pranar Opublikowano 5 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2006 WITAM po raz pierwszy na tym forum. Jestem tutaj między innymi dlatego, iż zauważyłem od pewnego czasu nasilającą się wadę w wyświetlanym obrazie na moim monitorze marki Marvin, model Multisync IM767B. Tak jak w temacie, obraz jest nieostry, szczególnie i góry i na dole, wzrok się przy tym męczy, chociaż parametry wyświetlanego obrazu które można odczytać są chyba jak na ten monitor OK: 1024x768; 85Hz; 68,6KHz. Tak samo ustawienia sterowników mojej karty graficznej ATI Radeon 9550 są domyślne. Dodam jeszcze, że korzystam z WIndowsa XP professional z SP2. Nie wiem jaka jest tego przyczyna, czyżby po prostu już się zużył ? Ma niecałe 3 lata. Będę wdzięczny za odpowiedź. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 5 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2006 Parametry tego monitora jak na 17 sa normalne Plamka 0.27mm sferyczny ekran Max rozdziałka 1280*1024. Czy cały obraz jest rozmazany czy tylko kolory sie rozwarstwiły?? Użyj nokia monitor test i stestuj ten monitor. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pranar Opublikowano 6 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2006 Nie wiem czy dobrze się zrozumieliśmy, ale powtórzę jeszcze raz, jest to monitor CRT. Obraz na nim rozmamzany jest cały czas, chociaż przy jego uruchomieniu to zjawisko jest intensywniejsze. Myslę, że kolory, ich proporcje są OK, natomiast najbardziej przeszkadzającą mi rzeczą jest jego mała ostrość. Trudno nieraz odczytać na nim litery pisane małą trzcionką. Co do programu Nokia to muszę go najpierw zdobyć i przetestować nim mój monitor. Dziękuję za podpowiedź i czekam na następne. Pozdrowienia. :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 8 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2006 (edytowane) Teraz juz wszystko rozumiem twoj poprzedni opis mnie zmylił Tak jak w temacie, obraz jest nieostry, szczególnie i góry i na dole To jets na to prosta rada bo mowisz ze : . Obraz na nim rozmamzany jest cały czas, chociaż przy jego uruchomieniu to zjawisko jest intensywniejsze. Działo elektronowe straciło troche emisji ( to normalne) I musisz ustawić sobie ostrosć Teraz tak : Odłączasz monitor od sieci ( niby normalne ale wole przypomniec).Najlepiej jak by wczesniej go odlaczyć np na 10 minut. Zdejmujesz obudowe. Znajdujesz trafopowielacz tu przykladowy http://img224.imageshack.us/my.php?image=trafoo7ti.jpg I z boku jego sa 3 potencjometry Screen : słuzy do zwiekszania jasnosci monitora (tego lepeij nie ruszaj ale jak monitor przy max jasnosci jest dalej ciemny to mozesz to poprawic ale zeby głebia czerni była dalej czernia a nie szara.(nokia monitor test) Focus 1 : ustawianie ostrosci w pionie Focus 2 :Ustawianie ostrosci w poziomie Podłączasz monitor do kompa pozniej sieci. Włączasz uwazaj w trafopowielaczu na ten czerwony kabel co idzie do kineskopu tam wystepuje napiecie 22 kV potrafi kopnac solidnie Wsadzasz srubokret krzyzowy i na poczatku regulujesz focus 1 pozniej 2 gi do uzyskania maksymalnej ostrosci Jesli monitor jest za ciemny to mozesz tez ruszyc screena. Jesli jest rozjechana zbierznosc dynamicza kolorów to tez ci przepis podam. Ale najpierw ustaw Ostorsc i powiedz jak ci poszło. Good Work :) Edytowane 9 Stycznia 2006 przez Kwazor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...