Skocz do zawartości
kaamilo

Iiyama Prolite X486s

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Forumowiczów.

Mam problem z wyborem monitora.

Mam zamiar kupić sobie 19-stke LCD ,moje fundusze to ok. 2000 zł. jednak nie wiem jaki model byłby najlepszy. Bedzie on używany oczywiście w domu, Nie gram w żadne gry a i grafikiem nie jestem także bardzo dużych wymagań nie mam.Choć czasami lubie obejrzeć dobry film na kompie.

Jednak chciałbym aby obraz był jak najbardziej ostry no i nie było widać smużenia, moje oczy są dość wybredne i przy niektórych monitorach bardzo się męczą. Ważne też żeby monitor ten wytrzymał pare lat ;)

Testom z gazetek za bardzo nie ufam , i chciałbym was, doświadczonych użytkowników się podpytać jaki monitor w-g was byłby najlepszy.

Ja jakoś nie wiem czemu najwieksze zaufanie mam do marki Iiyama i spodobał mi sie model iiyama ProLite X486S /Silver/ , posiada on czujnik natężenia światła w pomieszczeniu, oraz działający na podczerwień czujnik ruchu. Jednak nie wiem czy to dobrze działa a poza tym to pewnie zbędny bajer i na pewno tym sie nie będe kierował..

http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=1...roducts_id=2701

http://www.proline.pl/shop.php?prodid=IIY+LCD+X486S-W0S

Za pomoc będe bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam,

kaamilo

Edytowane przez kaamilo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko FS P19-2, albo NEC 1980FXi ale on raczej za drogi...

TN za tą cenę to czysty debilizm. Tylko PVA lub S-IPS ale tylko z dopalaczem. Jedyyny S-IPS z dopalaczem to i ile się niemyle własnie ten NEC. FS daje świetny obraz a smuzenie jest minimalne(PVA).

Edytowane przez srekal34

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie gram w żadne gry a i grafikiem nie jestem także bardzo dużych wymagań nie mam.Choć czasami lubie obejrzeć dobry film na kompie.

http://www.proline.pl/shop.php?prodid=IIY+LCD+X486S-W0S

W tym modelu płacisz własnie za te bajery i za naklejkę/markę ok 400zł ponad srednią cenę monitora LCD na takiej samej matrycy i podobnych parametrach (TN 700:1 8ms DVI)

Sugeruję zainteresować się:

NEC 1970NX(800:1 SIPS), Samsung 193P+/970P, Fujitsu P19-2, Samsung 913TM...

Gucio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- masz kase na porzadny monitor a wybierasz przecietny w ladnym opakowaniu - ostania porzadna 19 (za normalne pieniadze) od Iiyamy to STARY model PLE 481S (na S-IPS)

- te patenty z czujnikami sa stare - dawno temu EIZO pierwsze to umiescilo w modelu L550 i powiem szczerze ze dla mnie sredno dzialal ten bajer - inaczej ustawial przy swietle zarowym (zarowka) a inaczej jazeniowym (zarowka energooszczedna) przynajmniej tak to moje oko odbieralo - w praktyce to bylo przydatne tylko wtedy gdy nagle przez okno zaswiecilo slonce a za chwile potem zachodzilo za chmury i tak pare razy

- jezeli nie grasz w gry a raczej ogladasz filmy to matryca TN niewskazana - bo bedziesz widzial nierowne podswietlanie - o wadach tej matrycy bylo 100x a ostatnio tu wypisalem

- przy LCD tez moga bolec oczy - zwlaszcza jak kupisz monitor w ktorym regulacja Brightness nie przeklada sie w sposob widoczny na prace lamp podswietlajacych panel - akurat Iiyama ma w OSD ustawienia ECO (ja lece na ECO MODE 2) - poza tym po przesiadce z CRT trzeba sie przyzwyczaic do LCD

- do filmow dobra by byla jakas panorama - problem w tym ze te nie na TN jak Acer AL2016Ws tylko na xVA jak Belinea 102035W kosztuja troche wiecej niz 2000 PLN

- pamietaj zeby przed zakupem "obejzec" pare mionitorow na zywo = isc do takiego sklepu gdzie monitory nie sa podpiete do kopmputera przez spliter tylko bezposrednio, gdzie mozna pobawic sie OSD i zrobic jakies testy - zwlaszcza te na padniete pixlele (jednokolorowe plansze z Nokia/NEC Monitor Test)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za pomoc, gdyby nie wy pewnie wziął bym Iiyame.

Ten NEC 1980FXi jest fajny ale za drogi, FS P19-2 znowu trudno dostępny i właściwie tylko przez internet ,

NEC 1970NX ma chyba za mały czas reakcji (25 ms) i z tych waszych propozycji zostaje mi tylko Samsung 970P albo 913 TM , tylko który lepszy ?? ceny podobne.

Macie może jeszcze jakieś ine propozycje ?? Czy tylko Samsung jednak za tą cenę będzie najlepszy ??

Edytowane przez kaamilo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za pomoc, gdyby nie wy pewnie wziął bym Iiyame.

Ten NEC 1980FXi jest fajny ale za drogi, FS P19-2 znowu trudno dostępny i właściwie tylko przez internet ,

NEC 1970NX ma chyba za mały czas reakcji (25 ms) i z tych waszych propozycji zostaje mi tylko Samsung 970P albo 913 TM , tylko który lepszy ?? ceny podobne.

Macie może jeszcze jakieś ine propozycje ?? Czy tylko Samsung jednak za tą cenę będzie najlepszy ??

Ten NEC ma czas reakcji 18ms (800:1 kąty 176/176) (w porownaniu do samsunga 970P 20ms, 913TM 20ms, P19-2 13ms)napisałes wyraznie ze nie grasz więc czas reakcji nie jest priorytetem...

Samsung 970P nie ma typowego menu - tylko sterowanie programowe co dla niektorych stanowi problem.

Gucio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na stronie Grala napisali że ma Samsung 970 P ma 6 ms , to jak to w końcu z tym jest przekłamują czy jak ??

Tylko nie napisali ze to czas 6ms GTG - Gray to Gray a kiedyś podawało się czasy BWB - Black White Black.

Wg tej drugiej metody podawania szybkosci monitory mają czas reakcji taki jak wymieniłem w poprzednim poscie.

Nec 1970NX(nowa wersja) nie ma podanego czasu przejscia GTG tylko BWB ktore to przejscie kolorów wynosi 18ms.

Ja miałem fujitsu P19-2 i porownywałem go z nec 1970NX(stara wersja 25ms) i smuzenie było bardzo podobne moze minimalnie mniejsze na fujitsu.

Zauwazalność smuzenia zalezy w duzym stopniu od Twojej percepcji wzroku a nie tylko od papierowych parametrow podawanych przez producentów.

Gucio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi