Skocz do zawartości
gavar

Jakiego Radeona 9800 Pro Wybrać?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taki problem chcę kupić kartę graficzną i mam dylemat, gdyż nie wiem którą wybrać.

Przeszukałem allegro i znalazłem takich 3 kandydatów

1. http://www.allegro.pl/show_item.php?item=76786924 to jest chyba okrojona wersja radka 9800 pro, ale ma gwarancje 24 miesiące

2. http://www.allegro.pl/show_item.php?item=79957962 - ten to już chyba pełny 9800 pro, jednak gwarancja tylko 3 miesiące

3. http://www.allegro.pl/show_item.php?item=80101284 - a tu jest używany 9800 pro

Droższej karty niż te kupić nie mogę. Nie wiem która z tych była by najlepszym rozwiązaniem? A może ktoś ma jakiś lepszy pomysł na kartę w tej cenie? Co byście radzili?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwszego sobie odpuść, bo 128bit - kastrat.

Drugi to jakiś noname, ale nowy.

Trzeci to Sapphire ale używany.

Ja typuje nr3 o ile cena nie podskoczy zbyt wysoko (max dałbym za nią tak ze 370), jak nie to 2ga. Zapytaj sie osoby sprzedające karty nr2 i nr3 czy mają one rdzenie R360 (takie jak w XT). Pozatym Hynixy podobno lepiej kręcą sie od Samsungów.

Edytowane przez AragornPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wysłałem pytanie odnośnie rdzenia. Znalazłem jeszcze jedną kartę: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=80050398 ten ma rdzeń R360. Mam jeszcze pytanie czy muszę mieć nowy zasilacz bo obecnie mam codegen i czytałem gdzieś, że może mi się karta przez niego spalić. Czy to ma duży wpływ na działanie karty?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wysłałem pytanie odnośnie rdzenia. Znalazłem jeszcze jedną kartę: 1860695[/snapback]

To nie jest zaden noname tylko karta wyprodukowana przez Ati.
To jest raczej tak zwany "Build by Taiwan" :lol: Edytowane przez AragornPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co Wy sie tak na to R360 uparliscie :) Przeciez to pic na wode fotomontarz jest. Jesli nie masz PCB od XT to Ci nic nie da R360. Lepsze OC ?? Z ktorej strony :) R 350 ludzie kreca na 480mhz.

Mój R350 leciał stabilnie na 463 przy chłodzeniu oknem :razz:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dostałem odpowiedzi z allegro więc tak: karta numer 2 jest tylko jedna sztuka z rdzeniem R360, karta numer 3 ma rdzeń R350. Nie zależy mi na tym żeby tą kartę jeszcze kręcić tylko żeby mi stabilnie wszystko chodziło. Moja stara karta Geforce 4 Ti 4200 się uszkodziła i wieszają mi sie wszystkie gry, chociaż karta nie była kręcona nigdy dlatego nie chciałbym żeby to się powtórzyło. Ta 4 karta to czuje, że pójdzie wysoko niestety.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dostałem propozycje od jednego użytkownika tego forum:

"- XpertVision Radeon 9800se @ PRO , 128MB , 256bit ,

- wystarcza modowane sterowniki zeby odblokować wszystkie 8 potoków

- na karcie najlepsze dla serii 9800 pamięci Hynix BGA 2,5ns

- odblkowują się wszystkie na 100% sprawne potoki

- karta z tymi pamieciami nadaje się do podkręcania

- choć nigdy mnie byla podkrecana bo daja rade we wszystkich grach

- wersja karty BOX - z dwiema orginalnymi grami

dodatkowo moge dorzucic GRATIS :

+ cooler na GPU Arcitic Cooling SILENCER rev.3

- nowy , nie uzywany jeszcze nie zdazylem zalozyc

- tylko wypolerowany spód"

proponowana cena 360,- za karte z coolerem

poprosiłem o dane dotyczące taktowania i otrzymałem odpowiedź:

"jesli dobrze pamietam to karta byla taktowana R:380 / M:600 (albo 680)

raz do testow ja podkrecalem i chyba poszla 420 / 720 na standardowym chlodzeniu"

Co sądzicie o tym zestawie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój R350 leciał stabilnie na 463 przy chłodzeniu oknem :razz:

Moj r350 455 ,ale po godzinie rthdribl sypal artami :) O dziwo w grach nic nie bylo widac. Potem mi sie przypalil Molex i mi wymienili na R360 z Hynix'ami ,ale na PCB od PRO i musze przyznac ze zadnej roznicy w O/C. Pamiatki/GPU max stabilnie tak jak mam w sigu. Jak dam wyzej to te biale cho.. kropki w rthdribl po jakims czasie :sad:

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dostałem propozycje od jednego użytkownika tego forum:

"- XpertVision Radeon 9800se @ PRO , 128MB , 256bit ,

- wystarcza modowane sterowniki zeby odblokować wszystkie 8 potoków

- na karcie najlepsze dla serii 9800 pamięci Hynix BGA 2,5ns

- odblkowują się wszystkie na 100% sprawne potoki

- karta z tymi pamieciami nadaje się do podkręcania

- choć nigdy mnie byla podkrecana bo daja rade we wszystkich grach

- wersja karty BOX - z dwiema orginalnymi grami

dodatkowo moge dorzucic GRATIS :

+ cooler na GPU Arcitic Cooling SILENCER rev.3

- nowy , nie uzywany jeszcze nie zdazylem zalozyc

- tylko wypolerowany spód"

proponowana cena 360,- za karte z coolerem

poprosiłem o dane dotyczące taktowania i otrzymałem odpowiedź:

"jesli dobrze pamietam to karta byla taktowana R:380 / M:600 (albo 680)

raz do testow ja podkrecalem i chyba poszla 420 / 720 na standardowym chlodzeniu"

Co sądzicie o tym zestawie?

ja bym olał.

karta sprzedawana teraz poki jeszcze żyje... pewnie ostro kręcona cały czas ( kto tego nie kręcił? kto tu nie kręci:D?) IMHO to jak fajna BMW przeciez to logiczne że silnik będzie troche dojechany, a takie gadanie KARTA NIE KRĘCONA , POSZLA XXX TYLKO DO TESTÓW itd to sorry ale nie łykam;]

no chyba że gwarancji rok da i będzie git z ewentualną reklamacja

Edytowane przez HeatheN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brac pelnego r9800pro od szfira , na r360 takie moje zdanie. Mialem i nie narzekalem a ponad 7k zrobilem na nim w 3dmarku03 i to nie byl koniec :D. Spokojnie latal na 465 gpu ale pamiatki troszke kiepawo bo 752 - mysle, bo byl na hynixah 2,8 ns , mały vmodzik na memki i 800 by peklo z paluszkiem w tyłeczku . Te szafirki po 8k robia po zabiegach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brac pelnego r9800pro od szfira , na r360 takie moje zdanie. Mialem i nie narzekalem a ponad 7k zrobilem na nim w 3dmarku03 i to nie byl koniec :D. Spokojnie latal na 465 gpu ale pamiatki troszke kiepawo bo 752 - mysle, bo byl na hynixah 2,8 ns , mały vmodzik na memki i 800 by peklo z paluszkiem w tyłeczku . Te szafirki po 8k robia po zabiegach.

kolejny dowód na to:D że nie brałbym uzywanego 9800pro KTO TEJ KART NIE DOJEZDZAL:D? hehe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja myślę, że najlepszym wyborem będzie MSI 9800Pro 256bit/128MB. Cena to 450 zł, ale w zamian za to mamy gwarancję na 2 lata.

Macie racje, że najlepiej kupić nową kartę jak ta proponowana u góry. Jednak nie ma już tej karty w tym sklepie. Znacie może jakieś inne źródło skąd można kupić pełnego radeona z gwarancją?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trudno jest teraz znalezc pelnego 9800Pro z 24 miesieczna gwarancja. Na allegro sa na razie tylko "uzywki" z maksymalnie 3 miesieczna gwarancja lub jakies "kastraty" z pelna gwarancja lecz tych nalezy sie wystrzegac jak ognia. Musisz poczekac jak ktos wystawi nowki lub zmienic obiekt swoich zainteresowan np. na 6600/6600GE/6600GT.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi