Skocz do zawartości
milu

Ciekawy Przypadek

Rekomendowane odpowiedzi

Cze wszystkim. Od pół roku borykałem się z problemem ciągłych restartów komputera i po wyeliminowaniu stopniowo wszystkich możliwosci zostały mi tylko Ramy jako przyczyna. Posiadam 2 kości Kingston 512 Mb DDR400 CL3 (oznaczenie: KVR400X64C3A/512). Dokonałem testu w programie goldmemory 6.64 - wynik ...4574 błędy po pierwszym Pass Count. Chyba wiadomo, że cos jest nie tak i powoduje restarty. Później sprawdzałem każdą kość osobno żeby zorientować się która z nich jest uszkodzona (a może obydwie?) Ku memu zdziwieniu, gdy testowałem w Golmemory każdą kość osobno, nie było żadnych błędów - ani jedego. Wynik każdej kości z osobna wręcz idealny. Czy możliwe jest, że dwie bardzo stabilnie działające kości mogły działać fatalnie w trybie dual. W instrukcji mojej płyty owe modele figurują jako kompaktybilne w stu procentach. Czy restarty mogą być spowodowane w trybie dual złymi ustawieniami pamięci w biosie, czy po prostu jest z tymi kośćmi coś nie tak. Sprzedawca wręcz polecał je do pracy w trybie dual. Co może być??

PS Czy jeżeli pamięci zachowują się w ten sposób mimo iż osobno działają poprawnie, można uznać je za wadliwe i oddać do gwarancji, skoro obie były kupione w jednym sklepie??

PS2 Zauważyłem wogóle, że gry na 1 kości chodzą zauważalnie lepiej niż w dualu, to chyba nie jest normalne. Czy może być to kwestia timingów??

Mój konfig:

A64 3200 (Venice) s 939, Mobo ASUS A8V Deluxe, 1024Mb Ram (2xKingston 512 DDR400), WD Caviar 800 (80GB), Radeon 9800 Pro Sapphire (128MB/256bit), Chieftec 420W dual fan.

Edytowane przez milu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ciekawa sprawa, kiedy włożyłem pamięci do czarnych slotów (wcześniej były w niebieskich slotach - moja płyta ma po dwa czarne sloty i po dwa niebieskie) i ustawiłem w biosie w Memclock Mode zmieniłem wartość z Auto na DDR 400 (2:1) to problemy zniknęły (w Goldmemory 6.64 nie ma blędów). Czy zatem jeżeli włożę pamięci do niebieskich slotów i ustawię w biosie ddr400 to też nie będzie błędów??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ciekawe to jest naprawde dziwne bo nieby kiedy miał ustawione w Memclock mode AUTO to bvyly restarty i sie wieszal + masa bledow tylko ze poprzez ustawienie DDR400 nic w sumie nie zmienilem ustawienia sa takie same(magistrale w obu przypadkach sa identyczne) moze jak biosowi sie to czarno na bialym poda to dopiero słucha:)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ciekawa sprawa, kiedy włożyłem pamięci do czarnych slotów (wcześniej były w niebieskich slotach - moja płyta ma po dwa czarne sloty i po dwa niebieskie) i ustawiłem w biosie w Memclock Mode zmieniłem wartość z Auto na DDR 400 (2:1) to problemy zniknęły (w Goldmemory 6.64 nie ma blędów). Czy zatem jeżeli włożę pamięci do niebieskich slotów i ustawię w biosie ddr400 to też nie będzie błędów??

ddr400 to jest 1:1

Najprawdopodobniej pamieci sa inne. Porownaj numery seryjne i sprawdzczy kosci sa tego samego producenta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm 1:1? To w takim razie czy mozliwe jest ze ani proc ani Ramy nie zmienily swojej wczesniejszej czestotliwosci? Czym rozni sie stosunek 1:1 od 2:1 ? W wydajnosci kompa specjalnej roznicy nei widze jak juz to na plus troszke lepiej wszystko działa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm 1:1? To w takim razie czy mozliwe jest ze ani proc ani Ramy nie zmienily swojej wczesniejszej czestotliwosci? Czym rozni sie stosunek 1:1 od 2:1 ? W wydajnosci kompa specjalnej roznicy nei widze jak juz to na plus troszke lepiej wszystko działa.

tak, 1:1, jezeli procekj chodzi na 200 mhz szynie to przy 2:1 miałbys 400 mhz czyli ddr800, czego ram na pewmno nie przetrzyma, zreszta takiego dzilnika nie ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dual stawia znacznie większe wymagania pamięcią niż na signal channel. Więc pamięci które działaja dobrze na singlu nie musza wcale działać dobrze w dualu. Najczęściej pomaga obnizenie taktowania, lub lepiej podwyzszenie timingów. To naturalne.

DDR400 to 1:1. Właśnie gupio sie stosuje wg. mnie te oznaczenia DDRxxx, gdyż one praktycznie nic nie mówią. Jak kręcisz procka (jakoś poważniej) to musisz przejsc z regóły na DDR333.

Nigdy nie uustawiałbym w biosie ustawienia ram/procesor/ewentualnie napięcia na auto. Jak masz Auto to zmień najlepiej na by SPD a potem na manuala i tak zostaw + DDR333 i spróbuj odpalic GoldMemory.

Edytowane przez CyberM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słuchajcie jeszce raz: w Biosie przy tym stosunku (2:1) pisze dokładnie tak : Memclock to CPU ratio. Teraz chyba oczywiste jest za tak musi być ( 400 MHz pamieci do 200 MHz chdzi o magistrale nie FSB) Moze zmylilem was wczesniej pisza tylko MEmclock mode gdyby bylo 1:1 faktycznie to by na 200 MHz pamieci chodziły. Przy okazji powiem ze tu sie skonczyło moje fatum - restarty znikneły w Gold memory nie ma zadnego błedu - dziwi mnie tylko "głupota" Biosu który kiedy miał ustawiona tę opcję na AUTO siłą rzeczy musiał przydzielic identyczne czestotliwosci tymi jakie ustawilem mu manualnie (bo wczesniej magistala procka i pamieci byla taka sama - takze odpowiednio 200 i 400)- cos niezwyklego ze kiedy kazałem mu ręcznie ze by robił cos co cały czas do tej pory efekt był inny rozmumiecie mnie?:) To tak jakby mu ustawic automatyczne wykrywanie pamieci i przy samodzielnym wykryciu 1GB by sie wieszal a przy wpisaniu mu 1GB nie:)

Edytowane przez Jackob

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słuchajcie jeszce raz: w Biosie przy tym stosunku (2:1) pisze dokładnie tak : Memclock to CPU ratio. Teraz chyba oczywiste jest za tak musi być ( 400 MHz pamieci do 200 MHz chdzi o magistrale nie FSB) Moze zmylilem was wczesniej pisza tylko MEmclock mode gdyby bylo 1:1 faktycznie to by na 200 MHz pamieci chodziły. Przy okazji powiem ze tu sie skonczyło moje fatum - restarty znikneły w Gold memory nie ma zadnego błedu - dziwi mnie tylko "głupota" Biosu który kiedy miał ustawiona tę opcję na AUTO siłą rzeczy musiał przydzielic identyczne czestotliwosci tymi jakie ustawilem mu manualnie (bo wczesniej magistala procka i pamieci byla taka sama - takze odpowiednio 200 i 400)- cos niezwyklego ze kiedy kazałem mu ręcznie ze by robił cos co cały czas do tej pory efekt był inny rozmumiecie mnie?:) To tak jakby mu ustawic automatyczne wykrywanie pamieci i przy samodzielnym wykryciu 1GB by sie wieszal a przy wpisaniu mu 1GB nie:)

Procek ci chodzi z magistrala 200MHz i pamiec rowniez 200MHz (jak masz ustawione w BIOS 1:1, DDR400 czy tym podobne). Poniewaz jednak sa to pamieci DDR (przesylanie danych na rosnacym i opadajacym zboczu zegara) to nazywaja sie DDR400 -> jednak NIE JEST TO 400MHz!!!

A probowales z powrotem wrzucic do niebieskich slotow? Nieraz w jednych pamiec dziala lepiej, a w drugich gorzej. Poza tym mozliwe, ze BIOS przy AUTO ustawia inaczej opoznienia pamieci niz gdy wybierze sie recznie dzielnik 1:1.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha... takie klocki hmmm ale u mnie w Biosie pisze jak Boga kocham Memclock to CPU Ratio - 2:1 (DDR400) co w takim razie oznacza 2:1? To znaczy ze proc chodzi teraz z zegarem 1GHZ za miast dwa razy szybciej? Albo pamieci z 100MHz zamiast 200MHz?

Edytowane przez Jackob

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha... takie klocki hmmm ale u mnie w Biosie pisze jak Boga kocham Memclock to CPU Ratio - 2:1 (DDR400) co w takim razie oznacza 2:1? To znaczy ze proc chodzi teraz z zegarem 1GHZ za miast dwa razy szybciej? Albo pamieci z 100MHz zamiast 200MHz?

sprawdz w cpu-z to bedziesz wiedział, ale jezeli ddr400 w biosie to 2:1 to jest to jakis zonk, to nie prawda. scxiagnij cpu-z i wszsytko bedzie jasne,ale podejrzewam ze bład jest z ta dwojka powinno byc 1:1.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi