Archive Opublikowano 6 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2006 (edytowane) Mam 19" CRT Sony CPD E400P, model wyprodukowany w 2001 r. i bardzo jestem z niego zadowolony. Jednakze około 2 miesięcy temu przy bootowaniu i przed logowaniem do systemu obraz na ekranie (ciągle czarny) zwężał sie na chwile bo bokach ekranu (co kiedys nie wystepowało), jednakże później już przy logowaniu obraz był poprawny. Nie zwracałem na to więc większej uwagi a monitor poza tym działał poprawnie. Około paru dni temu obraz zwęził się na stałe. rozszerzyłem pole obrazu za pomocą osd i było dobrze. do wczoraj. wczoraj włączenie osd spowodowało migotanie ekranu (gdy tylko wcisnąłem przycisk migotało) i gdy ustawiłem na nim rozszerzenie ekranu z powrotem obraz się kurczył. tak samo z kontrastem. ustawił sie samoczynnie bardzo wysoki kontrast. i tez nie dał się zmienić. No i najnowsza zmiana - w chwili włączenia osd ekran migocze tj. ciemnieje i jaśnieje. Na monitorze da się pracować ale trzeba obnizyć rozdzielczość (im wyzsza tym większe zwężenie wyświetlanego obrazu) co nie jest miłe. Pytanie 1: czy jest to jakiś poważny problem i czym może być spowodowany? Pytanie 2: czy jest to problem usuwalny? Pytanie 3: czy opłacalna jest naprawa monitora (czyli ile mogę za niego zapłacić) czy też lepiej kupić nowe CRT lub LCD Samsunga? BTW mam w Poznaniu autoryzowane centrum Sony i gdy do nich zadzwoniłem pracownik powiedział, iż sie nie spotkał z takim problemem. Edytowane 6 Stycznia 2006 przez Archive Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arekservice Opublikowano 7 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2006 Witam Sprawdz czy lekkie opukanie monitora nie zmienia sytuacji, jeżeli tak to masz zimne luty (niekontaktuje coś) moim zdaniem uszkodzona jest stabilizacja szerokości obrazu albo zasilacz odchylania.Koszt naprawy ok 70-100zł oczywiście nie w serwisie SONY -tam ok 100% drożej :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Archive Opublikowano 10 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2006 (edytowane) Niestety. Lekkie opukanie nic nie dało. Jedyne co tymczasowo dało się zrobić to ustawić za pomocą Catalyst Centre tak by w miarę normalnie obraz się wyswietlał. Niestety i tak zmienia kontrast od czasu do czasu. I strzela także. Edytowane 10 Stycznia 2006 przez Archive Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arekservice Opublikowano 10 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2006 Jeżeli strzela takim suchym dzwiękiem to wskazania na trafopowielacz lub dużo kurzu w monitorku. Ja jednak typuje zasilanie i stabilizacje odchylania. B) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...