Skocz do zawartości
Vengeance

hercules 8500le taktowanie

Rekomendowane odpowiedzi

kupiłem nowego 3d prophet fdx 8500le i podobno jest on taktowany (domyślnie) 250/240mhz (http://twojepc.pl/artykuly1.php?id=wojny_klonow&strona=12) i ma słabe możliwosci o/c ze standardowym biosem (brak mozliwosci wyjsca ponad 260) natomiast muj w power stripe domyślnie pokazuje 250mhz / 250mhz i bez problemu

podkręca się na 275/275 ale przyrost wydajnosci wtedy nie jest zbyt duzy ok. 400pkt cos tu hyba jest nie w porzadku czyzbym mial szczecie a moze pecha ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. sprawdz pamieci - ja widzialem tylko z 4.0ns ale slyszalem ze sa tez 3.6ns

2. wydajnosc nie rosnie dlatego ze po przekreceniu ponad 250 dla pamiatek ustawiaja sie gorsze timingi dla pamieci - cos np jak Cas 2 na 100MHz i Cas3 na 133MHz przy SDRAMie - tak przynajmniej slyszalem od kolesia ktory zapodawal kilka BIOSow do tego Herca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Vegeance sprawdz pamięci, na moim Hercu są Hynixy 4ns i na orginalnym biosie rzeczywiscie słabo sie kręci ale na podmienionym śmiga bez problemu na 275/275

Słuchajcie mam zamiar kupić MSI Ti4200 i mam pytanie. Gdzie jest napisane jakie to są pamięci czy na samych pamiątkach czy gdzieś na pódełku? I czy jest jeszcze możliwość kupienia tego GF z tymi pamiątkami 3,6?

Pozdrawiam

Punek

Wesołych Świąt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słuchajcie mam zamiar kupić MSI Ti4200 i mam pytanie. Gdzie jest napisane jakie to są pamięci czy na samych pamiątkach czy gdzieś na pódełku? I czy jest jeszcze możliwość kupienia tego GF z tymi pamiątkami 3,6?...

to sa zazwyczaj 2 ostatnie cyfry w oznaczeniach pamieci (moze byc i 1)

jak bedziesz kupowal te "zwykle" Ti4200 (zwykle = AGP 4x) to na 64MB karcie beda Hynix 3.6 a jak bedziesz kupowal 128MB to "powinny" byc Hynix 4.0 lub Samsung 4.0 (nie pamietam jak to jest na MSI)

a co do oznaczenia fotka wyjasni najlepiej Hynix 3.6 z MSI Ti4200 64MB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kupiłem nowego 3d prophet fdx 8500le i podobno jest on taktowany (domyślnie) 250/240mhz (http://twojepc.pl/artykuly1.php?id=wojny_klonow&strona=12) i ma słabe możliwosci o/c ze standardowym biosem (brak mozliwosci wyjsca ponad 260) natomiast muj w power stripe domyślnie pokazuje 250mhz / 250mhz i bez problemu 

podkręca się na 275/275 ale przyrost wydajnosci wtedy nie jest zbyt duzy ok. 400pkt cos tu hyba jest nie w porzadku czyzbym mial szczecie a moze pecha ???

400 puktow to nieduzy przyrost jak na tak male podkrecenie, chyba Ci sie cos poprzestawialo kolego 8O :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

System Configuration

Operating System Microsoft Windows 98

DirectX Version 8.1

Mobo Manufacturer ECS

Mobo Model K7S5A

AGP Rates (Current/Available) 4x / 1x 2x 4x

CPU AMD Duron Processor 1120 MHz

FSB 66 MHz

Memory 256 MB

Graphics Chipset ATI RADEON 8500/LE

Driver Name RADEON 8500 Series

Driver Version 4.14.01.9076

Video Memory 64 MB

Program Version 3DMark2001 SE

Resolution 1024x768 32bit

Texture Format Compressed

FSAA Disabled

Z-Buffer Depth 32bit

Frame Buffer Double

Rendering Pipeline D3D Pure Hardware T&L

Test Results

3DMark Score 6275 3D marks

Game 1 Car Chase - Low Detail 78.5 FPS

Game 1 Car Chase - High Detail 27.1 FPS

Game 2 Dragothic - Low Detail 122.9 FPS

Game 2 Dragothic - High Detail 64.0 FPS

Game 3 Lobby - Low Detail 81.4 FPS

Game 3 Lobby - High Detail 35.5 FPS

Game 4 Nature 45.8 FPS

Fill Rate (Single-Texturing) 951.3 MTexels/s

Fill Rate (Multi-Texturing) 2116.0 MTexels/s

High Polygon Count (1 light) 31.5 MTriangels/s

High Polygon Count (8 lights) 10.0 MTriangels/s

Environment Bump Mapping 136.0 FPS

DOT3 Bump Mapping 92.5 FPS

Vertex Shader 74.2 FPS

Pixel Shader 90.6 FPS

Advanced Pixel Shader 91.2 FPS

Point Sprite 26.0 MSprites/s

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze i proc )): ale jest spx z karty jestem zadowolony oglądałem wczoraj divixa i na tv i jakosc jest poprostu fenomenalna :D

jak wlaczylem w zakladce dx wszystke duperele na qualiti spadla mi wydajnosc do 4500pkt )): a bez 6300 ;p ale to ten proc...

Jak masz ustawione w zakładce Direct3D na "wydajność"? - chodzi mi o wynik 6300

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Vengeance podeślij mi twojego biosa na maila, bo teraz jade na podmienionych z inego Radeona nawet nie pamietam z jakiego. Potestowałbym sobie ten twoj bios. U mnie po podkreceniu na 275/275 wzrost wydajnosci w 3DMarku był 10%

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Vengeance podeślij mi twojego biosa na maila, bo teraz jade na podmienionych z inego Radeona nawet nie pamietam z jakiego. Potestowałbym sobie ten twoj bios. U mnie po podkreceniu na 275/275 wzrost wydajnosci w 3DMarku był 10%

To znaczy Herc podkręcony na oryginalnym biosie, miał mniejsze osiągi niż Herc podkręcony na nie oryginalnym biosie???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak, ponieważ na orginalnym nie da sie za bardzo podkrecic pamieci a na nieorginalnym biosie szły u mnie spokojnie na 280 a wiem ze u innych nawey wyzej.

Wiem, że chodzi tu o timingi pamięci! Oryginalny bios herca ma je bardzo wyśrubowane, a co za tym idzie pamięci są słabo podkręcalne. Po zmianie biosa timingi są łagodniejsze więc pamiątki można sporo podkręcić, ale wydajność powinna być porównywalna! - dobrze kombinuje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak, ponieważ na orginalnym nie da sie za bardzo podkrecic pamieci a na nieorginalnym biosie szły u mnie spokojnie na 280 a wiem ze u innych nawey wyzej.

Wiem, że chodzi tu o timingi pamięci! Oryginalny bios herca ma je bardzo wyśrubowane, a co za tym idzie pamięci są słabo podkręcalne. Po zmianie biosa timingi są łagodniejsze więc pamiątki można sporo podkręcić, ale wydajność powinna być porównywalna! - dobrze kombinuje?
powiedzcie jeszcze jak krecic karte biosem? nigdy nie probowalem

i bez dokladnych instrukcji wolalbym nie ryzykowac ( nie mam na

drugiego radka ) opcja szukaj wyswietla tyle topikow, ze po 2h czytania

zaczynam watpic... bede wdzieczny za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bios ktorego wgralem okazal sie trefny, mam ciagle krzaki w windzie. backup starego biosa ktory zrobilem okazal sie uszkodzony.

bede wdzieczny za podeslanie mi SPRAWDZONEGO i DZIALAJACEGO

biosa do herculesa 8500 le... :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...