Skocz do zawartości
Drozda

Pentagram Freezone Np-40 Cu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

A co śadzicie o Thermalright NB-1C? Jak ma się jego wydajność do Pentagrama Freezone NP-40 Cu trybie pasywnym. Jak dla mnie NB-1C prezentuje się okazale, tyle że jego cena już mniej :-( Krótko mówiąc czy wydanie 2 x większych pieniążków będzie uzasadnione, mając na względzie także możliwość instalacji na nim wentylatora. W przyp. Thermalright-a jego wymiary powinny wynosić 45 x 45 x 10 mm. Czy są dostępne na rynku takie ciche wentyle? Przewidziany dla NP-40 wentyl ma długośc boku krótsza o 5 mm (40), a więc jego qltura pracy może być niższa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Czy posiadacze platform Intela (chodzi o płyty z haczykami) zdejmowali z Freezone'a metalowy zaczep. Jak dla mnie strasznie szpeci i niestety na wyglądzie cooler traci. Dlatego zaraz po zakupie próbowałem go usunąć poprzez odkręcenie nakrętki, ale nic z tego - śruba ani drgnęła. Wydaje mi się, że jej końcówka jest poniklowana i przez to blokuje nakrętkę. Czy Wy daliście radę?

Druga sprawa. Zauważyłem, że spód radiatora zeszlifowany jest pod lekkim kątem (skosem) w stosunku do płaszczyzny wyznaczonej przez jego finy. Poza tym powierzchnia wydaje się dość dobrze wypolerowana, choc do lustra oczywiście sporo brakuje. Niemniej nie widzę sensu jej poprawiania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zakupiłem Pentka Freezone Np-40 Cu na ASUS-a A8N-E. Przypuszczałem, że będą problemy z montażem, ale to co musiałem przejść ... przechodzi ludzkie pojęcie.

Pierwsze co mnie spotkało przy zmianie wiatraka ... to demontaż starego bubla ... (wersja z wiatrakiem 10K). Nie dało się tego zdemontować i w końcu nerwy puścuły i obciąłem nogi ze starego radiatorka (tzn. zaczepy ze sprężynami). Kolejny numer ... radiator przykleił się do chipsetu ... wszystko przez beznadziejną pastę termoprzewodząca (jakaś zwykła silikonowa). Kiedy odkleiłem wreszcie radiator ukazał się obraz strasznie zabrudzonego chipsetu nForce 4 Ultra. Chipset był otoczony czarną naklejką, którą zaraz sciągłem. Pasta nałożona na Chipsecie była strasznie zaschnięta, a część weszła pod naklejkę (niechlujstwo ... ze strony ASUS-a). Chipset czyściłem ok 1,5h! Kiedy wreszcie skończyłem zabezpieczyłem otoczenie chipsetu "szkotem" (czarną taśmą izolacyjną). Przyszedł czas sprawdzić czy pasuje radiatorek ... oczywiście okazało się, że rozstaw jest za duży ... względem otworów w Asusie A8N-E. Do akcji wkroczyła wiertarka. Powiększyłem dziurę wzdłóż dwukrotnie. Ale to było wciąż za mało. Po ponownym rozwierceniu wiertarka mi obejchała i dziura powiększyła się do góry. Poniższy rysunek przedstawia mniej więcej jak to wyglądało:

Dołączona grafika

Nałożyłem cienką warstwę pasty Arcric Silver 5 na chipset ... i trochę w około. Pierwsza noga weszła. Druga, z oporami pod kątem. Wygląda to mniej więcej tak (wybaczcie, że w MS Paint :P)

Dołączona grafika

Jedna rzecz mnie zaniepokoiła ... radiator jakby nie dokońca dotykał chipsetu. Okazało się, że po pierwsze zawadza Gniazdo zasilające wiatrak chipsetu, a po drugie kondesator (ach ci inżynierowie ASUS-a). Jeden z pinów gniazda zasilającego ... wygiąłem. Co z kondesatorem ... Wziąłęm śrubokręt ... i delikatnie zacząłem go przechylać. Niestety trochę przedobrzyłem ... i wyszły nogi kondensatora ... zawał. Całe szczęscie go nie wyrwałem. Radiator lepiej doszedł. Oto elementy, które zawadzały w moim wypadku:

Dołączona grafika

Radiator siedzi stabilnie ... jednak przy mocniejszym przyciśnięciu w jedną lub drugą stronę kołysze się ... dośc mocno ... choć niby przylega ... Komputer działa. Na radiatorek dmucha na razie 80 mm wiatrak, wkrótce będzie na nim Sharkoon 40x40 mm 3k obrotów. Moje pytanie. Jak sprawdzić (oprócz wyjmowania płyty ...) czy na pewno radiator dobrze przylega ... nie grzeje się prawie wcale (sprawdzane 5 min po załączeniu komputera ... organo leptycznie) ... wiem że to mało ... ale czy temp już nie powinna być odczuwalna? Drugie pytanie, czy normalne jest że na chipsetach seri nForce 4 ... radiator kołysze się?

Sory za długi post, ale chciałem przedstawić sprawę możliwie jak najdokładniej. Z góry dzięki za wszelke odpowiedzi. Pozdrawiam.

Edytowane przez Nerio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie pasuje to normalne - nforce4 ma inny rozstaw, do czego doszedłeś :)

zrobiłeś to tak jak na rysunku odręcznym ? 1 strone z mocowaniem zostawiłeś po staremu, przerobiłeś tylko ten drugi otwór bliżej?

ja mam na tym niebieskiego zalmana, bez problemu sie reguluje odległość ile ci potrzeba

co do kołysania normalne, to sie trzyma tylko na 2 kołkach, nie lata on jakoś specjalnie, ale jak sie siłą poruszy wyczujesz kołysanie,

nawet jak dasz paste i poruszysz go słychać jak sie układa pod nim :)

nie wiem jak w twoim modelu bo widze masz ten starszy, moj jest z ukośnie montowanych chipsetem,

tam od spodu była pasta jakiś biały silikon, a na radiatorze to nie wiem co to i po co... jakaś guma do żucia różowa :)

Edytowane przez Naits

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wygrzebałem pierwsze zdjęcia ze zmiany chłodzenia na chipseta asusa a8n-e, i tego co jest pod nim :)

Przed :P

Dołączona grafika

Po :P

Dołączona grafika

nie dało sie tego doprowadzić idealnie, to jest jakiś klej a nie pasta i nie schodzi dobrze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tego nie dał rady niestety :) on jest dobry do świeżej pasty lub lekko zaschnietej a nie do gumy/kleju :)

to białe to zapewne zwyczajna pasta silikon, a to szarawe to klej termo bo radiator miał takie coś na spodzie, i zrobiła sie z tego ładna breja trudna do usunięcia :P

ciekawe po co ten klej termo skoro są kołki ale mniejsza o to...

Edytowane przez Naits

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przecież ja własnie nim robiłem, tym izopropylem kontakt IPA, zeszło to co było świeże, tych mocno zapieczonych nie dał rady, to samo zwyczajny spirytus nie chciał tego tknąć, z chipa jeszcze w miare ale to po bokach to była masakra :) Może dlatego że chip ma śliską powierzchnie a tamto na około to gumowa nakładka (nie można było jej zdjąć :) ) no mniejsza o to temat jest o pentagramie

Edytowane przez Naits

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O rany ale masakra na tym chipsecie... ehh jak wkoncu dostane swoją płyte (tez a8n-e) to odrazu to ustrojstwo ścieram... jak dla mnie to przedobrzyli panowie z asusa :P A co do pentagrama... wydaje mi sie on poporstu porażką.. bo na nic on praktycznie bez żadnej modyfikacji nie wejdzie :/ A szkoda... bo na samym początku chciałem go zakupić :(

Edytowane przez Drozda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

izopropanol dobry na lekkie zabrudzenia (wiem bo mam), do brudnej roboty aceton (wiem bo mam) doczyści kazde paskudztwo do czysta, czysciłem procki, chipsety tudzież karte graficzna, nawet jak moduje sie płytę i potem na gwarancje ja daje (chodzi o lutowanie) to usunie slady po kalafoni i innch topnikach do czysta, wbrew temu co niektórzy pisza nie niszczy laminatu, tylko trzeba uwazac na plastiki i gumę, lepszy od propanolu bo szybciej odparowywuje, te gumopodobne mazidło tez doczyści miałem takie cos na chipsecie epoxa 8rda+

Edytowane przez ptys

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to są pozostałości po kleju termo pod radiatorem asusowym, nie wiem po co go tam dali skoro są kołeczki ale niech im będzie stabilniej sie trzymało tylko pasta zwykła zmieszała sie z tym klejem termo i oto efekt, acetonu nie sprawdzałem ale benzyną też ładnie schodzi, taką do zapalniczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie pasuje to normalne - nforce4 ma inny rozstaw, do czego doszedłeś :)

zrobiłeś to tak jak na rysunku odręcznym ? 1 strone z mocowaniem zostawiłeś po staremu, przerobiłeś tylko ten drugi otwór bliżej?

ja mam na tym niebieskiego zalmana, bez problemu sie reguluje odległość ile ci potrzeba

co do kołysania normalne, to sie trzyma tylko na 2 kołkach, nie lata on jakoś specjalnie, ale jak sie siłą poruszy wyczujesz kołysanie,

nawet jak dasz paste i poruszysz go słychać jak sie układa pod nim :)

nie wiem jak w twoim modelu bo widze masz ten starszy, moj jest z ukośnie montowanych chipsetem,

tam od spodu była pasta jakiś biały silikon, a na radiatorze to nie wiem co to i po co... jakaś guma do żucia różowa :)

Tak ... tylko z jednej strony poszerzałem otwór. Dzięki, za info na temat "kołysania się". Teraz jestem spokojniejszy. Jak przechylałem radiator nie słyszałem, żeby pasta się układała ... jak wiadomo nie daje się za dużo pasty ... Powinno być tyle, żeby nie było widać chipsetu, ale nie za grubo. Kolejna sprawa ... wpadłem na pomysł, dzięki któremu nie trzeba będzie wyginać kondensatora. Wystarczy obciąć (skrócić) drugi zaczep. Szkoda, że nie wpadłem na to wcześniej ... Znowu wszystko wyciągąć.

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Użytkowincy NF3 bedą mieli problem - chłodzenie nie wejdzie. Dziś byłem w cooling PL i mi wsio powiedzieli...

Na DFI Lp 250GB a to przecież też NF3 wchodzi bez problemu. Wymiary NB sa standardowe, to czy wejdzie, czy nie zależy od architektury konkretnej płyty.

<br>

A tak poza tematem, jestem zadowolony z tego coolerka jak szlag :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SwifTech 1923167[/snapback]

A na moja mobo pasuje jak ulal ( Asus A8N Sli Deluxe ) :) Jak ktos znajdzie namiar na sklep z tym coolerkiem to prosze o kontakt :)
Tu macie:

http://www.classifieds.pl/ogloszenia/swift...29372_3215.html

http://www.4max.com.pl/default.asp?g=142&gg=19&produkt=871

Wersja P i A :huh:

Ale jego cena zabija - 160 zł :zonk:

Ostro przegieli z ceną za taki kawałek blachy :mad:

Co do pentka Np-40 Cu to na mobo Epox 9NPA+ Ultra chyba nie zmieszcze? Tam bardzo blisko chipsetu grafika siedzi :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu macie:

http://www.classifieds.pl/ogloszenia/swift...29372_3215.html

http://www.4max.com.pl/default.asp?g=142&gg=19&produkt=871

Wersja P i A :huh:

Ale jego cena zabija - 160 zł :zonk:

Ostro przegieli z ceną za taki kawałek blachy :mad:

To już dawno nie aktualne. 4max nie prowadzi, podobnie jak zaden inny sklep w PL sprzedaży MCX159. Wiem to, bo dowiadywałem się. W końcu dałem temu pokój i kupiłem Pentagrama NP-40 Cu. Druga sprawa, że podane przez Ciebie wersje to starocie. Obecnie sprzedawane nie maja rozróżnienia z przeznaczeniem na konkretną platformę AMD lub Intel, tylko na wersję Cu, bądź też Al. Starą gamę od nowej mozna b. łatwo odróżnić po budowie słupków. Nowe nie przypominają śrubek, gdyż są gładkie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiedziałem :oops:

Po prostu widziałem ten radiator, jak przeglądałem sieć i chcąc pomóc wkleiłem linki.

A że niesprzedają, to się nie dziwie, bo za taką cene to kupców by mieli baardzo mało. <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiedziałem :oops:

Po prostu widziałem ten radiator, jak przeglądałem sieć i chcąc pomóc wkleiłem linki.

A że niesprzedają, to się nie dziwie, bo za taką cene to kupców by mieli baardzo mało. <_<

Trafiłeś w samo sedno. To jest właśnie główny i jedyny zarazem powód, dla którego nie handluje się tym chłodziwem w Polsce. W przyp. tej konkretnej firmy od momentu opuszczenia przez produkt fabryki, za dużo pośredników jest po drodze, a zatem cena dla ostatecznego nabywcy jest taka, a nie inna (czyt. totalnie zaporowa i nieuzasadniona z ekonomicznego pkt-u widzenia).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro troszke odeszliscie od tematu to na Asusa A8N-E albo i Sli moze cos takiego

http://www.cooling.pl/product_info.php?cPa...roducts_id=1202

ale więcej w temacie o chłodzeniu Asusa,

Pozdro

Edytowane przez JejoX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi