Skocz do zawartości
Gronek

Athlon XP i Asus A7V133 Restarty

Rekomendowane odpowiedzi

Jakies 2 tygodnie temu zakupilem sobie nowego Athlona 1700+, osadzilem go na plycie Asus A7V133 bios 1009 od tego czasu co jakis czas restartruje mi sie komp nie wiem czy jest to wina sprzetu czy Win XP. Do raportu o bledach windows chce wyslac nastepujace pliki:C:WINDOWSMinidumpMini122502-02.dmp

C:DOCUME~1GronekUSTAWI~1TempWER3.tmp.dir00sysdata.xml

Moze ktos wie co z tym zrobic??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a powiedz jeszcze jaka winda? Bo jak XP to wejdz we wlasciwosci moj komputer clicknij zakladke zaawansowane nastepnie clicknij ustawienia (uruchamianie i odzyskiwanie) odznacz opcje automatycznie uruchom ponownie i po problemie.

Jednak jesli to nie pomoże (choć powinno) to prawdopodobnie twoja zasiłka nie trzyma dobrze napiec. Tez mialem kiedys tego asusa i tez na Antku Xp ale u mnie chodzil bezproblemowo

pozdrav

Lagier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ale na starym A1333 miałem w stresie 52 stopnie i wentek na low, na dodoatek byl skecony na 1500

Ja mam konfig jak widac i w stresie dochodze do 50st przy wulkano 7+ sredniej pascie, radiatorze a'la lusterko i najwolniejszych obrotach. A imho dobry kuler to najwyzej 50% sukcesu. Stawiam na dobra cyrkulacje w obudowie ( 3x80 :twisted: ). No chyba ze ktoc ma WC albo FC :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mialem wczesniej Durona 850 a zasilacz mam 300W aha procesor sie nie przegrzewa maksymalna temp na nim to 51 stopni

Jak na Volcano 7+ to sporo za duzo IMHO, u mnie w Full Load na takim samym Coolerze ANtek XP 1600+ ma 47C, prawdopodobna przyczyna restartow moze byc zasilka 8O :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie restarty na Asusach to czesto wina zasilki , ale ostatnio mialem ciekawsza histrorie . Braciak ma uszkodzonego twardziela , ktory potrafi u niego zwiesic kompa na stale( przy zapisywaniu na nieg danych ) . Przynisl go ostatnio do mnie , i u mnie byl inny objaw , bo komp sie nie zwiesil , ale wlasnie piekie zrestartowal . Ale ogolnie ja stawiam na zasilacz . NIe napisales tez czy restarty sa w okreslonym momencie , czy komp restartuje sie losowo .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie restarty na Asusach to czesto wina zasilki , ale ostatnio mialem ciekawsza histrorie . Braciak ma uszkodzonego twardziela , ktory potrafi u  niego zwiesic kompa na stale( przy zapisywaniu na nieg danych )  . Przynisl go ostatnio do mnie , i u mnie byl inny objaw , bo komp sie nie zwiesil , ale wlasnie piekie zrestartowal . Ale ogolnie ja stawiam na zasilacz . NIe napisales tez czy restarty sa w okreslonym momencie , czy komp restartuje sie  losowo .

Sam miewam podobne problemy z ta plyta i XP1800+. Co zaskakujace, ze najgorzej jest z dyskami Seagate. Na duronie i barracudzie 80GB bylo ok, wsadzilem XP i restarty (bledy odnosnie ASPI, "IRQL NOT LESS OR EQUAL", "MEMORY MENAGEMENT"). Wrzucilem IBM i 0 restartow. Powrot do barracudy 80GB i restarty. Znowu IBM, ale tym razem poza halasem problemy, teraz jade na 40GB barracudzie i jest troche lepiej, znaczy zadziej wyskakuja bledy (blue-screen :evil: )... Musze wymienic kabelek od dyskow, bo ta tasiemka troche jest juz "zmieta". Zejde z napieciem do 1.5v i zmniejsze mu czestotliwosc, moze to faktycznie zasilka, choc napiecia sa na poziomie +5V jest ~4.75 (zrobilem mod dla +5v na plycie)... biosa mialem 1009, a obecnie 1010b, na obu problemy :( Restarty nie sa losowe, najczesciej przy dostepie do sieci, czy to net czy lokalna (sprawdzalem na 3 sieciowkach), w chwilach, kiedy dysk pracuje (otwieranie okienka w IE), natomiast przy kompresji divx, kiedy jest non-stop odczyt i zapis na dysku zestartowal sie raz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie sa one losow wylancza sie gdy jestem na necie ledwie gdy sie zaloguje do Win. Nie wiem co mam z tym zrobic. Chyba skonczy sie na tym ze kupie sobie nowa plyte i pamiecie:D Po swietach wezme inny zasilacz i zobacze czy to jego wina. Narazie dziekuje za wszystkie odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jade teraz na 1.55v na 1200Mhz. +5v jest +4.89v, +12v na +12,16v. Puscilem warming-upa sandry, zobaczymy. Ja jednak uwazam, ze to nie zasilacz, w koncu z miesiac chodzil stabilnie bez restartow na 1800Mhz przy 1.85v!

Gronek jaki masz dysk? Jakie napiecie I/O, 3.3v, 3.5v czy 3.7v??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie restarty na Asusach to czesto wina zasilki , ale ostatnio mialem ciekawsza histrorie . Braciak ma uszkodzonego twardziela , ktory potrafi u  niego zwiesic kompa na stale( przy zapisywaniu na nieg danych )  . Przynisl go ostatnio do mnie , i u mnie byl inny objaw , bo komp sie nie zwiesil , ale wlasnie piekie zrestartowal . Ale ogolnie ja stawiam na zasilacz . NIe napisales tez czy restarty sa w okreslonym momencie , czy komp restartuje sie  losowo .

Sam miewam podobne problemy z ta plyta i XP1800+. Co zaskakujace, ze najgorzej jest z dyskami Seagate. Na duronie i barracudzie 80GB bylo ok, wsadzilem XP i restarty (bledy odnosnie ASPI, "IRQL NOT LESS OR EQUAL", "MEMORY MENAGEMENT"). Wrzucilem IBM i 0 restartow. Powrot do barracudy 80GB i restarty. Znowu IBM, ale tym razem poza halasem problemy, teraz jade na 40GB barracudzie i jest troche lepiej, znaczy zadziej wyskakuja bledy (blue-screen :evil: )... Musze wymienic kabelek od dyskow, bo ta tasiemka troche jest juz "zmieta". Zejde z napieciem do 1.5v i zmniejsze mu czestotliwosc, moze to faktycznie zasilka, choc napiecia sa na poziomie +5V jest ~4.75 (zrobilem mod dla +5v na plycie)... biosa mialem 1009, a obecnie 1010b, na obu problemy :( Restarty nie sa losowe, najczesciej przy dostepie do sieci, czy to net czy lokalna (sprawdzalem na 3 sieciowkach), w chwilach, kiedy dysk pracuje (otwieranie okienka w IE), natomiast przy kompresji divx, kiedy jest non-stop odczyt i zapis na dysku zestartowal sie raz.

To wina zasilacza , gwarantuje na 100 %

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To wina zasilacza , gwarantuje na 100 %

A moze cos wiecej? Widzisz, jezeli przy max obciazeniu zasilacza (stress - kompresja divx, restart zrobil sie raz, w momencie kiedy dodawalem nowa kompresje do kolejki) nie ma problemow, a za to sa kiedy obciazenie jest mniejsze/takie samo, natomiast robi sie cos innego, to dlaczego to ma byc wina zasilacza? Mam 300W costam, 165W na +3.3V&+5V wiec nie tak zle... No i po raz wtory, w pewnym momencie nie bylo zadnych problemow, mimo ze proce byl XP1800+@2200+(1800MHz) przy 1.85V Vcore, +5V bylo nisko, ale mimo to bylo ok...

Ogolnie restartuje sie jesli cos zrobie, nigdy od tak sobie :)

UPDATE: Dalem Vcore na 1.55v i zjechalem z XP1800+ do 1200MHz i restarty = raczej nie zasilacz :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Barracudy nie lubia kiepskiej jakosci zasilaczy ( to znaczy takich ktore maja duze wachania napiec , szczegolnie + 5V na ktorym dziala elektronika ) . Jak mozesz to wstaw jakis inny zasilacz i popracuj jakis czas .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Barracudy nie lubia kiepskiej jakosci zasilaczy ( to znaczy takich ktore maja duze wachania napiec , szczegolnie + 5V na ktorym dziala elektronika ) . Jak mozesz to wstaw jakis inny zasilacz i popracuj jakis czas .

Hmm, to ma w sumie sens. Tak czy inaczej czeka mnie przesiadka na 400Watowca, wiec rownie dobrze moze to nastapic teraz. Dzieki xan, zobaczymy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Juz mam dosc tego kompa najchetniej bym go roz....... Przed chwila zainstalowalem sobie MBM i to co on mi odczytuje jest calkiem rozne z odczytami z biosu np. w biosie mam temp CPU 48 stopni a MBM pokazuje mi 58 stopni, w biosie mam ustawione Vcore na 1.75 a MBM pokazuje mi 1.82 Wie moze ktos co jest nie tak Moze to jest ta wina tych restartow??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Juz mam dosc tego kompa najchetniej bym go roz....... Przed chwila zainstalowalem sobie MBM i to co on mi odczytuje jest calkiem rozne z odczytami z biosu np. w biosie mam temp CPU 48 stopni a MBM pokazuje mi 58 stopni, w biosie mam ustawione Vcore na 1.75 a MBM pokazuje mi 1.82 Wie moze ktos co jest nie tak Moze to jest ta wina tych restartow??

MBM

Dla temp masz

MB - czunjnik Asus1

CPU - czunjin Asus2 (nie CUSL2), mi pokazuje normalnie, a przy CUSL2 o ~10C w gore

I odczyty Vcore sa wyzsze w MBM, ten program juz tak ma, nie wiem dlaczego tak jest, ale napewno to nie stanowi o restartach.

xan

Dalem barracude, dvd i cd-rw na oddzielny zasilacz, napiecie wiec maja +5V i jak na razie zrestartowal sie raz... masz jakis pomysl?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witchhunter

Jak mozesz to odlacz ten stary zasilacz calkowicie , nie kombinuj z dwoma . Jezeli to nie pomoze to sprawdzilbym w testach pamiatki ( moze masz agresywne Timingi ) , pozatym tasme od twardziela czy nie ma jakis zaklucen .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witchhunter 

Jak mozesz to odlacz ten stary zasilacz calkowicie , nie kombinuj z dwoma . Jezeli to nie pomoze to sprawdzilbym w testach pamiatki ( moze masz agresywne Timingi )  , pozatym tasme od twardziela czy nie ma jakis zaklucen .

Odlaczylem juz wczesniej, same problemy z nim byly :/

Pamiatki odpadaja, od poczatku dyskusji jade na 133Mhz, a wczesniej chodzilo stabilnie na 147, wiec to odpada, no i timingi sa najgorsze z mozliwych (a malo jest mozliwosci :D ).

Tasme fakt, juz dawno temu postanowilem kupic, ale do 1 nie ma kasy, wiec pozniej. Zasilacz tak czy inaczej i tak wymienie, choc ostatnio nie jest z restartami az tak zle... dzisiaj np. zadnego nie mialem :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...