Xenon_ Opublikowano 25 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2002 Krótka recenzja HARD DISK SAVIOUR Jakiś czas temu znikoma już ilość miejsca na dysku zmusiła mnie do zakupu nowego twardziela. Wybór był bardzo trudny a oferta sklepów bardzo bogata. Trafiło jednak na Segate barracuda IV 7200 rpm 40 GB. Niestety dysk ma jedna znaczącą wadę, strasznie się grzeje ! ciepło które wydziela rozchodzi sie po całej obudowie i i ujemnie ;-) wpływa na pracę pozostałych podzespołów. Postanowiłem coś z tym zrobić i poszukać odpowiedniego chłodzenia. Chodząc po sklepach nie znalazłem zbyt wiele rozwiązań dla tego typu sprzętu, zaledwie kilka kieszeni z malutkim wentylatorkiem w tylniej części, które nie są warte swojej ceny jak i nakładki wykonane z plastyku z wyśrodkowanym jednym coolerkiem. Wracając do domu wstąpiłem do zaprzyjaźnionego serwisu komputerowego i na jednej z półek ujrzałem chłodzenie, które w 100% by mnie satysfakcjonowało. O dziwo kosztowało ono tylko 30 zł, czyli równoważność plastykowego odpowiednika z jednym coolerkiem. Zakupiłem chłodzenie i szybko pognałem do domu by zabrać się za montaż. Rozebrałem komputer, wykręciłem dysk i szybko złożyłem wszystko do kupy. wkładając już zmontowany zestaw nabrałem wątpliwości co do jego wydajności, gdyż w mojej obudowie są tylko 3 miejsca na urządzenia 3.5 cala i zestaw stykał się prawie ze stacja FDD.Zastanowiłem sie czy nie usunąć dolnej cześć połki 5.25 by coolerki wystawały poza jej obaszar i tak by miedzy HDD i FDD była odległość jednego urządzenia 3.5. Całe szczęscie że z brak czasu (przygotowania świąteczne) i lenistwo ;-) wywiodło mnie od tego pomysłu i powróciłem do poprzedniego czego efektem jest dodatkowe chłodzenie FDD i strumień zimnego powietrza lecący w strone grafiki i procesora. Podsumowanie : - temperatura dysku jak i stacji dyskietek spadła o kilka stopni - Strumień zimnego powietrza leci na grafike i procesor - ogólna poprawa cyrkulacji powietrza wewnątrz obudowy - bezgłośna praca - możliwość zamontowania w innym miejscu obudowy - estetyczne wykonanie, ładny kolor, wysokiej jakości stal Jest to moja pierwsza racenzja na forum.purepc.pl (mam cichą nadzieję że nie ostatnia) liczę na waszą wyrozumiałość ;-). Przepraszam za : - wszystkie błedy ortograficzne, stylistyczne i merytoryczne - słabą jakość zdjęć (miałem tylko webcam`a pod ręką). - na dwóch ostatnich zdjeciach dla przykładu podłaczony jest WD Caviar 1.2 Wyżej wymieniony produkt jest moim tegorocznym prezentem gwiazdkowym ;-). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 25 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2002 ialem to w lapkach- bardzo praktyczne gdy masie dysk z odslonieta elektronika (ibm np) bo wtedy bardzo skutecznie jest chlodzona, do seagate'ow sie nie nadaje za bardzo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irnlng Opublikowano 25 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2002 A u mnie wieje: Titan TTC-HD11 niestety po przykreceniu do caviara, ten padl. Teraz schladza dysk fujitsu 7200rpm i temp spadla o ok 10-11C. i nie jest przykrecony, tylko sobie lezy 4cm ponizej. teraz mam 22-23C. Jest spoko sprawa i cichutko tez. polecam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 25 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2002 Irnlng nic nie widac na tym zdieciu,moze zmiana serwerka,bo WP cos daje ciala. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irnlng Opublikowano 25 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2002 Irnlng nic nie widac na tym zdieciu,moze zmiana serwerka,bo WP cos daje ciala. Pozdrawiam Mam gdzies WP. Zdjęcia z węgierskiego serwisu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scibi Opublikowano 25 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2002 ja tam sobie też mam zamiar kupić coś do chłodzenia mojego HDD... i nie wiem ulicha co... jeszcze troche poczytam. a wy co radzicie?? Mam Seagate Barracuda IV 60GB. co będzie najlepsze?? I NIE DROGIE? :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irnlng Opublikowano 25 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2002 ja tam sobie też mam zamiar kupić coś do chłodzenia mojego HDD... i nie wiem ulicha co... jeszcze troche poczytam. a wy co radzicie?? Mam Seagate Barracuda IV 60GB. co będzie najlepsze?? I NIE DROGIE? :Dmoj z allegro za 20zl. jak ktos mi powie, ze za drogo to uderze. :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mefi Opublikowano 25 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2002 ialem to w lapkach- bardzo praktyczne gdy masie dysk z odslonieta elektronika (ibm np) bo wtedy bardzo skutecznie jest chlodzona, do seagate'ow sie nie nadaje za bardzo to co bys polecal do seagate'ow bo mam zamiar umiescic 2 seagate'y 7200 w chiefteac-u dragon big tower Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Holman Opublikowano 25 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2002 to co bys polecal do seagate'ow bo mam zamiar umiescic 2 seagate'y 7200 w chiefteac-u dragon big tower w chiefetcu masz uchwyty na wentyle 8cm w kazdym koszyczku na hdd, nie misisz nic mocowac, wkladasz wentyl na zatrzaski i tyle, przewiwe pod dsykiem w poziomie, zerknij na strone chiefteca Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
floyd Opublikowano 26 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2002 Xenon mialem ten sam problem co ty kupiłem to samo co ty i niestety jestem rozczarowany wydajnośc tego jest znikoma o wiele lepsze jest założenie hdd istorm gdy ma się dyski w miejscach 5.25 niestety ten rodzaj chłodzenia nie nalezy do tanich:( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xenon_ Opublikowano 26 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2002 Xenon mialem ten sam problem co ty kupiłem to samo co ty i niestety jestem rozczarowany wydajnośc tego jest znikoma o wiele lepsze jest założenie hdd istorm gdy ma się dyski w miejscach 5.25 niestety ten rodzaj chłodzenia nie nalezy do tanich:( U mnie jak narazie spisuje sie bardzo dobrze. Ja jestem z tego zakupu zadowolony, zreszta czego mozna oczekiwac za taka niska cene. hdd istorm mozesz dac jakiegos linka ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jojoro Opublikowano 27 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2002 Xenon. Mam ten sam coolerek do HDD, ale uywałem go tylok miesiąc ze względu na bardzo głośną pracę. To draństwo to dwa małe szybkoobrotowe Pentiumowe wentylatorki Spire umieszczone na metalowej ramce. Po podłaczeniu do 12V zagłuszały skutecznie Cooler Spire który miałem ówcześnie na procku. A tak w ogóle to o co wam chodzi z tym grzaniem się B IV? Moja jest chłodniejsza od IBM60 GB GXP. (37-44C), a w obudownie nie mam adnego dodatkowego chłodzenia poza Zallmanem na procku puszczonym na jakieś 6V. BTW. Jeśli ktoś chce to mogę odsprzedać to chłodzenie do HDD za 15zł + przesyłka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scibi Opublikowano 27 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2002 Wentylatory Titan Wentylator do HDD (montowany na dysku)(TTC-HD11) 18,4zł Czyli brać to czy nie?? Jeśli tak to już lecę i kupuję. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irnlng Opublikowano 27 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2002 Wentylatory Titan Wentylator do HDD (montowany na dysku)(TTC-HD11) 18,4zł Czyli brać to czy nie?? Jeśli tak to już lecę i kupuję. jesli Cie to nie obciazy finansowo to bierz. jak bedziesz niezadowoony to sprzedasz komus. nie wiem, jak z tymi barakudami... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xenon_ Opublikowano 27 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2002 Xenon. Mam ten sam coolerek do HDD, ale uywałem go tylok miesiąc ze względu na bardzo głośną pracę. To draństwo to dwa małe szybkoobrotowe Pentiumowe wentylatorki Spire umieszczone na metalowej ramce. Po podłaczeniu do 12V zagłuszały skutecznie Cooler Spire który miałem ówcześnie na procku. A tak w ogóle to o co wam chodzi z tym grzaniem się B IV? Moja jest chłodniejsza od IBM60 GB GXP. (37-44C), a w obudownie nie mam adnego dodatkowego chłodzenia poza Zallmanem na procku puszczonym na jakieś 6V. BTW. Jeśli ktoś chce to mogę odsprzedać to chłodzenie do HDD za 15zł + przesyłka Jaką głośną pracę ? Jak wyzej napisałem ten zestaw jest jak narazie bezglosny. Zobaczymy jak sie sprawuje na dluzsza metę. scibi : Mam barracude II i nie grzeje sie tak mocno jak IV zapewne to przez jej 7200 rpm. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jojoro Opublikowano 27 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2002 Xenon --> Nie wiem czym chłodzisz procka i ile masz wentyli w komputerze. Może one są jeszcze głośniejsze od tego coolerka na HDD i dlatego wydaje ci się on bezgłośny. W każdym razie mój egzemplarz wydaje przenikliwy wysoki dźwięk. BTW. ile stopni Celsiusza osiąga twoja BIV? Bo moja bez żadnego chłodzenia przy obciązeniu (np defragmentacją dysku) - 44*C Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xenon_ Opublikowano 27 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2002 Na procku aktualnie mam zalozone 3 wentyle ;-), ale ten zestawik podlaczylem bez ich dzialania i w porownaniu z prockiem jest on bezglosny ;-) uwierz mi ! na B IV cos okolo 45*C (bez chlodzenia) na B II okolo 35*C (rowniez bez chlodzenia) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qb Opublikowano 23 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2003 ja mojego potężnego CAVIARA 4,3 GB schladzam coolerem niebywal;e wydajnym od zasilki 386 :) (10 lat ma ten cooler :) ) ale obroty ma spox dysk ma temp 28 czasami 36 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 23 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2003 Barracuda ATA II miała dosyc wysoką temperaturę, ale IBM DTLA grzał się jak cholera :twisted: . Prawie 50C. Po sformatowaniu całej powerzchni nie dawała się gołą ręką wyjąć z obudowy :D (Codegen ATX nie była najlepsza). Wymieniłem obudowę na Enlighta, kupiłem WD Caviara SE 40GB 8MB cache, do obudowy dokupiłem 92mm wentylator Zalmana F2. Efekt - dysk jest lekko ciepły. W porównaniu z poprzednimi zimny. A do tego ta wydajnoość. :lol: :lol: Tego IBM męcze teraz w pracy. To cud że jeszcze chodzi. No cóż jak coś jest IBM made in Hungary. :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalak Opublikowano 23 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2003 a ja mam chłodzenie dysku w formie zaślepki do komputera5,25' , pracują w niej 2 wentyle 40x40 mm(chyba) i jest wydajna . kiedyś niemogłem trzymać palca na caviarza bo parzył a teraz jest chłodny. a pod drugim dyskiem jest coolermaster 80x80 z czujnikiem termicznym który wymusza obieg powietrza. w obudowie mam w sumie 2 wentyle + 1 w zasilaczu i 2 w zaślepce i komputer jest głośny jest jak odrzutowiec Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 23 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2003 a ja mam chłodzenie dysku w formie zaślepki do komputera5,25' , pracują w niej 2 wentyle 40x40 mm(chyba) i jest wydajna . kiedyś niemogłem trzymać palca na caviarza bo parzył a teraz jest chłodny. a pod drugim dyskiem jest coolermaster 80x80 z czujnikiem termicznym który wymusza obieg powietrza. w obudowie mam w sumie 2 wentyle + 1 w zasilaczu i 2 w zaślepce i komputer jest głośny jest jak odrzutowiec Mój jest cichy, jak makiem zasiał. A wszytstkie temperatury w granicach 32-36C Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...