MAttX Opublikowano 24 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2002 Niech mi poradzi jakiś dobry overclocker jak wkręcić 2000+ na 2200+ przy miedzianym Coooler Masterze ( 6800obr./min.) Na tym gigabajcie ledwie mam ustawioną FSB na 140 ( 1750MHz ) na starym ESC miałem 150MHz co jest grane jak ustawić te bajery w Biosie żeby chulało stabilnie przy 1,8GHz ( Vcore , Vagp ,Vddr ) co z Top Preformance i ustawieniami Ramu mam ddr333 saiteca 2000+@2100+ AGOIA Gigabyte 7VA 256DDR 333 SAITEC MSI GeForce 4 4400@(310/650), MAXTOR 40GB , SPAWARA LITEON'A 32/12/40 + ASUS CDROMek dzieki z góry nara , Wesołych Świąt Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV[666] Opublikowano 25 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2002 Moze chodzic o ten Ram ,same z nim zle doswiadczenia mialem,a tak pozatym to antki 2000+ jush sie najlepiej nie kreca.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 25 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2002 Ga-7VA to nie jest plyta do podkrecania, nie masz zadnej mozliwosci zmiany mnoanika fsb jest dosc mocno ograniczone. Zle zrobiles kupujac e plyte, bo 20zl doplacajac mialbys GA-7VAX ze wszystkimi potrzebnymi bajerami do podkrecania. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dreamer Opublikowano 25 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2002 Ga-7VA to nie jest plyta do podkrecania, nie masz zadnej mozliwosci zmiany mnoanika fsb jest dosc mocno ograniczone. Zle zrobiles kupujac e plyte, bo 20zl doplacajac mialbys GA-7VAX ze wszystkimi potrzebnymi bajerami do podkrecania. Chłopie zastanów się o czym ty gadasz. To że nie ma zmiany mnożnika to jest minusem tej płyty ale można go zmienić na procesorze. A co do fsb to nie moge tego zrozumieć bo we wszystkich modelach ustawia się tak samo. I nic nie jest ograniczone. A z tymi 20 zł to chyba teraz bo jak ja kupywałem to bym dopłacił coś koło 60 zł za bajery które wcale nie są potrzebne. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.::FreeMan::. Opublikowano 25 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2002 mi dziala stabilnie na fsb 150... tylko musze wylaczyc top performance bo pamiatki juz nie wyrabiaja... w sumie to wydajnosc na nie kreconym z top performance jest podobna do kreconego na 2200+ bez top performance... takze nie wiem czy jest sens krecic :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MAttX Opublikowano 26 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2002 Dziękuję wszystkim za wypowiedz w mojej sprawie . Postanowiłem zakupić nowy markowy zasilacz ( stary spaliłem ) , pożądną pastę termo. , coolera mam pożądnego , dodatkowy wiatrak do obudowy sobie załatwię i zobaczymy co da się wyciągnąć z 2000+ Dzięki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MK Opublikowano 26 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2002 mi dziala stabilnie na fsb 150... tylko musze wylaczyc top performance bo pamiatki juz nie wyrabiaja... w sumie to wydajnosc na nie kreconym z top performance jest podobna do kreconego na 2200+ bez top performance... takze nie wiem czy jest sens krecic :Dostatni porównywalem wydajnosc A7V8x vs GA-7VA na XPku 2000 + i gf 3 ti200. Po wlaczeni top performance gigabyte okazal sie szybszy - jak zauwarzylem to ustawienie samo podkrecilo procesor z 1666 do 1700Mhz . Po podkreceniu procka na asusie do 1700 wydajnosc zrównała sie. Chyba panowie z gigayte celowo podkrecaja procki by uzyskac lepsze osiagi w porownawczych recenzjach (jakos nie zauwazylem by wspominali o samoczynnym podkrecaniu) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 26 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2002 Ga-7VA to nie jest plyta do podkrecania, nie masz zadnej mozliwosci zmiany mnoanika fsb jest dosc mocno ograniczone. Zle zrobiles kupujac e plyte, bo 20zl doplacajac mialbys GA-7VAX ze wszystkimi potrzebnymi bajerami do podkrecania. Chłopie zastanów się o czym ty gadasz. To że nie ma zmiany mnożnika to jest minusem tej płyty ale można go zmienić na procesorze. A co do fsb to nie moge tego zrozumieć bo we wszystkich modelach ustawia się tak samo. I nic nie jest ograniczone. A z tymi 20 zł to chyba teraz bo jak ja kupywałem to bym dopłacił coś koło 60 zł za bajery które wcale nie są potrzebne. KUrde facet to ja nie wiem w jakim za[gluteus maximus]istym sklepie ty kupujesz bo w Krakowie GA-7VAX kosztuje 430zl, a GA-7VA 410, wiec co bys wolal? Co do zmiany mnoznika na procku, oczywista sprawa jest to, ze nie kazdy to umie i chce zrobic, znacznie latwiej jest odblokowac procka niz zmienic mu fabryczny mnoznik, trzeba ciac mostki w wielu przypadkach, a ja na ten przyklad nie mam zamiaru tracic gwarancji, wiec odblokowalem swojego mtoda przy uzyciu pasty i lakieru, zmywa sie bez sladu. Wiec na drugi raz to ty pomysl zanim cos napiszesz :twisted: :mrgreen: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B4rt3z Opublikowano 26 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2002 Ale u was w Krakowie drogo, We Wrocku VA kosztuje 365 a VAX 405 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MAttX Opublikowano 27 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2002 Słuchajcie ... Sprawa jest prosta. 2000+ to jeden z ostatnich procków na 0.18 jest jescze 2100+ na którego podkręciłem i chodzi stabilnie .Lepiej się go nie da wkręcić na powietrznym chłodzeniu bo to już są sprawy technologiczne AMD'ków . Dlatego też AMD wypuścił 2200+ w 0.13 bo w 0.18 zabardzo by sie grzał. Kwestia 2 jest tak że 2200+ bez Top Pref. ma 12.300 w 3D Mark'u 2001 SE 330 a 2100+ z Top Preformance ma 12.500 , w dodatku bez ziany Vcor , Vddr , Vagp, , NP. U mnie 2200+ z Top Preformance nie pójdzie prawdopodobnie kwestia pamięci albo jakaś wew. blokada . Czytałem w jakiejś recenzji że TOP preformance chodzi tylko i wyłącznie do 140MHz FSB i to się zgadza .Myślę że 12 500 3D markó wystarczy na doom'a III . Zresztą po co się bawić w kupowanie ( dotyczy Spidermana ) trochę droższej ze zmianą mnożnika jeśli w Easy Tune 4 masz stary też zmianę mnożnika . Zresztą za niedługo wejdą Hammerki i Athlonki XP stanieją więc po co nadwyrężac płytę grać przy 7300 obr. / min ( CoolerMAster CU HSC -V62 ) . Zresztą zamiast dożucać do jakiść niepotrzebnych dodatków ( płyta główna ) to wolałem sobie kupić LCD 17' .... ;P A moje G4Ti4400 daje sobie światnie radę . Zresztą kumpel ma tą samą kartę grafy co ja tez wkręconą na 310/650 i 2.4 Pentium 4 i ma 12.300 w 3D marku więc uważam że wkręcanie na siłę procka mija się z celem lepiej zaoszczędzić i poczekać na 2600+ 3000+ niż wyciskać 7 poty z procka . DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM ZA PODJĘCIE TEMATY ATHLONA XP 2000+ I DO NASTĘPNEGO TOPIC'U NARA Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...