Skocz do zawartości
Drozda

Pentagram Freezone Np-40 Cu

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pewien dylemat. Czy ten radiator wejdzie na NF7 na którym już jest Pentagram QVC 100Cu+? Chciałem kupić zalmana niebieskiego, ale on się napewno nie zmieśći, więc pozostaje NP-40Cu. Jest ktoś kto próbował już tej kombinacji? Bo średnio mi się uśmiecha płacić 40zł nie mając pewności, że będzie ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze to wątpię. NP jest jedwabiście szeroki. To jest największy jego kłopot.

Nie wiem jak tam u was, ale w KrK mamy sklep do którego możesz przyjść np z mobosem i sobie poobadać jak się sprawa ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WItam a ja mam pytanie czy ten Pentek wejdzie na DFI INFINITY 4x ??

Bo standardowo znajduje sie tam taki WYJEC (6000rpm) ze sie wytrzymac nie da

Sciagnelem go wypolerowalem zalozylem AS5 i tempa troszke lepiej przy 1,5v ma ok 30-31 stopni (przy zamknietej budzie) chodz nie wiem na ile pomiar ten jest prawdziwy bo jak dotkne palcem radiatora to jest on naprawde goracy ...

Tak czy inaczej bez wzgledu na jego "walory" chlodzace ... jest przekreslony w moich oczach ze wzgledu na halas jaki powoduje ...

Czekam na Propozycje wymiany

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze to wątpię. NP jest jedwabiście szeroki. To jest największy jego kłopot.

Nie wiem jak tam u was, ale w KrK mamy sklep do którego możesz przyjść np z mobosem i sobie poobadać jak się sprawa ma.

J.O.H.N zadal dobre pytanie. Ktory to sklep masz na mysli?????

Edytowane przez Errorx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pewien dylemat. Czy ten radiator wejdzie na NF7 na którym już jest Pentagram QVC 100Cu+? Chciałem kupić zalmana niebieskiego, ale on się napewno nie zmieśći, więc pozostaje NP-40Cu. Jest ktoś kto próbował już tej kombinacji? Bo średnio mi się uśmiecha płacić 40zł nie mając pewności, że będzie ok.

z tego co wiem z recenzji na cooling.pl wchodzi na AN7, ponoć jest też problem z szerokoscią rozstawu kołków bo wynosi ona 59mm, a nie 55mm, tak czy siak już go kupiłem na Epoxa 8rda3+pro i dziś zamontuje a potem podziele się spostrzeżeniami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sądzę, że jest taka możliwośc. Ja osobiście nie miałem problemu z porównaniem wentyli ilu tylko chciałem.

www.spinpoint.pl

A no racja znam ten sklep. Przesluchiwalem tam chyba z 15 wentyli zanim kupilem i nie bylo problemu z tym. Dobry sklep :)

Ale nie robmy offtopa

Edytowane przez Errorx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja powiem Ci że napewno nie....mam aluminiową wesję tego Pentka na NB i dosyc się grzeje...biorąc pod uwagę fakt, że miedź sama w sobie lepiej odbiera, ale gorzej oddaje ciepło...to [gluteus maximus] zbita...zagrzeje Ci się masakrycznie przy podkręconym Radku....no chyba że zastosujesz jakieś wentyle....ale z tego co wiem, to tam wchodzi bodajże tylko 45mm albo 60mm, nie mam pewności....czyli badziewie....inna sprawa...że próbowałem tego pentka wcześniej zamontowac na Radeonie 9550, ale otwory nie pasowały..nie wiem jak będzie z 9500...dlatego ja go zastosowałem na mostek północny..pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja powiem Ci że napewno nie....mam aluminiową wesję tego Pentka na NB i dosyc się grzeje...biorąc pod uwagę fakt, że miedź sama w sobie lepiej odbiera, ale gorzej oddaje ciepło...to [gluteus maximus] zbita...

to akurat nie jest prawda.

polecam przeczytanie artykulu odnosnie tego mitu, ze alu lepiej oddaje cieplo.

overclockers.com

Edytowane przez tomos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobre wiadomości z frontu.

Mam zamiar wymienic mobo na DFI LanParty UT nF4 Ultra-D i poszukiwałem odpowiedniego (czyt. cichego i wydajnego) chłodzenia do chipsetu.

Mimo ostrzezen zdecydowałem się na Pentagrama FREEZONE NP-40 Cu. Miałem dziś dwa miłe zaskoczenia:

1. cena 29zł

2. otwory montażowe są podłuzne - rozstaw 50-60mm, z czego wiem DFI ma 53mm więc jest bajer.

Dokupiłem do tego Sharkoona 40mm (3000 obr, 6 m3/h, 16 db); powinno być ładnie. Czy podzilacie mój optymizm?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Narcyz qcv100 cu+ wchodzi z niebieskim zalmanem ale zalmana trzeba poddać sporawej obróbce...podrzucałem foty jak to wygląda w temacie o nf7 ;) co do tego pentagrama...sam się zastanawiam czy warto wydawać te pieniądze za kilka stopni mniej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mimo ostrzezen zdecydowałem się na Pentagrama FREEZONE NP-40 Cu. Miałem dziś dwa miłe zaskoczenia:

1. cena 29zł

2. otwory montażowe są podłuzne - rozstaw 50-60mm, z czego wiem DFI ma 53mm więc jest bajer.

Gdzie go kupiles, pewnie jakis nowszy rev?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Toruniu w Trytonie, z czego wiem sprzedają też przez internet www.tryton.com.pl. Może poprostu warto pytać w innych sklepach zeby sprawdzili czy mają wersje starą okrągłą czy nową z długimi otworami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sam dzis zalozylem np40cu do swojego epoxa 9npa3u i mam pewne obawy, czy poradzi on sobie ze schlodzeniem tego. po paru godzinach uzytkowaniach radiator jest goracy...

pasta to as5, buda chief mesh bigtower, nawiew z tylnej scianki obudowy wiatrakiem 12cm scytche, jednak czesc powietrza zatrzymuje sie na ninji... cholera, chcialem zalozyc pasywniaka na chipset, ale nie wiem czy nie bedzie trzeba wspomoc go jakims wiatraczkiem...

jak to u was jest z temperatura tego radiatora??

dodalem jeszcze boczny nawiew i dalej po lapach parzy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sam dzis zalozylem np40cu do swojego epoxa 9npa3u i mam pewne obawy, czy poradzi on sobie ze schlodzeniem tego. po paru godzinach uzytkowaniach radiator jest goracy...

pasta to as5, buda chief mesh bigtower, nawiew z tylnej scianki obudowy wiatrakiem 12cm scytche, jednak czesc powietrza zatrzymuje sie na ninji... cholera, chcialem zalozyc pasywniaka na chipset, ale nie wiem czy nie bedzie trzeba wspomoc go jakims wiatraczkiem...

jak to u was jest z temperatura tego radiatora??

dodalem jeszcze boczny nawiew i dalej po lapach parzy...

Jak chciałeś coś pasywnego, to trzeba było kupić wersje AL. Miedz się nie nadaje do chłodzenia pasywnego, bez nawiewu usmazysz chipset.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

' date=' 8 sty 2007, 20:46' post='2460021']

BZDURA, MIT i tak dalej. Miedź jest lepsza niż alu nawet w pasywie. To już zostało wyjaśnione, był nawet na forum link.

pod warunkiem, ze jest w miare dobry nawiew - inaczej kaplica.

zmienilem na Al i jest git.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam kilka pytań:

1. Jaka wersja tego Pentagrama będzie lepsza Cu czy Al :?:

2. Czy będzie pasował na chipset nF4 Asus A8N-E :?:

3. Czy nie będę miał problemów z montażem dużej grafiki przy Pentagramie narazie mam Radeona X800GTO2 a za nie długo planuje wymienić go na jakiegoś GF88xx.

Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi.

Pozdrawiam,

czocza

Edytowane przez czocza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powszechnie wiadomo ze Cu jest lepsze bo lepiej przewodzi ciepło, nie wiem gdzie Ty się uchowałeś ze swoją teorią o Al

na pasywie jednak al lepiej sobie radzi, doczytaj, potestuj.

mniej pobiera ciepla i szybciej oddaje niz cu.

cu potrafi zebrac wiecej ciepla, jednak bez nawiewu sa problemy z oddaniem tego, przez co robi sie grzalka...

ciekawe, gdzie Ty uchowales sie ;)

Edytowane przez Mazzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi