 GHz

Internal Clock Maximum: 1.30 GHz

External Clock: 100 MHz

Socket Designation: Slot-1

Type: <unknown>

Upgrade: Slot 1

Capabilities: MMX, CMov, RDTSC, 3DNow!, Extended 3DNow!, SSE

Version: Pro2000+

CPUID: 0x00000671

Jak możesz to znajc do niego wiatrak i radiator bez wzglądu na cenę tylko takie jakies dobre rzeby zmniejszyc tą temperature :mad: i ja sobie wybiore na który mnie bendze stac i mi powiesz czy bendzie dobry. Z góry dzięki Pozdro!

post-129614-1136398124.jpg

post-129614-1136398905.jpg

Edytowane przez maxik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ups ... sory to ten link , ja bym takie cos proponował http://www.allegro.pl/show_item.php?item=78557224.

Popytaj jeszcze na tym forum czy bedzie pasował , ale sądzie ze tak bo to jest wentyl do AMD.

powyższy link to rozsądne wyjście tanie i chyba wystarczające ALE musisz dać dobrą pastę termoprzewodzącą, to raz już pisałem jaką, no i dalej do tego wywiewu z tyłu sią przyczepiam a wiesz czemu? no bo jak założyłem sobie zallmana 90 mm z tyłu na sitko które tam miałem to się okazało że zamiast pchać na zewnątrz on tlyko mąci powietrze w środku, efektem czego był brak spadku temperatury :mur: dobra B) propomuję doświadczenie proste i łatwe weź ten wiatraczek przyłuż przez bude tak jak jest domyślam się teraz i rękę do niego w odległości powiedzmy 3 cm, następnie powiej z tej samej odległości na rękę bez żadnych przeszkód i poczuj różnicę, u mnie temperatura spadła po wycięciu z tyłu dziury gdzieś o 12-15 stopni ciężko mi teraz powiedzieć bo mam poobniżane wszędzie na wiatrakach napięcia, i nie słuchaj tych bałwanów że do wycięcia równej dziuty potzrebny jest dremel 8) jak będziesz ciekawy to ci napiszę jak za pare złotych zdobyć sprzęt o ile masz wiertarkę w domciu :blink: a tak w ogóle to temperatura nie jest taka tragiczna i możliwe że po udrożnieniu przepływu powietrza będzie w sam raz z lekkim zapasem :-P

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic...1entry1859671 link MKL z dołu naprawde fajny i tani pentagram mnie się podoba podjrzewam że schłodzi tego durona nawet na zaniżonym napięciu

Edytowane przez Luk3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra ale daj mi konkretne linki radiatorów i witraków bo dałeś mi link wszystkich a i powiec jakie ci mam dac dane mojego kompa żeby mi to pasowało POZDRO!! :D

I to są moje własciwości prockia

Manufacturer: AMD

Family: Duron

Internal Clock: 1.30 GHz

Internal Clock Maximum: 1.30 GHz

External Clock: 100 MHz

Socket Designation: Slot-1

Type: <unknown>

Upgrade: Slot 1

Capabilities: MMX, CMov, RDTSC, 3DNow!, Extended 3DNow!, SSE

Version: Pro2000+

CPUID: 0x00000671

Jak możesz to znajc do niego wiatrak i radiator bez wzglądu na cenę tylko takie jakies dobre rzeby zmniejszyc tą temperature :mad: i ja sobie wybiore na który mnie bendze stac i mi powiesz czy bendzie dobry. Z góry dzięki Pozdro!

1. popraw orty

2. po uja znowu wklejasz niepotrzebne dane (starczy tylko rdzeń i częstotliwość)

3. Po uja te obrazki?

A co do coolera to polecę to. Niewiele drożej, a będzie sporo lepsze. Co prawda ten cooler nie ma mocowania, ale Severus zrobił samemu, skontaktuj się z nim może ci pomoże ;)

Edytowane przez mkl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powyższy link to rozsądne wyjście tanie i chyba wystarczające ALE musisz dać dobrą pastę termoprzewodzącą, to raz już pisałem jaką, no i dalej do tego wywiewu z tyłu sią przyczepiam a wiesz czemu? no bo jak założyłem sobie zallmana 90 mm z tyłu na sitko które tam miałem to się okazało że zamiast pchać na zewnątrz on tlyko mąci powietrze w środku, efektem czego był brak spadku temperatury :mur: dobra B) propomuję doświadczenie proste i łatwe weź ten wiatraczek przyłuż przez bude tak jak jest domyślam się teraz i rękę do niego w odległości powiedzmy 3 cm, następnie powiej z tej samej odległości na rękę bez żadnych przeszkód i poczuj różnicę, u mnie temperatura spadła po wycięciu z tyłu dziury gdzieś o 12-15 stopni ciężko mi teraz powiedzieć bo mam poobniżane wszędzie na wiatrakach napięcia, i nie słuchaj tych bałwanów że do wycięcia równej dziuty potzrebny jest dremel 8) jak będziesz ciekawy to ci napiszę jak za pare złotych zdobyć sprzęt o ile masz wiertarkę w domciu :blink: a tak w ogóle to temperatura nie jest taka tragiczna i możliwe że po udrożnieniu przepływu powietrza będzie w sam raz z lekkim zapasem :-P

Dzięki za informacje Ale mam pytanie ale w mojej płycie głównej da sie zmienic radiator z wiatrakiem bo znalazłem na forum ze chyba nie ,to są moje dane płyty:

Manufacturer: ECS

Model: K7SOM+

Version: 1.0

BIOS Vendor: American Megatrends Inc.

BIOS Version: 07.00T

BIOS Release Date: 04/02/01

BIOS Properties: Plug and Play, Flash, AGP

A i jeszcze chciałbym się zapytać czy te wiatraki będą pasować na moje mocowanie z dwóch stron na śrubki:

1 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=79373649

2 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=80267703

Z góry pozdrawiam i czekam na odpowiedz :D

post-129614-1136407829.jpg

Edytowane przez maxik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jaki cooler proponujecie na Anthlona XP 2500+ ??

jak w podpisie wystarczy tanio i cicho chyba że chcesz kręcić

poprawka patrz sygnatura w temperaturze 20 *C śmiga temperatura nie dochodzi do57*C w prime 95 no i nie wywala błędów 8) stabilnie

Edytowane przez Luk3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[ot]

@maxik - po co ci ten zalacznik!!! :mur: jak chcesz to sobie go dodaj do avatara a nie w tym miejscu. usun to szybko po procenty ci poleca (poczytaj regulamin :mur: )

[/ot]

SPIRE WHISPERROCK V w zupelnosci wystarczy

ale na poczatek sprawdz czy czasem caly radiator nie jest zapchany kurzem

Edytowane przez greg505

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[ot]

@maxik - po co ci ten zalacznik!!! :mur: jak chcesz to sobie go dodaj do avatara a nie w tym miejscu. usun to szybko po procenty ci poleca (poczytaj regulamin :mur: )

[/ot]

SPIRE WHISPERROCK V w zupelnosci wystarczy

ale na poczatek sprawdz czy czasem caly radiator nie jest zapchany kurzem

A jaki proponujesz wiatrak na chipset?? bo mam zintegrowaną kartę muzyczną i graficzną i się troche grzeje! :mur:

wymiary radiatorka to 4,5cm X 4,5 cm co tu zamontować żeby to było wydajne poradzcie cos B)

Edytowane przez maxik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no spoko, ale on ma aluminiowy radiator, a miedz jest jednak lepsza w tego typu sprawwach. Ja osobiscie zastanawialem sie nad jakims Pentagramem Freezone, ale chcialem sie dowiedziec co o tym Wy sadzicie...

no tylko odkrylem jeden problem, moja plyta jest na socket A 462 a z tego co wyczytalem np freezone 80 cu nie pasuje pod to ... co mam wykombinowac?

Edytowane przez Rolek86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NA socketA :lol: raczej nie wlezie :lol:

też bym kupił fryzjerka i upłynnił pentagrama a co tylko żeby go zamontować trzeba kombinować bo na socket A nie wchodzi zapinka nie pasuje podobno można np: z arctic cooling cooper silent tc dopasować zapinke do niego Ale to już kolo stowy bo ten 2 wentyl też kosztuje cos kolo 30 zł :C

najśmieszniejsze jest to że mialem to guffno i oczywiście zapinke wywaliłem bo niby na co mnie ona będzie jak mam juz pentagrama :/ radiator przerobiłem na pasywne chłodzenie do 9550 wentyl chłodzi hdd na 5V a zapinka oszła się ***ać :sad:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi