Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mam takie jedno szybkie pytanie :D

Ostatnio zauwazylem :D ze moj telewizor ma wejscie S-video, i pytanie brzmi: Czy jezeli bede laczyl radka z telewizorem kablem s-video (nie prze przejsciowke z s-video na czincz-a :wink: ) to uzyskam lepsza jakosc obrazu czy zmiany nie bedzie :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem ile może kosztować kabelek S-Video, ale ja kupiłem 2 wtyczki S-Video po 2,50 zł. sztuka a jako kabla użyłem 15 m UTP kl. 5 po którym puściłem sygnał svideo (4 żyły) oraz prawy i lewy kanał fonii + masa (3 żyły). Jakość mimo zastosowania tak nietypowego kabla i sporej (15m) odległości jest całkiem niezła, DivX da się bez problemu oglądać.

Z drugiej strony wydaje mi się, że jakość dużo zależy od producenta karty graficznej. U mnie (Leadetek) obraz jest ok, a u kolegi na lepszym (teoretycznie) kablu (z osłoną silikonową) i połowie tej odległości jest tragicznie. Tylko że jego karta to Prolink....

Możliwe, że jest to spowodowane poziomem sygnału na TV-Out (u mnie chyba jest wyższy).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam takie jedno szybkie pytanie :D

Ostatnio zauwazylem  :D ze moj telewizor ma wejscie S-video, i pytanie brzmi: Czy jezeli bede laczyl radka z telewizorem kablem s-video (nie prze przejsciowke z s-video na czincz-a  :wink: ) to uzyskam lepsza jakosc obrazu czy zmiany nie bedzie :?:

Chm ceny wachaja sie bardzo. Moj ojciez zajmuje sie filmami tzn. skonczyl filmowke w lodzi i zrobil pare filmow i teraz terz robi i jestem z nim czesto w sklepach.(po co ja to tlumacze) i np. mam w domu metrowy kabel za ponad 100 zl :D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem ile może kosztować kabelek S-Video, ale ja kupiłem 2 wtyczki S-Video po 2,50 zł. sztuka a jako kabla użyłem 15 m UTP kl. 5 po którym puściłem sygnał svideo (4 żyły) oraz prawy i lewy kanał fonii + masa (3 żyły). Jakość mimo zastosowania tak nietypowego kabla i sporej (15m) odległości jest całkiem niezła, DivX da się bez problemu oglądać. 

Z drugiej strony wydaje mi się, że jakość dużo zależy od producenta karty graficznej. U mnie (Leadetek) obraz jest ok, a u kolegi na lepszym (teoretycznie) kablu (z osłoną silikonową) i połowie tej odległości jest tragicznie. Tylko że jego karta to Prolink....

Możliwe, że jest to spowodowane poziomem sygnału na TV-Out (u mnie chyba jest wyższy).

Mam grafe Prolinka i kabelek S-video o dl 15 m

Jakosc obrazu zalezy IMHO od samego TV z tego co mowisz.

Puszczajac na starym Filipsie mam taka jakosc obrazu ze mozna sie poplakac, jednak na Panasonicu lub nawet Triluxie , divxy oglada sie miodzio.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

S-video zapewnia zdecydowanie lepsza jakos obrazu niz cinch.

Kabel jest drogi. Na dobrej jakosci sprzetu widac szybko roznice miedzy kablem szajs i kablem dobrej jakosci. Powinien miec pozlacane styki, byc dosyc gruby. Osobiscie zakupielm takowy w sklepie z RTV za jakies 45 zlotych (3 metry). Wczesniej probowalem jakis szajs za 7 PLN i roznica jest widzialna (Radeon 8500 oraz stacjonarny DVD Sony'ego i TV Philipsa 28 cali, 16:9, plaski, 100Hz)

A istnieje podobny program dla ATI icon_question.gif

A po co :) ? Do ati nie trzeba kupowac dodatkowych programow masz wszystko ladnie w sterownikach i jakosc jest doskonala bez kombinowania

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...