Skocz do zawartości
samedi

Dual Core I Inne Nowosci

Rekomendowane odpowiedzi

Tylko zeby za jakis czas nie pojawil sie problem typu jak wyciszyc mojego laptopa bo w pokoju w ktorym stoi nie mozna tv ogladac

Taaa i dodatkowo do tych maszyn beda dodawac jakies maty termiczne na kolana zeby sobie ich nie poparzyc i dobre sluchawki izolujace halas otoczenia. Jeszcze proponuje wymyslic watercooling dla laptopow z uzyciem deszczowki :-|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja ze zmianami zaczekam na DualCore w wydaniu 64bit od Intela... :D

A w ogole to sie nie ma co spieszyc do nowosci, bo juz tak sprze do przodu nie leci jesli chodzi o technologie...

Zreszta do czego niby wykorzystac mam teraz te dwa rdzenie?? Do netu, filmow, czasem gierek...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sa juz pierwsze testy Dual Core i ogolnie 2.0ghz jest 20% szybsze od sonomy 2.0ghz. W grach jak programisci zaimplementuja to bedziesz mogl zauwazyc roznice, jak nie - przyrost wydajnosci bedzie znikomy. A z tego co widze to nie jest to trudne bo do q4 ID Software szybko wydalo latke z zuportem dla DualCore czyli wielkich manewrow na kodzie nie trzeba wkonywac :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A moze ktos mi powie w co lepiej byloby zainwestowac - w procesor dwurdzeniowy czy 64-bitowy? Co tak naprawde daja 2 rdzenie a co 64bity? Chodzi mi raczej o system 32-bitowy bo do 64bitowego Windowsa z pelnym wachlarzem programow i sterownikow to jeszcze dluga droga. Odrzucam tez odpowiedz : najlepsze to 2 rdzeniowy 64 bit.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ekspertem nie jestem, ale lepszy procek dwurdzeniowy 32-bit, niz jednordzeniowy 64-bit.

64-bity moga wykorzystac zaawansowani graficy, inzynierowie do bardzo precyzyjnych obliczen - jednym slowem ma to sens, jezeli sluzy nauce.

Wiele osob moze sie pochwalic, ze posiadaja w swoim notebooku Turiona, ale nie oszukujmy sie: decyduje o tym glownie duzo nizsza cena, a nie faktyczna potrzeba. Przecietny uzytkownik nie wykorzysta mozliwosci, ktore daje architektura 64-bitowa, moze poza niektorymi grami. Podobno Far Cry (wersja z 64-bitowa łatką) oferuje wieksza precyzje oddania detali na procesorze 64-bitowym - ogladalem kiedys zrzuty ekranu i rzeczywiscie calosc wygladala lepiej.

Mozna porownac tutaj roznice:

http://www.anandtech.com/cpuchipsets/showdoc.aspx?i=2411&p=3

http://www.firingsquad.com/hardware/far_cry_64-bit/page2.asp

http://www.amd.com/us-en/Processors/Develo...5_10543,00.html

Zanim 64-bitowe oprogramowanie na dobre zagosci w naszych komputerach to procesory 64-bitowe jak np. Turion beda przestarzale, nie wspomne o reszcie komponentow - jak chipset ATI itd. Ten rok nalezy do Intela, ze wzgledu na nowa platforme Napa. Nawet jezeli AMD wypusci za miesiac Dual Core Turion to i tak niczego nie zmieni, zwlaszcza, ze bodajze jeszcze w tym roku Intel planuje wypuscic dwurdzeniowy procesor 64-bitowy. Sila Intela lezy w kompleksowym podejsciu, doswiadczeniu i zdobytym zaufaniu klientow - certyfikowana platforma Centrino to strzal w dziesiatke. Nowy procesor, ktory pobiera znacznie mniej energii, niz poprzedni (a wydawac by sie moglo, ze powinno byc odwrotnie), nowy chipset i southbridge, nowe karty sieciowe Wi-Fi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

limerro, dokladnie - mam taki sam poglad na ta sprawe. AMD sie wyrwalo z 64bitami jak przyslowiowy "filip z konopii" i nie powiem ze to bylo zle posuniecie (bron boze sam bylem zadowolony bo kibicuje AMD, w desktopie mialem w 80% cpu tej firmy). AMD sie niezle wysililo zeby utrzec nosa Intelowi i pokazac swiatu ze dysponuje lepszymi inzynierami i technologia. I bardzo dobrze. Tylko ze napisac oprogramowanie 64bitowe to jest dosc trudna sprawa. 64bity w oprogramowaniu to niesamowita wielowatkowosc i teoretycznie daje fenomenalne, rewolucyjne rezultaty, z licznych wypowiedzi widac ze ta technologia to naprawde milowy krok i Dualcore jest malutka przy ogromie 64 bitow w cpu. Tylko ze te 64 bity po prostu przeroslo swoja zlozonoscia microsoft i innych producentow. Mysle ze to dlatego microsoft tak niechetnie i dlugo pracowal nad 64 bitowa edycja windowsa i w sumie jego premiera przeszla bez echa! Moge sie zalozyc ze system nie jest taki jaki powinien byc. Bo microsot sie jakos tak dziwnie i po macoszemu do niego odnosi. Czytalem nawet ze swego czasu odsunieto od tego projektu spora czesc ludzi i przesunieto ja do dzialu pracujacego nad windowsem XP 32 bitowym.

Intel stwierdzil ze nie Yonah nie wspiera 64bitow z prostego powodu - nie ma rynkowego zapotrzebowania na takie procesory (oprogramowania, woli producentow). Oczywiscie juz w niedlugim czasie wyjdzie DualCore 64bitowy, ale to tylko dlatego zeby pokazac ze intel cienki nie jest i stac go na wypodukowanie czegos takiego.

Obawiam sie ze dopiero nastepne generacje procesorow 64 bitowych doczekaja sie ery 64bitow tak naprawde. Pamietajmy tez ze windows 64 bitowy jest pierwsza edycja takiego systemu. Dopiero druga lub trzecia bazujaca na poprzdnich doswiadczeniach bedzie cos warta.

Puki co namacalne efekty w wydajnosci daje niepodwazalnie DualCore. To nieulega watpliwosci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ze wzgledu na swoje potrzeby wolalbym rowniez dwurdzeniowca zamiast 64bitowca. Chociaz X2 bym nie pogardzil.

Co do 64 to testowalem winde. Tzeba przyznac ze jest bardziej zywa i dynamiczniejsza. Oczywiscie odnosi sie to do sytucaji w ktorej uzywa sie 64bitowegos softu. Mozna powiedziec ze wlasnie softu brakuje, ale tak naprawde da sie skompletowac wszystko co potzeba przeciwtnemu uzytkownikowi w 64bitowej wersji. Cos sie tyczy Linuxa to ten na 64bitach zdecydowanie lepiej chodzi. Takie Gentoo skompilowane w calosci pod wlasna maszyne miod powiem wam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prosze oto ceny platformy Napa (ceny w Polsce to bedzie KLAPA) - po lewej jest lista nowosci:

http://www.notebook-shop.de/main.php?section=shop&lang=en

TravelMate 8204 - 2589 Euro :mur:

Integrated Graphics: Xpress 200 vs. GMA 950:

http://www.anandtech.com/video/showdoc.aspx?i=2427&p=1

PCLAB:

"A co z następczynią platformy Napa? Ponoć mamy ją ujrzeć jeszcze na jesieni tego roku. Zwana jest kodowo Santa Rosa, a obejmować będzie - tradycyjnie - nowy procesor (Merom), nowy chipset (Crestine) i nowy moduł komunikacji bezprzewodowej (Gaston 2)."

Ledwo sie czlowiek nacieszy platforma NAPA a tu juz nowa bedzie :/ Troche bez sensu.

Edytowane przez limerro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prosze oto ceny platformy Napa (ceny w Polsce to bedzie KLAPA) - po lewej jest lista nowosci:

http://www.notebook-shop.de/main.php?section=shop〈=en

TravelMate 8204 - 2589 Euro :mur:

Integrated Graphics: Xpress 200 vs. GMA 950:

http://www.anandtech.com/video/showdoc.aspx?i=2427&p=1

PCLAB:

"A co z następczynią platformy Napa? Ponoć mamy ją ujrzeć jeszcze na jesieni tego roku. Zwana jest kodowo Santa Rosa, a obejmować będzie - tradycyjnie - nowy procesor (Merom), nowy chipset (Crestine) i nowy moduł komunikacji bezprzewodowej (Gaston 2)."

Ledwo sie czlowiek nacieszy platforma NAPA a tu juz nowa bedzie :/ Troche bez sensu.

2600 euro za Acera to niezly LOL. A co do GMA 950 to myslalem ze jednak bedzie wiecej potrafil, a tymczasem ssie gale. A co do nastepcy NAPY to na razie chyba sie w ogole tym nie przejmuje. Wlasnie zostalo powiedziane ze na 64 bity to jeszcze za wczesnie a Merom ma byc wlasnie DualCore64Bit takze olewka. A poza tym na razie to w ogole mnie nie interesuje zadna zmiana bo mam dobrego chyba laptopa :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to ciekawe. Nie ma takiego modelu jak M590K na stronie clevo.

Na stronie AJP tez nic nie ma. Fakt ze bym ich nie polecal bo kontakt z nimi jest beznadziejny, support jest jeszcze gorszy. Niby dostaja nagrody w gazetach ale prawie nikt ich nie ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie jeszcze zaciekawila jedna rzecz na tych targach. Toshiba odnowila linie Qosmio. Topowy model G25 dostal power-upa w postaci GF7800 i drive HD-DVD. Wszystko pieknie tylko mnie zastanawia jedna rzecz - cena tego laptopa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powinni przy okazji zmienic design, a nie wpakowac nowe flaki do starego notebooka. HD-DVD i tak ma szans przy Blue-Ray.

Mnie to tam wali ten notebook, waga 4,5 kg to juz nie na moje plecy. A ciekaw jestem ceny bo stacjonarny playery HD-DVD maja kosztowac chyba najmarniej 500$ wiec cena takiego lapa powinna kosic najwiekszych kozakow. A jesli chodzi o HD-DVD vs Blueray to sie jeszcze tym konkretnie nie interesowalem ale na razie jestem za HD-DVD z prostego wzgledu - mam awersje do firmy Sony i wszystkiego w czym macza palce z jednym wyjatkiem - PSP.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

THX za link, fajna recka. Gdyby nie to ze to Acer :wink: to w ogole bylbym w 7 niebie. A poza tym zaszokowaly mnie 3 rzeczy : DVI - nieczesta opcja w 15,4 calowych lapach, wynik X1600 w 3dmarko05 - prawie 4400!!! Przecież krecony 6800 ma tyle!!!SZOK!!! No i ostatnia rzecz : cena - 1700 funciaków! O M G!! Ale to wszystko dobrze rokuje na przyszlosc - jesli 15,4 beda mialy DVI i do tego karty wystarczajaco szybkie zeby ciagnac najnowsze tytuly na full detalu to obawiam sie ze Sager szybciej wyladuje na Allegro niz mi sie wydaje :wink: Edytowane przez maSTHa212

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie żałuj - zawsze w miesiąc dwa po kupnie nasz sprzet robi się przestarzały :blink: To widać szczególnie przy droższych konfigach :mur:

Ja narazie odkładam - chyba rzucę się na to :-P

http://euronotebook.pl/index.php?page=product&p_id=126

Myślę, że to na 3-4 latka wystarczy... Zobaczymy... Obym tylko nie żałował...

Pozdrawiam

Bardzo dobry wybor za te pieniadze nigdzie w Polsce nie dostaniesz tanszego i wydajniejszego _Mam go wlasnie i sczeka mi opadla po odpaleniu go -Ta wydajnosc!!:))))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dobry wybor za te pieniadze nigdzie w Polsce nie dostaniesz tanszego i wydajniejszego _Mam go wlasnie i sczeka mi opadla po odpaleniu go -Ta wydajnosc!!:))))

Tylko polecilbym dolozyc troche grosza PMdo 2.0GHZ i ramik rozszerzyc do 2 giga wwtedy problem z ramem na jakies dwa latka :)))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

te kompy ChiliGREEN sa strasznie tanie. Jak by nie mialy x800 to by byly tansze od gierkomow podobnej konfiguracji chyba - jak oni to robia? chcial bym widziec jak jest zrobiony ten lapek. No bo lapek na centrino z x800 za 6300 brutto...

Ja posiada wyzej wymienionego i do szczescia brakuje juz chyba tylko proca dwurdzeniowego cos z Conroe noi ati X1900XT:))))

Hehe Samedi - biore go za 2 tysiaki polskich zlociszy, tak jak przystalo na prawdziwego polskiego klienta :] Juz widze, jak szalejesz ze szczescia na mysl o takiej sumie ;)

No, ale powazniej to ceny nowych laptopow Asusa na Dual Core ksztaltuja sie na poziomie 1398 Euro z grafika Radeon X1600 512MB za najtanszego Dual Core 1,66 GHz, do tego 1GB RAM,dysk 80 GB bodajze, ale nie wiem czy to SATA i jaka predkosc obrotowa. Drozszy model kosztuje o jakies 100 Euro wiecej i ma lepszy procek. No i tak ceny na rynek niemiecki a w PL wiadomo drozej, wiec licze ze 7, 8 tysiecy pewnie bedzie kosztowala taka konfiguracja. Mozna miec nadzieje, ze ceny starszych modeli pojda w dol - ale u nas to akurat jest okazja, zeby ceny byly jakie byly a nowinka kosztowala duzo :/ Narazie mozna skladac tylko zamowienia, bo dostepne beda pozniej. U nas pewnie jeszcze pozniej, bo Polska zawsze na koncu kolejki.

Asus Z92A Intel T2300 Dual 1024MB/X1600:

1873410[/snapback]

A moze ktos mi powie w co lepiej byloby zainwestowac - w procesor dwurdzeniowy czy 64-bitowy? Co tak naprawde daja 2 rdzenie a co 64bity? Chodzi mi raczej o system 32-bitowy bo do 64bitowego Windowsa z pelnym wachlarzem programow i sterownikow to jeszcze dluga droga. Odrzucam tez odpowiedz : najlepsze to 2 rdzeniowy 64 bit.
Z tego co wyczytalem na Tomshardware mobilne procki dwurdzeniowe nawet jesli nie beda wykorzystane w aplikacjach multimedialnych bo ow aplkikacja nie bedzie zoptymalizowana pod dwa rdzenie to i tak cache po 1mb z kazdego rdzenia i tak bedzie wykorzystany w calosci z obydwoch rdzeni.W stacjonarnych nie ma takiej mozliwosci i tu przewaga mobilnych ukladow:))Szczegolnie jesli chodzi o gierki!zjawiska fizyki ,symulacji itd. Edytowane przez czarnymax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czarny, masz X800 w lapciu i narzekasz, ze waskim gardlem jest X1600 ;) Na chwile obecna patrzac na desktopowe wersje GPU to X1900 ma duzo glosniejsze chlodzenie, niz GF7800 - przewaznie to NVIDIA serwowala nam suszarki. Tym samym posiadanie takiego goracego i glosnego potworka w lapciu nie bedzie niczym przyjemnym.

Samedi ma przeczucie - krakau krakau i wykrakau, juz pierwszy bug platformy NAPA.

Edytowane przez limerro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czarny, masz X800 w lapciu i narzekasz, ze waskim gardlem jest X1600 ;) Na chwile obecna patrzac na desktopowe wersje GPU to X1900 ma duzo glosniejsze chlodzenie, niz GF7800 - przewaznie to NVIDIA serwowala nam suszarki. Tym samym posiadanie takiego goracego i glosnego potworka w lapciu nie bedzie niczym przyjemnym.

Samedi ma przeczucie - krakau krakau i wykrakau, juz pierwszy bug platformy NAPA.

Spoko co do chlodzenia to one bedzie jeszce kilkakrotnie modyfikowane a co do x800xt to w grach obecnych jest duzoooooo wydajniejsze od x1600xt.

Dlatego przesiadka jesli chodzi o ati z x800xt i zeby miec duzy przyrost wydajnosci to dopiero x1800xt

Edytowane przez czarnymax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spoko co do chlodzenia to one bedzie jeszce kilkakrotnie modyfikowane a co do x800xt to w grach obecnych jest duzoooooo wydajniejsze od x1600xt.

Nie dziwne - X1600 ma 12 a nie 16 potokow ale zapominasz o jednej sprawie - X1600 pakuja do 15,4 a byc moze ze i 14 tez sie zalapia. Co do X800XT w mniejszych maszynkach niz 17 to raczej nie przewiduje. Poza tym X1600 nie jest takie marne, obsluguje PS 3.0 czego X800 nie ma i na defaulcie lapie w okolicy 4k w 3dm05 wiec karta jest fajna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie dziwne - X1600 ma 12 a nie 16 potokow ale zapominasz o jednej sprawie - X1600 pakuja do 15,4 a byc moze ze i 14 tez sie zalapia. Co do X800XT w mniejszych maszynkach niz 17 to raczej nie przewiduje. Poza tym X1600 nie jest takie marne, obsluguje PS 3.0 czego X800 nie ma i na defaulcie lapie w okolicy 4k w 3dm05 wiec karta jest fajna.

dokladnie to jakies 1500tys punktow jednak x800xt ma wiecej.

Oczywiscie mowa jest o lapie z gornej polki i 17 cali takze x1800 a pozniej x 1900 nie bedzie problemu w 17 cali umiescic.

Poprostu kazdy to co lubi a u mnie priorytetem jak grafa i gierki dosyc wymagajace:))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi